Mutfakta Umut Var projesi bu yıl 348 mezun verdi
Geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşlarına aşçılık eğitimi vererek meslek edindirmeyi hedefleyen "Mutfakta Umut Var" (MUV) projesinden bu yıl mezun olan 348 kursiyer, törenle sertifikalarını aldı.
Konuşmaların ardından Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Bekir Aktürk, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük tarafından mezun olan kursiyerlere törenle diplomaları takdim edildi.
Çankırı, Türkiye'nin 9 yıldır çok sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak , “Bu proje sayesinde bir yandan yerel halk ile sığınmacılar arasındaki sosyal ilişkileri geliştirirken, diğer yandan bu insanların işgücüne kazandırılmasını hedefledik. Bu ve bunun gibi birçok projeyi yürütebilecek kaynağa sahibiz ve gelecekte de farklı projelerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
“Türkiye gelişmiş bir ülke örneği olarak, bünyesinde barındırdığı geniş mülteci popülasyonla çok istisnai bir ülke. Diğer ülkelerde gördüğümüz örneklerin aksine, sığınmacıların büyük çoğunluğu kamplarda değil, şehirlerde yaşıyor. Bu yüzden mültecilerin topluma entegrasyonuna yönelik şehirlerde gerçekleştirilebilecek programlar konusunda Türk otoriteleri ile birlikte burada çok şey öğrendik. Dünya Gıda Programı olarak Türkiye'de eşsiz deneyimler elde ettik.”
"Mutfakta Umut Var" projesi geçici koruma altındaki Suriyelilere ve alt gelir grubuna mensup Türk vatandaşlarına aşçılık eğitimi vererek, otellerde, restoranlarda ve kafelerde daha iyi iş bulmalarını sağlamayı amaçlıyor. Proje, gelecek üç yıl içinde 8 bin katılımcıya ulaşmayı hedefliyor. Geçici koruma altındaki Suriyeliler ise katılımcıların yarısını oluşturacak.
Proje kapsamında, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Kilis, Mardin, Hatay, Şanlıurfa ve Mersin illerinde 3 aylık Aşçı Çıraklığı Eğitimi düzenleniyor.