Karadeniz'in lezzet başkenti Trabzon'un dillere destan yemekleri
Trabzon, sadece doğasıyla değil birbirinden nefis yöresel yemekleri olan mutfağıyla da hayran bırakıyor. Bol tereyağlı ve yumurtalı Trabzon pidesi, tadan herkesin vazgeçilmezi olan Akçaabat köftesi, çıtır çıtır hamuru ile Laz böreği... İşte Trabzon mutfağının dillere destan lezzetlerini sizin için derledik...
Burmalı tatlı tarifi
Yemekten sonra çıtır çıtır bir tatlıya kim hayır diyebilir ki? Burmalı tatlı pek çok yörede yapılan şerbetli ve leziz bir tatlıdır. Evinizde yapıp misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu nefis şerbetli tatlının tarifini sizler için aşağıda hazırladık. Şimdiden afiyet olsun...
Laz böreği tarifi
"Trabzon mutfağının en meşhur tatlısı nedir?" diye soracak olursanız hiç düşünmeden Laz böreği deriz. Bu enfes tatlının bir dilimi asla yetmiyor. Yiyen bir daha istiyor. Aile sofralarında size eşlik etmesini isterseniz, işte Laz böreğinin malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun...
Mısır yarmalı karalahana sarması tarifi
Trabzon'a özgü bir lezzet olan mısır yarmalı karalahana sarması, yaprak sarmasına benzese de iç harcında mısır yarması ve kuru fasulye kullanılıyor. Böylece yaprak sarmasından ayrılan bir lezzet haline geliyor. Doyurucu ve besleyici olması da bu enfes yemeği denemeniz için başlıca nedenlerden. Siz de evinizde denemek isterseniz tarifimiz aşağıda yazılı. Şimdiden afiyet olsun...
Trabzon pidesi tarifi
Trabzon pidesi dendiğinde akla ilk olarak üzerinden tereyağı akan, kıymalı ya da peynirli pideler gelir. Bu lezzeti yerinde yemek daha doğrudur ama gitme imkanınız yoksa evinizde kolayca yapabilmeniz için tarifini aşağıya yazdık. Şimdiden afiyet olsun...
Zuluf fasulye tarifi
Trabzon mutfağında sıklıkla yapılan zuluf fasulye, iki farklı fasulye türünün içine kıyma eklenerek hazırlanan bir yemek. Yapılışı oldukça basit olan zuluf fasulyesi, akşama ne yemek pişirsem diye düşünüyorsanız, iyi bir fikir olabilir. İşte tarifi... Şimdiden afiyet olsun...
Kaygana tarifi
Sabah kahvaltılarınızda hazırlayabileceğiniz, görünüş olarak krepe benzeyen bir tarifimiz var. Hazırlanışı oldukça kolay ve doyurucu olan kayganayı değişik harçlarla da çeşitlendirerek farklı bir lezzet ortaya çıkarabilirsiniz. Denemek isteyenler için işte malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun...
Mıhlama (kuymak) tarifi
Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetlerinin başında gelen mıhlamanın nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsanız sizi böyle alalım. Kuymak ya da muhlama olarak da adlandırılan mıhlama nefis Trabzon peynirinin tel tel uzamasıyla, kahvaltılara renk katıyor. Birkaç temel malzemeyle kısa sürede yapabileceğiniz pratik mıhlama tarifimiz hemen aşağıda. Afiyet olsun!
Balık ekşilisi tarifi
Balık ekşilisi Trabzon yöresine ait enfes bir yemek. Genellikle palamutla yapılıyor ve bu nedenle palamut ekşilisi diye de anılıyor. Biz de tarifimizde palamut kullandık. Ancak siz arzu ederseniz palamut gibi çok etli başka balıklarla da balık ekşilisi yapabilirsiniz. Balık ekşilisinin tarifini aşağı bırakıyoruz. Mutlaka denemelisiniz…
13
Mutfakta zaman zaman yaptığımız hataları ortadan kaldıracak öneriler...