Evde Yapabileceğiniz Pratik Mezeler
.
Haydari
Meze denince akla ilk o geliyor, lezzetiyle damakları, görüntüsüyle sofraları şenlendiriyor. Üstelik evde yapmak sandığınız kadar zor değil. 5 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı nane, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı tuz ihtiyacınız olan malzemeler. Beyaz peyniri rendeledikten sonra süzme yoğurtla karıştırın. İçerisine dövdüğünüz sarımsakları ilave edin. Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırdıktan sonra naneleri ekleyin ve kokusu çıktıktan sonra ocaktan alın. Ilındıktan sonra tuzu da ekleyerek karıştırıp servis tabağına alabilirsiniz. Soğuması için 3-4 saat buzdolabında bekletmenizi öneririz.
Semizotu Salatası
Yaz aylarının favori mezelerinden biri olan semizotu salatası için ihtiyaç duyacağınız malzemeler 2 demet semizotu, 2 diş sarımsak, 2 su bardağı süzme yoğurt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 fiske tuz. Semizotlarını kumlarından arınana kadar bol suda yıkadıktan sonra kurumaya bırakın. 2 diş sarımsağı rendeleyin. Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra soğuması için buzdolabında bekletin.
Ispanak Borani
Genişçe bir tavada zeytinyağını kızdırdıktan sonra sarımsak ve soğanları, ardından ıspanakları soteleyin. Ispanaklar sönünce soğuması için kenara alın. Süslemek için kullanacağınız 1 avuç dolmalık fıstığı tavada kızdırın. Soğuyan ıspanakları 4 yemek kaşığı süzme yoğurt ve bir fiske tuzla karıştırın. Tereyağını eritip boraninin üzerine dökün ve dolmalık fıstıkları ekleyin. Boraniniz servise hazır!
Yoğurtlu Kabak Mezesi
Bu pratik ve lezzetli meze için 4 kabak, 2 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, tuz ve zeytinyağına ihtiyacınız var. Kabakları rendeledikten sonra zeytinyağında pembeleşene kadar soteleyin. Bir fiske tuz ilave ettikten sonra soğumaya bırakın. Süzme yoğurda rendelediğiniz sarımsakları ekleyip soğuyan kabakları ve bir miktar zeytinyağını ilave ederek karıştırın. Servis tabağına alarak birkaç saat buzdolabında bekletin.
Zeytinyağlı Fava
2 su bardağı iç bakla, 2 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, limon, 3 yemek kaşığı, 1 tutam dereotu ve tuz ihtiyacınız olan malzemeler. Kuru soğanları ince doğrayarak zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Baklaları da ilave edip 3-4 dakika kavurmaya devam edin. Üzerini geçecek şekilde su ilave ederek 1 saate yakın kaynamaya bırakın. Baklanın daha kolay pişmesi için bir gece önceden suda bekletebilirsiniz. Pişen baklaları püre haline getirin. Ilımasını bekledikten sonra dereotunu ve zeytinyağını ilave ederek servis tabağına alabilirsiniz.
Deniz Börülcesi
Balığın yanına en çok yakışan mezelerden olan deniz börülcesini evde hazırlamak çok kolay. 1 demet deniz börülcesini bol suda haşlayın. İçerisine 3 diş soyulmuş sarımsak ilave edin. 8-9 dakika haşladıktan sonra kenara alarak soğumasını bekleyin. Zeytinyağı, sirke, nar ekşisi ve tuzla birlikte karıştırarak servis edin.