Fotoğraflar: Alamy, Hürriyet Aile
Özel günlerde şık sofraları süsleyecek Osmanlı saray yemekleri
Türk mutfağının temelini Osmanlı saray mutfağından lezzetler oluşturuyor. Osmanlı mutfağından lezzetler dünyanın birçok yerinde tanınıyor ve ilgi görüyor. Özel günlerde şık sofralar kurmaktan vazgeçemeyenler için bu ölümsüz tarifleri derleyelim dedik. Ortaya çok da nefis bir menü çıktı. Afiyet olsun...
Bir çeşit mantı olan enfes lezzet piruhinin adı Rusçadan lezzeti ise Osmanlı mutfağından geliyor. Klasik mantının aksine etle değil tulum peyniri ve maydanozla tatlandırılan piruhinin üzerine de yoğurtlu sos dökülüyor ve ortaya sultanlara layık bir lezzet çıkıyor. İşte tarifi...
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmış hibeşin ana malzemeleri tahin ve limon suyu. Tek başına büyük bir zevkle yiyebileceğiniz bu mezeyi, biraz daha akışkan bir kıvamda hazırlayarak ortaya enfes bir salata sosu da çıkarabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ekşisini ve baharatlarını kendi damak zevkinize göre ayarlamak.
Nemse ya da nemçe, Osmanlı döneminde Avusturyalılara verilen isim. Yağlı hamuru kıtır kıtır içi ise tavuk ya ada peynirle dolu olan bu böreği günümüzde milföy hamuruyla da hazırlamak mümkün olsa da, biz gelenekçiler için orijinal bir tarif hazırlayalım dedik. Umuyoruz beğenirsiniz...
Osmanlı mutfağında pilavın yeri her zaman başka olmuştur. Hem göze hem damağa hitap eden bu enfes tarifimiz de kökeni Osmanlı'ya dayanan pilavlardan biri. Üzerinde köfteleri, içinde de ıspanak ve havuçlarıyla tek başına bir öğün olabilecek kadar doyurucu bu pilav en şık sofralarınıza layık. Mutlaka denemelisiniz.
Sadece 'beğendi' olarak da bilinen hünkar beğendinin kökeni Gaziantep ama adından da belli ki hünkarın hoşuna öyle gitmiş ki sarayın mutfağına kabul edilmiş. Gerçi nasıl edilmesin, kuzu eti, patlıcan, süt, tereyağı ve kaşar peyniri bir araya gelince ortaya kötü bir şey çıkması mümkün mü? Tabii ki değil. Öyleyse işte sofranızı saraya çevirecek tarif...