MHP’nin İstanbul performansı

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

İstanbul hiç bir zaman MHP'nin en güçlü olduğu il değildi. Ancak oylarını son seçimde en az ikiyle çarpan parti, İstanbul'da da aynı performansı gösterdi.

Genel seçimleri ele alırsak, İstanbul'da bu yazı yazılana kadar sadece 2. bölgenin sonuçları kesinleşmişti. MHP bu bölgede 136 bin 181 oyla tüm oyların yüzde 8.9'unu almış bulunuyor. DSP, FP, ANAP ve CHP'nin ardından beşinci sırada. Halbuki 1995 seçiminde aynı bölgedeki oy oranı yüzde 3.3'tü. Bölge şu ilçelerden oluşuyor: Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eminönü, Eyüp, Fatih, GOP, Kağıthane, Sarıyer, Şişli.

Birinci bölgede bu yazı yazıldığında seçim sonuçları kesin değildi; oyların yüzde 79'u sayılmıştı. Bu eksik rakamlara göre MHP'nin oyların yüzde 10'unu aldığı, yine DSP, FP, ANAP ve CHP'nin ardından beşinci sırada olduğu ortaya çıkıyordu. 1995 seçimlerinde ise bu bölgedeki oy oranı yüzde 3.7'ydi. Bu bölge Anadolu yakasındaki tüm ilçelerden oluşuyor.

Üçüncü bölgede de oyların tümü sayılmamıştı. MHP'nin oy oranı yüzde 10 olarak ortaya çıkıyordu. DSP, FP ve ANAP'tan sonra dördüncü sıradaydı ve CHP'yi geçmişti. Halbuki 1995 seçimlerinde buradaki oy oranı yüzde 4'tü. Bölge şu ilçelerden oluşuyor: Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Silivri, Zeytinburnu.

MHP'nin genel seçimlerde bu sonuçları alması kuşkusuz Türkiye'deki genel durumuyla uyumlu. İkinci değil de beşinci, dördüncü sırada yer almasının nedeni, İstanbul'da oy tabanının eskiden beri zayıf olması.

Bir de yerel seçim sonuçlarına bakalım. Yerel seçimin genel seçimden farklı olduğunu da düşünmeliyiz. İnsanlar ilçelerine belediye başkanı seçtiklerinden parti eğilimlerini bir kenara bırakıp, doğrudan adaya oy verebiliyor. Hem de bu eğilim, son seçimlerde eskiye göre hayli yüksek.

Ama ilçe belediye seçimlerinde de MHP adaylarının (kim olurlarsa olsunlar) bir patlama yaptıklarını görüyoruz. Parti, 1994 yerel seçimlerinde en sonlarda yer alırken, hatta bazı ilçelerde aday göstermezken, bu seçimde genel olarak beşinciliğe yükselmiş gözüküyor. (Bunu sadece itirazsız, kesin sonuçların açıklandığı ilçeler için söylüyorum.)

Kesin sonuçlar belli oldukça, MHP'nin gösterdiği performansı ilçe ilçe, belde belde incelemeye devam edeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları