Tam 31 çeşit dondurma yapıyor! 'Koyacak yer olsa 80 çeşit yaparım'
İzmir’in turistik ilçesi Foça’da klasik usullerle yaptığı dondurmalarıyla ünlü Nazmi Altıntaş, 34’üncü yılında da kendi deyimiyle, ’dükkanının önündeki kuyruğu’ eritmeye çalışıyor.
İzmir’in turistik ilçesi Foça’da klasik usullerle yaptığı dondurmalarıyla ünlü Nazmi Altıntaş, 34’üncü yılında da kendi deyimiyle, ’dükkanının önündeki kuyruğu’ eritmeye çalışıyor.
Foça sahilinde 34 yıldır hizmet veren, müşterilerinin büyük bölümünün Giritli sandığı ama aslen Makedonya’dan Türkiye’ye göç etmiş Arnavut kökenli bir ailenin çocuğu olan 59 yaşındaki Nazmi Altıntaş’ın işlettiği Girit Sakız Dondurmacısı, müşterilerin akınına uğruyor.
Nazmi Usta, Antep fıstığı, badem, incir, kek, ceviz, cookies, karamel, cappuccino, blue sky, kakao, krokan, sakız, parça çikolata, vanilya, nane, borovinka, çilek, karadut, kayısı, kavun, kivi, yoğurt, limon, muz, meyve kokteyli, böğürtlen, frambuaz, vişne, meyveli yoğurtlu, kabaklı ve tahinli dondurmalarıyla her damak zevkine hitap ediyor. Foça’ya gelenler bu lezzetleri tatmadan geçmiyor.
Geçen yıl tezgahının başında geçirdiği kalp krizinin bile kendisini çalışmaktan alıkoyamadığını belirten Altıntaş, "Ben dondurmaya, dondurma bana çok şey kattı. Dondurma hayatımı, dondurma kuyruğundaki sağlıkçı ise kalp krizi geçirdiğimde canımı kurtardı. İşin içinde dondurma varsa üretime devam" dedi.
Nazmi Altıntaş yapımda gösterdiği özeni ve yıllardır süregelen ilgiyi şu sözlerle anlattı: "Her şeyi gramına kadar ölçülü yaparım. Lezzet hep aynı çıkar. 5 yıl önce dondurmamı yiyen 5 yıl sonra da aynı lezzeti bulur. Süt, salep, şeker, sakız ve çeşitli meyvelerin hep doğalını kullanırım. Ucuz diye hiçbir şeyin kötüsü bu dükkana giremez."
"Her şeyi kendim yaparım. Son bir yıldır yetiştirdiğim ustamın da desteği var. Ona da önce kaliteyi öğrettim. Taze meyve ve süt kullanırım. Maliyetten kaçmak, kaliteden taviz vermek yok. Boya, katkı maddesi kullanmıyoruz. Limonu bile portakalla sarartırız. Limonun rengini portakal veriyor. Portakal olmazsa limonun kendisini koysanız bile dondurması sararmaz."
Nazmi Ustan’ın müşterilerinden Hasan Doğan, bu tür yerlerin yaşatılması gerektiğini belirtip, "Buradaki dondurma çeşitlerinin lezzetini çok beğeniyorum. Bazen sırf tahinli dondurma yemek için Foça’ya geldiğim oluyor. Nazmi usta gibi değerler ülkemize lazım" dedi.