Fotoğraflar: Alamy, Hürriyet Aile
Özel günlerde şık sofraları süsleyecek Osmanlı saray yemekleri
Türk mutfağının temelini Osmanlı saray mutfağından lezzetler oluşturuyor. Osmanlı mutfağından lezzetler dünyanın birçok yerinde tanınıyor ve ilgi görüyor. Özel günlerde şık sofralar kurmaktan vazgeçemeyenler için bu ölümsüz tarifleri derleyelim dedik. Ortaya çok da nefis bir menü çıktı. Afiyet olsun...
Tam bir C vitamini deposu olan kereviz, Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip. Özellikle zeytinyağlısı o günlerden günümüze varlığını sürdüren ve zevkle yenen bir yemek. Bildiğiniz kerevizden farklı olarak içine kuru üzüm taneleri eklenen bu yemeğin görüntüsü de çok hoşunuza gidecek.
Sadece 'beğendi' olarak da bilinen hünkar beğendinin kökeni Gaziantep ama adından da belli ki hünkarın hoşuna öyle gitmiş ki sarayın mutfağına kabul edilmiş. Gerçi nasıl edilmesin, kuzu eti, patlıcan, süt, tereyağı ve kaşar peyniri bir araya gelince ortaya kötü bir şey çıkması mümkün mü? Tabii ki değil. Öyleyse işte sofranızı saraya çevirecek tarif...
Yoğun meyve aroması ve pırıl pırıl rengiyle herkesin çok beğeneceği bir içecek: Saray şerbeti. Özellikle sıcak yaz günlerinde yemeğin yanında tüketebileceğiniz gibi gelen misafire de ikram edebileceğiniz şerbet, özel günlerde de sofranıza çok yakışacak.