Mutluluğun Reçetesi
"Sağlık Bakanlığı, insanı mutluluğa götürecek reçeteyi yazdı. Dünyada 450 milyon insanın, Türkiye'de ise her dört kişiden birinin ruhsal problemlerle karşı karşıya olduğu saptamasıyla harekete geçen Sağlık Bakanlığı, insanları ruhsal problemlerden koruyacak mutluluğun nasıl sağlanacağını formüle etti."
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı broşürde, "sevgi,
anlayış, saygı ve hoşgörü, sabır ve güvenin mutluluğun anahtar kelimeleri" olduğu kaydedildi. Broşürde, "yargılama, güven duyma, koruma, yardım etme, kendini önemseme ve sabretme"nin insanı mutluluğa götüreceği" belirtildi.
İletişim Şart
Bireyler arasındaki ilişkinin rahat, akıllı ve olumlu olması durumunda bu kişilerle kurulan aile ve toplumların sağlıklı olacağı vurgulanan "Böyle bir ailede yetişen birey; kendini değerli hisseder, duygu ve düşüncelerinin farkındadır. Yaşamını değişik yönleri arasında denge kurar. İletişim sadece konuşma değildir" denildi. Sağlıklı iletişimde sözel mesajlarla ses tonu, biçimi, yüz ifadesi, el kol hareketlerinin paralellik taşıdığı belirtilen broşürde, "Sen'li konuşma yerine ben'li konuşma tercih edilmeli. Örneğin: `Bana doğru söylemiyorsun' yerine `bana doğruyu söylemediğini düşünüyorum' denilmeli" önerisi getirildi. "Nedenli, niçinli yargılayıcı ve suçlayıcı konuşmaların iletişimi engellediği" kaydedilen broşürde, "Konuşmanın amacını belirlerken kendimize `üzüm mü yemek istiyorum bağcı mı dövmek istiyorum' sorusunu sormakta fayda vardır" denildi.