Mükemmel vücutların sırrı: GİRYA

Mükemmel kalça ve bacaklar, sağlıklı bir kalp, kaslı kollar, düz bir karın ve güçlü bir bel...

Haberin Devamı

Adı tüm dünyada hızla yayılan, takipçi sayısı yine aynı hızla artan ‘girya’ egzersizi, tüm bu mucizeleri gerçekleştirmeyi vaat ediyor işte...

Demir bir gülle ve üzerindeki kulptan oluşan girya, aslında yeryüzünün ilk spor aletlerinden biri... Ve günümüzde yeniden keşfedildi!
Girya, harika bir egzersiz olmasının yanı sıra kaslar arası uyumu hedefleyen bir çalışma metodu...
Iskelet sistemini doğru kullanmayı ve hareket kabiliyetini artırmayı öğreten bu metod, zayıflamanın yanı sıra sağlıklı ve güçlü kaslara sahip olmanızı da sağlıyor.
Egzersizin uluslararası Türkiye baş eğitmeni Murat Şinikçi, “Kendinizi güçlü ve dayanıklı buluyorsanız, bir de girya’yı deneyin. Bu, düzenli yapıldığında omurga sağlığını olumlu etkileyen, eklemlerin gücünü, kalp ve kas kalitesini artıran, yumuşak dokuları kuvvetlendiren bir çalışma” diyor.

SAHIP OLDU?UNUZ GÜCÜ KEŞFEDIN

Haberin Devamı

Yürüme, koşma, yük taşıma, yokuş ve merdiven çıkma gibi günlük aktivitelerde, gerekli olan dayanıklılığı sağlayan gelişmiş kaslardır. Girya çalışmalarının temelini de kardiovasküler (kalp-dolaşım sistemi) güç ve dayanıklılık egzersizleri oluşturur.
Sahip olduğu gücü keşfetmek ve profesyonel ya da amatör spor yaşamlarını o güçle sürdürmek isteyenler, alışılagelmiş egzersizlerden sıkılanlar, diledikleri yerde diledikleri çalışmayı yaparak kısa sürede en etkili sonucu almak isteyenler, bu metodu deneyebilir.

ZIRHINIZI KUŞANIN

Gülleye benzeyen girya aletini kullananlardan Çağla Kubat şunları söyledi: Insan bedeni çok karmaşık ve mükemmel işleyen bir mekanizma... Antrenmanlar sırasında doğru yönlendirilmezsek, kuvvet kazanalım derken sakatlanabiliyoruz.
Çalışma programlarında ya da belirli sporların uygulamalarında ağırlıklı olarak çalışan kaslar, diğer kasların zayıflamasına sebep olabiliyor. Bu da sakatlanma riskini artırıyor.
Ancak girya, kişinin vücudun kas sistemini iyi tanımasını, tüm vücuduna hakim olmasını, risk altındaki kaslarını güçlendirerek “sağlam bir zırh” kuşanmasını sağlıyor.

Nostaljik mi fütüristik mi   

Bu aralar saç modellerine taktım. Ama suç benim değil. Öyle modellere rastlıyorum ki, yazmazsam rahatlayamam.
İşte, şarkıcı Seda Üren’in durumu da aynen böyle. Saç modeliyle beni aldı 80’lere götürüverdi. Şimdi 40’larını sürenler hatırlayacaktır.
O dönemde hayli popüler olan bir saç stiliydi, halk arasında ‘dolma’ modeli deniyordu.
Aynı modeli uygulayan erkekler de vardı. Bence Seda’nın saçları 80’lerin meşhur ‘dolma’sıyla uzay yolu çizgi filmlerindeki kahramanların fütüristik görünümleri arasında kalmış.
Neyse ki, sempatik bir yüzü var. Onu kurtaran da bu olmuş zaten.

Haberin Devamı

Stressiz yaşam için beyninizi rahatlatın

Yoğun iş temposu ve şehir hayatının sebep olduğu, kış ayları boyunca da biriktirdiğiniz stresten kurtulmanın zamanı geldi artık. Uzmanlara göre B1, B6 ve B12 vitaminleri beyni rahatlatıyor, üstelik kullanma kapasitesini de artırıyor.

Birçok kişi kendini serin sulara bıraktı ya da bırakma hazırlığında... Bu şekilde rahatlayacakları da kesin... Ama ya kış aylarında biriktirdiğimiz stresi vücudumuzdan nasıl atacağız?
Uzmanlar özellikle bitkisel içerikli besin destek ürünlerinin bu konuda yardımcı olabileceğini belirtiyor. Tabii, vitaminlerin beyni rahatlatıcı özellikleri dışında kullanma kapasitesini artırdığını eklemekte de fayda var.

Haberin Devamı

BU MADDELER BEYNI GÜÇLENDIRIYOR

? B1, B6, B12 vitaminleri, vücudun stresi yenmesine yardımcı oluyor, beyin fonksiyonlarını hızlandırıyor. Ayrıca hafızayı güçlendirdiğinden daha fazla bilginin kaydedilmesini sağlıyor. Kişi daha enerjik oluyor ve dikkatini bir noktada yoğunlaştırma konusunda zorluk çekmiyor.
? Folic acid ve çinko da beynin hatırlama kapasitesini artırmanın yanı sıra cilt hücrelerinin yenilenmesinde önemli rol oynuyor.

Yaz sıcaklarında bol su tüketin

Su, vücutta ısı düzenlenmesini, besin ve atık maddelerin çözünmesi-taşınmasını, elektrolit denilen anyon ve katyonların (sodyum, potasyum, klor, kalsiyum vb.) dengeli bir şekilde dağılmasını sağlıyor.
Vücudumuzdaki suyun 3’te 2’si hücrelerin içinde, geriye kalan su ise damarlarda, dokular arasında, sindirim sistemi ve vücut boşluklarında bulunuyor. Bu yüzden su, vücudun hayati dengesinde hayati bir rol oynuyor.
Iç Hastalıkları Uzmanı Bülent Yardımcı, yaz sıcaklarında bol su tüketmenin önemini anlattı: “Böbrekler su atılımının en önemli organı... Bir gün içinde böbreklerden 150-180 litre su süzülüyor ve tekrar geri emiliyor. Vücuttaki su azaldıkça idrar çıkışı azalıyor, arttıkça idrarla su atılımı hızlanıyor. Beyin ise hipotalamusta yapılan vazopressin denilen hormonla su metabolizmasını düzenliyor. Vücuttaki suyun azaldığını algılayan ve susama hissini oluşturan algılayıcı ve uyarıcı hücreler yine beyinde bulunuyor. Dışkı ile de bir miktar su kaybediliyor. Bunların dışında solunum yoluyla ve terleyerek su kaybediyoruz. Bu kayıplar ‘görünmeyen kayıplar’ olarak adlandırılıyor. Bunların artışı bazen hayatı tehdit eden tablolara yol açabiliyor.”

“SU”DAN SEBEPLER

Haberin Devamı

? Ortalama 70 kg. civarındaki sağlıklı genç bir erişkinde, idrar, terleme ve solunum yolu ile kaybedilen günlük su kaybı 1500 ml civarında.
? Günlük su ihtiyacı en az 2000 ml. civarında olmalı. Daha iri insanların ve erkeklerin su ihtiyacı ise daha çok.
? Sıcak havalar, hamilelik, ishal, ateşli hastalıklar, idrar söktürücüler, şeker hastalığı, böbrek hastalıklarının bir kısmı da su ihtiyacını artırır.
? Su kaybı arttığında susama hissi oluşur, idrar rengi koyulaşır, dil ve cilt kurur, tansiyon düşer, nabız hızlanır, bilinç bulanıklığı ve halsizlik meydana gelir.
? Su kaybı fazla olmadığı halde günlük 6000-7000 ml. ve üzeri su tüketenlerde “su zehirlenmesi” olabilir.

Maceracı erkeklere

Haberin Devamı

Sergio Tacchini’nin ekstrem sporları seven erkekler için yarattığı ‘Experience’, vahşi doğaya davetiye sayılabilecek bir koku... ‘Sailing’ ise deniz sporları tutkunu erkeklere adanmış. Paha biçilemeyen deneyimleri sadece denizin sunabileceğini bilen ve bunu başka hiçbir şeyle değişmeyecek erkeğin kokusu, Tekin Acar Cosmetics mağazalarında satışa sunuluyor.

Saçınızdaki güneş ışıltısı

‘Simply Organic Sun Shine’, saçınıza bakım yaparken aynı zamanda parlaklık kazandıran bir ürün... Bu ürün doğal bir parlaklık vermesinin yanı sıra saçı koruyor, cansız ve kuru saçların bakımını yapıyor.

Yazarın Tüm Yazıları