Meyvenin akışkan hali

Şeker Bayramı’nda misafirlere likör ikram etmek eski bir İstanbul geleneği...

Kristal şişelerde saklanıp, ufak kadehlerde servis edilen, meyve rayihasıyla dolup taşan bu içki, hayli kibar olmasına rağmen şekerli tadıyla hiç belli etmeden baş döndürebilecek kadar güçlüdür. Latince anlamı "akışkan hale getirmek" olan likörün, gerçekten de hazırlandığı meyve ya da tohumların akışkan hali olduğu söylenebilir. Ev yapımı likörlerin tadıysa doğal olarak bir başka güzel olur.

Dünyada abartısız, binlerce çeşit likör olduğunu biliyor muydunuz? Siz de evde vişne, böğürtlen, ahududu, kahve, hatta süt likörü bile hazırlayabilirsiniz. Likör hazırlanışı neredeyse bir laboratuvar çalışması sayılabilir. Kullanılan malzemelerin miktarı, ölçüsü, bekletilme ve karıştırılma süreleri çok önemlidir; hatta bu hazırlanan likörün kalitesini belirleyen en önemli faktörlerdendir.

Temel olarak, etil alkol (kanyak ya da vokta kullanılabilir), şeker ve meyve ile hazırlanan likörler, kalitelerine göre adi, ince, yarım ince ve çok ince olarak tanımlanır. Türkiye’de hazırlanıp şişelenen likörler de dünya çapında ödüllere layık görülmüştür. Isparta’nın gül, Konya’nın kayısı, Adana’nın portakal ve Bodrum’un mandalina likörü bunlardan altın madalyası olan birkaçı...

Bizim ahududu likörümüz dünyada üretilen likörler arasında türünün en kaliteli örneği. Oldukça meşhur kahve likörümüz olan paşa likörü ise, kalite bakımından dünyaca ünlü benzerleriyle aşık atabilecek durumda olmasına karşın, gerektiği gibi sahip çıkılmadığından ne yazık ki bu likörü bulmak artık oldukça zor.

Nohutlu Barak çorbası

Malzeme listesi

200 gr. orta yağlı kıyma

1 su bardağı köftelik ince bulgur

Yarım su bardağı ılık su

2 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

2 yemek kaşığı dolusu un

5 yemek kaşığı zeytinyağı

6 çay kaşığı domates salçası

3 çay kaşığı biber salçası

12 su bardağı et ya da tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 adet limonun suyu

1 yemek kaşığı kuru nane

1 demet maydanoz

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Köftelik bulguru derin bir kaba koyun. Üzerine ılık suyu gezdirip tuz ve karabiberi serptikten sonra bulgurun yumuşaması için 5 dakika kadar bekleyin. Kuru soğanlardan birini rendeleyip kıymayla birlikte bulgurun olduğu kaba aktarın. Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip karışımı iyice yoğurun. Harçtan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Unu bir tepsiye serpiştirip köfteleri una bulayarak yuvarlayın. İnce ince doğradığınız diğer soğanı orta boy bir tencereye koyun. Üzerine zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ilave edip 2-3 dakika daha karıştırdıktan sonra hemen ılık ya da sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Haşlanmış ya da konserve nohutları ekleyip, tuz ve karabiberi serpiştirin. Arada sırada karıştırarak çorbayı kaynamaya bırakın. Çorba kaynamaya başlayınca, una bulanmış köfteleri tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak köfteleri 15 dakika kadar pişirin. Limon suyu ve kuru naneyi de çorbaya katıp karıştırdıktan birkaç dakika sonra çorbayı ocaktan alın. İncecik kıydığımız maydanozla süsleyip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz çorbayı kırmızı pul biberle de tatlandırabilirsiniz.

Peynirli domatesli gözleme

Malzeme listesi

Hamuru için;

4 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

1,5-2 su bardağı su

İç harcı için:

2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir (orta yağlı peynir kullanmanızı öneririm)

1 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy domates

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, pul biber

10 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Öncelikle unu, tuzu ve suyu derin bir kapta karıştırarak 7-8 dakika yoğurun. Aslında 1,5 su bardağı su yeterli olacaktır. Hamur önce elinize yapışır ama bekledikçe toparlanır. Kulak memesinden daha sert olan hamuru yarım saat kadar dinlendirin. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bezeleri unlu tezgahın üzerinde pasta tabağı büyüklüğünde açın. Rendelenmiş beyaz peyniri derin bir kaba koyun. Üzerine rendelenmiş kuru soğanı ve kabuğu soyulup tavla zarı formunda doğranmış domatesi ekleyin. Zeytinyağını, tuzu ve pul biberi de ilave edip çatalla iyice ezerek karıştırın. Bu harçtan hamurların ortalarına ikişer yemek kaşığı kadar koyup, hamurları D şeklinde katlayın. Hamurların uçlarını bastırıp yapıştırın. Geniş bir teflon tavaya az miktarda sıvıyağ damlatıp, gözlemeleri önlü arkalı kızartın. Yanında domates dilimleri ve yeşilliklerle servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları