Fotoğraf: Ingimage
Kurban etini yumuşacık pişirmenin püf noktaları
Eti doğru şekilde pişirmek oldukça zordur. Kurban Bayramı yaklaştıkça en çok merak edilenlerden biri ise etin nasıl yumuşacık lokum gibi pişirileceğidir. Bunun için pek çok etkili yöntem var. İşte yumuşacık et pişirmenin püf noktaları…
Kurban Bayramı denilince akla hemen lezzetli et yemekleri geliyor. Ancak bu yemekleri yaparken de etin nasıl pişirileceğini iyi bilmek gerekiyor. Kolay gibi gözükse de hataya pek açık olmayan et nasıl pişirilir?
Yumuşacık lokum gibi bir et pişirmenin en önemli unsuru doğru ettir. Pişireceğiniz yemek, sizi doğru et konusunda yönlendirecektir. Izgara yapılacaksa ızgaralık, yemek yapılacaksa yemeklik et tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Ağızda dağılan bir et elde etmek için kesinle marine etmelisiniz. Zeytinyağı, süt veya baharatlarla marine edeceğiniz et hem daha lezzetli olacak hem de istediğiniz kıvamda olacaktır. Özellikle de süt ile yapacağınız marine ete ekstra yumuşaklık sağlayacaktır. Marine süresi ise en az 2 saat olmalıdır.
Eğer etinizi fırında pişirmeyi tercih ediyorsanız, öncesinde tavada bir süre pişirin. Daha sonra etinizi fırına sürebilirsiniz. Bu işlem etinizin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Eğer etinizi kızartma yapacaksanız tavanın veya ızgaranın yeterince kızarmış olduğuna emin olun. Yeterince kızmamış tavada etiniz kuruyabilir.
Sağlıklı et için ekstra yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin kendi yağı güzelce pişmesi için yeterli olacaktır. Sarı ve yoğun yağları alındıktan sonra kalan yağ ete asıl lezzeti verecek olan bölümdür.
Etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Tüm etler, uzanan uzun kas liflerine sahiptir. Eğer kas liflerine paralel olarak eti kesersiniz ne kadar pişirirseniz pişirin etler yumuşacık olmaz. Bunun yerine kas liflerine karşı çapraz kesimler yapmalısınız. Bunun için kurban etlerini bir kasapta doğru şekilde kestirebilirsiniz.