Meğer zehir değilmiş

İnsanoğlunun içtiği en eski içkilerden biridir şarap. Çeşitli medeniyet merkezlerinde binlerce yıl önceden kalan izlerde şaraba rastlanmış ve şarabın doğudan batıya pek çok kültür için önemli bir içecek olduğu anlaşılmıştır.

Hal böyle olunca, şarapla ilgili pek çok hikáye anlatılmış, her medeniyet şarabın bulunuşunu kendine mal etmeye çalışmıştır. Doğu medeniyetinde şarabın bulunuşuyla ilgili hikáye de şöyledir: İran Şahı Cemşid, bir süredir yemediği üzümlerin tadına bakar ve hiç beğenmez. Biraz daha bekleyip zehir yapmak amacıyla üzümün suyunu sıktırır. Üzüm suyu sıkılıp şişeye konduktan sonra bir süre de şişede bekler. Sonunda Cemşid çok kuvvetli bir zehir elde ettiğini düşünür. Bu sırada sarayda cariyelerden biri hastalanır ve dayanılmaz bir baş ağrısı hissetmeye başlar. Bu ağrıya dayanamayan cariye intihar etmek için Cemşid’in zehrini kullanmaya karar verir. Şişedeki üzüm suyunu bir dikişte içer ve birkaç saat sonra baş ağrısından eser kalmaz. İşte böyle keşfedilir Doğu’da şarap. O gün bugündür de içilmeye devam edilir.

Portakal soslu zeytinyağlı kereviz

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet orta boy kereviz

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet ince pırasa

á 2 adet ince orta boy havuç

á 2 adet orta boy patates

(orta boy elma büyüklüğünde)

á 1 çay bardağı zeytinyağı

á 1,5 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu

(hazır portakal suyu da kullanılabilir)

á 4 tepeleme çay kaşığı un

á 2 çay kaşığı tuz

á 4 çay kaşığı tozşeker

Kerevizler soyulup ortadan ikiye bölünür. Kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçakla 1 santim kalınlığında doğranır. Kararmamaları için, içine limon sıkılmış suda bekletilir.

Kuru soğanlar soyulup ortadan ikiye bölündükten sonra yarım santimlik yarım halkalar halinde doğranır. Pırasa yıkanıp ayıklanır ve yeşil kısmından 10-15 santimlik bir bölüm atılır. 5-6 santim boyunda parçalar halinde dilimleyin. Havuç kazındıktan sonra ortadan uzunlamasına ikiye bölünüp tekrar ikiye bölünür. Kalem şeklinde doğranmış havuçlar kenarda bekletilir. Son olarak, patates de soyulup ikiye bölündükten sonra 1 santim kalınlığındaki çubuklar halinde doğranır. Zeytinyağının yarısı geniş bir teflon tencerede kızdırılıp üzerine yarım ay şeklindeki soğan dilimleri sıralanır. Havuçlar soğanın üzerine güneş ışınları şekli verilerek dizilir. Aralarındaki boşluklara ve üzerine pırasalar yine güneş ışınları şeklinde yerleştirilir. Kereviz dilimleri de limonlu sudan çıkarılıp yine aynı şekilde üzerine dizilir. Patatesler de yerleştirilir. Diğer taraftan, tuz, portakal suyu, tozşeker ve un küçük bir kasede tel çırpacak yardımıyla karıştırılır. Hazırlanan bu portakallı sos sebzelerin üzerine gezdirilip zeytinyağı da ilave edilir. Tencere orta ısılı ateşe oturtulup kapağı açık vaziyette suyu kaynayıncaya kadar pişirilir. Tencerenin kapağı kapatılıp ocağın altı kısıldıktan sonar yemek kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir. Pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirildikten sonra tencereden alınmadan soğuması beklenir. Yemek geniş ve yuvarlak bir servis tabağına şekli bozulmadan alınıp incecik kıyılmış maydanoz ve dereotuyla süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları