Milliyet’ten arşivlik bir koleksiyon

MİLLİYET Gazetesi çok önemli bir girişim yaptı. Gazetede yayınlanan habere göre: Bugüne kadar Atatürk’ün gün ışığına çıkmayan fotoğrafları, Milliyet okurlarının özel arşivine sunuluyor.

30 yıldır Atatürk fotoğrafları araştırmacılığı yapan ve gün ışığına çıkmamış fotoğraflara ulaşan Fahri Özdemir’in Türkiye’nin birçok yerinde sergilediği 3 bin 500 fotoğraf arasından seçilen 100’den fazla fotoğraf, Milliyet Gazetesi tarafından lüks kuşe káğıda basılarak kitaplaştırılmış. Kırmızı Yayınları işbirliğiyle yayınlanan bu özel kitap, 29 kupon biriktiren okurların evine ulaştırılacakmış. Kitabın adı: Gözleri Çelik Mavisi.

SATIŞA SUNULSUN

Ben bu 29 kupon işine karışmam. Ama kupon biriktirmemek gibi bir huyu olan okur olarak, bana benzeyenler için kitabın satışa sunulmasını tavsiye edebilirim.

Koleksiyon sahibinin yurtiçi ve yurtdışındaki özel koleksiyonlardan, müzayedelerden sağladığı bu fotoğraflardan yapılan 200 adetlik bir seçki, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla sergilenmiş ve kitaplaştırılmıştı. İstanbul Ticaret Odası’nın kuruluşunun 125. yılı kutlamaları kapsamında, İstanbul Taksim metro istasyonunda "Sarışın Bir Kurt" adıyla, Ocak 2007’de sergilenmiş ve çok yoğun ilgi dolayısıyla sergi 60 gün uzatılmıştı.

Sergi aynı isimle Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 121. yılı dolayısıyla 23 Nisan 2007 tarihinde Antalya’da açıldı ve çok yoğun bir ilgiyle izleniyor. 19 Mayıs 2007’de Bursa’da açılacak olan sergi, daha sonra bütün Türkiye’yi dolaşacak(mış).

MOTOSİKLETLİ ATATÜRK

Milliyet Gazetesi’nin yayınladığı albümde yer alan fotoğrafların en eskisi, 1910 yılında Paris’te çekilmiş. Fotoğraflarda Atatürk çoğunlukla cephede, halk arasında, çocukların yanında, motosiklette, balolarda, denizde yüzerken, askeri selamlarken görülüyor. Koleksiyonda, Atatürk’ün cepheye silah taşıyan yoksul köylülerle ve Milli Mücadele yılları sırasında yardıma gelen Ruslarla çekilen fotoğrafları dikkati çekiyor.

Kemalizm’den nefret eden İslamcılar, Amerikanofiller, Yeni Mürteciler ve Neo Liberaller Milliyet’in yaptığına "Gardırop Atatürkçülüğü" (!) derler. Oysa Kemalistlik, Atatürkçülük gibi erdemler Cumhuriyetçiliğin en temel özelliğidir.

Ben Milliyet Gazetesi’nin Cumhuriyetçi girişimini bu satırlarla kutlamak istiyorum.

BARZANİ’YLE AYNILAR

AKP eşrafı Cumhuriyet karşısında, Anayasa karşısında bozguna uğradı ya, bakıyorum bütün ABD muhipleri, Sorosçular, Yeni Mürteciler, Neo Liberaller, İkinci Cumhuriyetçiler; Vakit, Zaman ve Yeni Şafak gibi İslamcı ve Fethullahçı gazetelerin önderliğinde ABD dergi ve gazetelerinin, yazarlarının fetvalarından medet umuyorlar. Güya en liberal parti AKP imiş.

Bunlardan The Economist’e göre Türkiye’de krizi çözmenin en etkili yolu, AKP’yi yeniden seçerek darbeye karşı darbe yapmakmış. Barzani de aynı görüşte.

Newsweek’ten ilham alan Cengiz Çandar (Referans, 08.05.07), "Bu kadar basit. Türkiye, AB yolunda kararlılıkla yürürse, şeriat yok!" diyor. Kibarlık yapıp ABD’nin adını vermiyor Çandarzade. Yani "Türkiye, AB yolunda yürümezse şeriat belasından kurtulamaz!" demek istiyor. Cengiz Çandar’dır bu, mutlaka bir bildiği vardır!
Yazarın Tüm Yazıları