Mardin’in beldesinde salsa dansı

BELDE halkı okul bahçesinde U biçiminde diziliyor.

U’nun ortasında ilköğretim okulu öğrencileri. Beldede 19 Mayıs töreni teypten dinlenen ve hep birlikte söylenen İstiklal Marşı ile başlıyor.

Mardin’in uzak beldelerinden biri, dün, 19 Mayıs’ta.

Dün Türkiye’de 19 Mayıs törenleri var. İstanbul’da ek olarak, Türkan Saylan için düzenlenen cenaze töreni.

Mardin’in uzak beldesindeki ilköğretim okulu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından yaptırılıyor. Kürtlerin yaşadığı bir belde. O okulda 19 Mayıs töreni.

SALSA VE FOLKLOR

19 Mayıs kutlaması "halkla birlikte olsun" diyen öğretmen, okulun bahçesini bir gün önceden ona göre düzenliyor.

Tören İstiklal Marşı ile başlıyor. Ardından Türkan Saylan için saygı duruşu. O okul, onun eserlerinden biri.

Törene geçildiğinde, önce şiirler okunuyor. Şiirleri kızlı-erkekli dans ve folklor gösterisi izliyor. Giysiler renk renk. Öğretmen onlara dans ve folklor öğretmiş. 6-14 yaşları arasındaki çocuklar da, belli ki iyi öğrenmiş, gayet güzel oynuyor.

Derken, teypte Latin Amerika müziği. O hararetli müzik temposunda salsa. Çocuklar hep birlikte salsa yapıyor. Mardin’in o uzak beldesinde salsa.

Salsa Karayip kökenli bir müzik ve dans. Latin Amerika’dan önce Amerika’ya, sonra bütün dünyaya yayılıyor. Sözcük anlamı, çeşitli baharatların karışımıyla elde edilen sos. Müzikte farklı kültürlerin karışımını dile getiriyor.

ÇYDD’nin yaptırdığı okullardan birinde, Mardin’in uzak beldesinde, 19 Mayıs şöleninde salsa. Kızlı, erkekli bütün çocuklar salsa yapıyor. Büyükler el çırpıyor.

Böyle bir sahneyi aklınız alıyor mu? Çağdaşlık ve eğitimin sahnedeki hali.

’AH ŞU BÜYÜKLER’

Dans sonrasında bir sürpriz var. Sırada şimdi tiyatro gösterisi.

Oyunu beldenin çocukları hep birlikte yazıyor, öğretmen yardım ediyor.

"Ah şu büyükler" tam hiciv. Çocuklara yapılan haksızlıkları anlatıyor. Anne ve babaların çocuklarına uyguladığı baskıyı eleştiriyor. Hiç bir ideolojik yanı yok. Safça, çocukça. Sekiz yıllık eğitimde öğrenim gören çocukların ailevi ilişkileri, büyüklere mesajlar.

Okul bahçesinde U biçiminde sıralanan büyükler, oyunu izlerken kahkaha içinde, aynı zamanda kendilerini görerek, düşünceli.

Önemli bir ayrıntı:

Oyunda okulun bütün öğrencileri rol alıyor. Hiç biri dışarıda kalmıyor.

Salsa ile kültür çeşitliliği ve hep birlikte dans. Oyunla büyüklere uyarı ve hep birlikte gösteri, kenarda kalan kimse yok. O bütünlük, o kaynaşma.

Dün 19 Mayıs. Dün aynı zamanda Türkan Saylan toprağa veriliyor.

Dün Mardin’in uzak bir beldesinde, bir ÇYDD okulunda 19 Mayıs töreninde salsa var, sahnelenen bir oyun var.

Gençlik Bayramı bu olsa gerek. Çağdaşlık bu olsa gerek. Eğitim bu olsa gerek. ÇYDD bu olsa gerek.

Meclis’te bugün mayın var

CHP Grup Başkanvekillerinin açıklamasından bir bölüm. Buna göre:

11 Şubat 2008’de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin tasarı mevcut haliyle uygun değildir" görüşüyle Başbakanlığa yazı gönderiyor.

Milli Savunma Sözcüsü Mecliste komisyonda tasarıya karşı olduklarını söylüyor. Bakanı destekliyor.

Ancak, 7 Mart 2008’de yine Vecdi Gönül, bir ay önce karşı çıktığı tasarının "yanında olduğunu" söylüyor.

CHP Gurup Başkanvekilleri bu çelişkiyi dile getiriyor, tasarıyı da eleştiriyor.

Suriye sınırımızda 50’li yıllarda kaçakçılığı önlemek üzere devletçe döşenen mayınların temizlenmesi gündemde. Bunun için bir tasarı hazırlanıyor. Geçen hafta Meclis genel kurulunda başlayan görüşmeler bugün devam ediyor.

Tasarıya göre, araziyi mayından temizleyecek firma ki, temizlemeye yabancı firmalar talip, temizlediği toprakları 44 yıl süreyle kullanacak.

Neden yabancı firma, neden 44 yıl, neden kullanım hakkı, neden birbiriyle çelişen açıklamalar gibi pek çok soru, milletvekillerinin aklını karıştırıyor.

Aklı karışanlar arasında AKP milletvekilleri de var.

Akıl karışıklığını gidermek için, AKP bakanları devreye giriyor. CHP ve MHP tasarıya karşı. İleri sürdükleri gerekçeler mantıklı. Bunun sonunda, bir ara AKP cenahında "üzerinde yeniden çalışmak için, tasarıyı acaba geri mi çekelim" sorusu ortaya atılıyor.

Mayınlı tasarı geçen görüşmelerde Mecliste ciddi gerginlik yaratıyor. Bugün yine herkes tam kadro ve hazırlıklı.
Yazarın Tüm Yazıları