Liderler 550 vekili ‘seçti’

CHP’de İstanbul İl Başkanlığı, PM üyeliği yapan eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş kendisine haksızlık yapıldığını düşünüyor. Çekinmeden tepkilerini dile getiriyor. Söyledikleri CHP’deki ‘düzeni’ ortaya çıkarıyor.

Haberin Devamı

'Partilerimiz ne kadar demokrat'

- Sayın Karakaş birçok PM üyesi listelere yerleşirken siz niye yoksunuz?

- MYK’dan PM’ye liste gelince söz alarak Genel Başkan’dan 17 genel başkan yardımcısına niye aday olmadığımı sordum. Aday kriterlerinin açıklanmasını istedim. Ben hangi kriterlere uygun değilim ki?.. Bazı arkadaşlar (Sinan Aygün, Aydın Ayaydın, Turan Tayan, Prof. Mehmet Haberal, Doç. Muhammet Çakmak, Bülent Kuşoğlu (TP), Cennet Süzer (MHP), Ali Arif Özzeybek, Aytunç Çıray (DYP, DP), Faik Tünay (ANAP, TDH), Salih Sümer (ANAP, DYP) hangi kriterlerle aday yapıldılar? Bunun bugün (pazar) açıklanmasını istiyorum; yarın da, öbür gün de bunun yanıtını isteyeceğim. Bu listeyi parti yararına uygun bir görmüyorum. Diyorlar ki sağ oylara da talibiz. Bu isimler mi sağ oyları partiye getirecek?.. Bence hayır. Listelerin objektif olarak hazırlanmadığını düşünüyorum. Bu arkadaşların ne gibi katkılar sağlayacağını bilmek hakkımdır.

Milletvekillikleri bittikten sonra siyasi arenada gözükmeyen bazı isimler nasıl listenin başına yerleştirilebiliyor?

Soruyorum, bu partiye emek veren, parti tabanı ile bütünleşen; onlarla hep iletişim içinde olan, parti değerlerini savunanlar sizin kriterleriniz değil mi? Ayrıca adaylarda dürüstlük, temiz siyaset yapma özelliği, akçeli işlere bulaşmamak gibi özellikler aramıyor muyuz? Bunların hepsinin bende olduğu kanaatindeyim. Bunu buradaki arkadaşlar (PM) ve toplumumuz da bilir. Bunları izah etmenizi istiyorum.”

Bu arada Kılıçdaroğlu söz alıyor: “En az 4 bin aday var. Çok aday olunca seçmek çok zor oluyor. Bazı arkadaşlar sizin gibi dışarda kalıyor, tepki gösteriliyor. Keşke her yerde önseçim yapabilseydik.”

Karakaş devam ediyor:

“Daha önce biz bunu size önerdik. Üyelerle önseçim yapmak sağlıklı değil dediniz. Tüzükte önseçim sadece üyelerden başka delegelerle de yapılabiliyor, diyor. O zaman İstanbul, Ankara ve İzmir’de delegelerle önseçim yapsaydık, bu sorunlar olmazdı. Bizler de 29 ildeki önseçim gibi saygı gösterirdik.”
İlerde tüzük değişikliği yapılabileceğinden söz ediyor Kılıçdaroğlu...

Seçim sürecine giderken Kılıçdaroğlu olsun Gürsel Tekin olsun ne diyorlardı:

“Taban değişim istiyor, yenilenme istiyor.”

TABAN-PM ÇELİŞKİSİ

Ama şu söylenmiyor:

“Eski delegeler, parti düşüncesinin dışında aday seçmedi. 20-25 yıl emek veren adayları seçtiler hep. Hepsi örgütten gelen insanlardı. Ancak bu kez Genel Merkez’in sunduğu liste böyle değil; partiyi hiç tanımayanlar, üç ay önce, bir yıl önce partiye gelenler, siyasi tecrübesi, birikimi olmayanlar, sol anlayışı ile ilgisi bulunmayanlar, CHP’ye hayatlarında oy vermemiş, partinin kapısını bilmeyenler hem seçtiler, hem de kendilerini seçtirdiler.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de önseçim olsaydı, bu isimler olabilir miydi?

Bu yönteme paraşütle gelenler veya devşirme adaylar diyebilir miyiz?

Haberin Devamı

Mersin listesinde kuşkulu bir durum

Haberin Devamı

CHP Mersin aday listesinde sıranın değiştirildiği öne sürüldü. PM’den çıkan Aytuğ Atıcı, İsa Gök, Ali Rıza Öztürk ve Vahap Seçer (PM üyesi), Necmi Doğan sıralamasıyla 11’e ulaşan liste, YSK’ya gönderilirken 4. sıradaki Vahap Seçer 2. sıraya yazıldı ve sıralama kaydırıldı. Ali Rıza Öztürk, sıralamanın değiştirildiği dün öğleden sonra CHP sitesinden görünce 18.30’da Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na giderek “PM’nin sıralaması belli; ben 3. sıradayım. Vahap Seçer 4. sırada... Vahap Seçer, PM kararının aksine 2. sıraya yazılarak PM’ye bildirilmiş. Bu nasıl olur? Bu hukuken, siyaseten ve doğru değildir. Milletvekilliği hakkım gaspediliyor, dedim. Kılıçdaroğlu, haklısın dedi, yanlış yaptım. Ben de bu yanlışlığı düzeltin, dedim. Mersin 4 üye çıkarır, dedi. Mersin 4 çıkarırsa Vahap Bey niye yerinde kalmadı, dedim.” Evet, Vahap Bey’in gücü Belediyenin ve zengin bir işadamı olmasından mı kaynaklanıyor.

Bu arada İstanbul 1. bölgeden 4. daha sonra 14. sırada aday olduğu haberleri yayılan Gürsel Tekin’in ‘danışmanı’ olarak tanıtan Uğur Afacan’ın itirazlar üzerine listeden çıkarıldığı, 2. bölgeye alındığı ama sonunda listelerde yer almaması da ayrı bir tartışma konusu oldu. Afacan’ın kızarak çevresine “Ben Filipinlere tatile gidiyorum” dediği öğrenildi.

İstanbul’dan aday olan Dr. Candan Kaftancıoğlu, “CHP soldan uzaklaştı; umutlarımız gitti” dedi. Grup Yorum’un eski solisti ve Kasımpaşa Lisesi müzik öğretmeni Hilmi Yarayıcı’nın Hatay 7. sıraya konulması üzerine adaylıktan çekildi. “Halbuki beni davet edip kullandılar.” İstanbul 1. bölge 16 sıraya konulması üzerine partisinden istifa eden Enver Ayseven “CHP’nin sağcılaştırılmasına kesinlikle itirazım var” dedi.

Haberin Devamı

Emeğimizi çaldılar

SABAH erkenden İstanbul’dan bir milletvekili aday adayı arıyor:

“Emeğimizi çaldılar...” diyor.

“Örgüte saygı nerede? İstanbul’daki listelerde örgütten gelen kaç kişi var.

Bu partiyi profesörler iktidara taşıyamaz.”

Büyük şehirlerdeki örgütler, bu listelerden daha güçlü bir liste çıkaracağı iddiasındalar.

Örgüte saygı olmazsa seçim kazanılabilir mi?

- Vatan Gazetesi önceki gün “Erken seçim!.. Siyasi partiler yasası ve seçim mevzuatı değişmediği için milletvekillerini yine üç lider seçiyor, bize de 12 Haziran’da sandığa gidip oy vermek düşüyor. Liderler seçimini yaptı bile, listelerini yarın (pazartesi) YSK’ya verecekler” diye yazdı.

Verdiler bile...

29 ilde yapılan önseçimden gelenler mi, genel merkezin atadıkları mı daha başarılı olacaklar Meclis’te?

Haberin Devamı

Tatlıses’i Fakıbaba destekliyor

- ŞANLIURFA’da, Başbakan Erdoğan’dan adaylık dilekçe almasına karşı İstanbul’dan aday gösterilmeyen İbrahim Tatlıses’in bağımsız aday olması Urfa’da AKP çevrelerce üzüntüyle, Belediye Başkanı bağımsız Dr. Eşref Fakıbaba ve yakınları tarafından sevinçle karşılandı. Tatlıses’in seçilmesi için kentten 50 bin oy olması yeterli.

- DYP’nin eski milletvekili ve Çiller’in bakanlarından Necmettin Cevheri’nin (Şeyhanlı aşireti) yeğeni Mahmut Cevheri ile Bucak aşiretinin başkanı Sedat Bucak’ın kardeşi Siverek Ticaret Odası Başkanı Ahmet Bucak ‘bağımsız’ aday oldular. CHP 1. sırada Ferhat Karataş’ın aday gösterilmesi üzerine Urfa ve ilçe örgütleri istifa etti.

- CHP Bursa’da DYP’li Turhan Tayan’ın 2. sıraya konulması örgütte tepki yarattı. Milletvekillerinden Kemal Demirel’in “Çok duygu yüklüyüm”; Abdullah Özer’in de, Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli’ye “yazıklar olsun” diye sitem ettiler. Bursa Milletvekili Onur Öymen’in tepkisi de şöyleydi: “Kaygı verici olan husus, parti içinde eksen kaymasının yaşanmasıdır” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları