Derleyen: Sevin Turan Fotoğraflar: Alamy
Giderseniz yemeden dönmeyin... Üstelik fiyatları da çok ucuz
Dünyanın dört bir yanından mutlaka tadılması gereken sokak lezzetlerini sizin için derledik. İşte ucuz fakat bir o kadar da ağız sulandıran sokak lezzetleri…
Çok seyahat edenler bilirler ki gittiğiniz yerde en lezzetli yemeklerin adresi her zaman 5 yıldızlı oteller ya da Michelin yıldızlı restoranlar değildir. Sokak köşelerinde de çok nefis yemekler tadabilir, aynı zamanda yerel halkın tecrübelerini de paylaşabilirsiniz.
Tıpkı bizim bu meşhur yemeklerimiz gibi gibi dünyanın farklı köşelerinin de mutlaka tadına bakılması gereken enfes sokak lezzetleri bulunuyor.
Takoyaki
Takoyaki Japonya sokaklarında karşımıza çıkan bir lezzet. Top şeklindeki hamurların içine ahtapot ve sebze parçaları yerleştiriliyor. Ardından da üzerine mayonez ve takoyaki sosu gezdiriliyor. Bir atımlık lokmalar halindeki bu sokak lezzeti, Japonya’da yaz aylarında düzenlenen festivallerin vazgeçilmezi.
Cong you bing
Çin’in ünlü sokak lezzeti ise içinde yeşil soğan parçaları bulunan bu pofuduk bazlamalar. Un, taze soğan ve sıvıyağla yapılan ve cong you bing denilen bu bazlamaların dışı çıtır çıtır içleri ise yumuşacık oluyor.
Murtabak
Singapur sokaklarının güzeli murtabak için elle açılan incecik bir yufkanın arasına baharatlı ve etli bir iç koyuluyor. Gözleme şeklinde katlanan murtabak ardından yumurtaya bulanıyor ve kızgın sacın üzerinde pişiriliyor. Yanında köri ile servis edilen murtabak’a bir nevi kıymalı gözleme demek mümkün.
Vada pav
Hindistan burgeri diye de bilinen vada pav vejetaryenlerin rüyalarına girebilir. Vada pav için bir patates köftesi yağda kızartılıyor ve yumuşak bir ekmeğin arasına yerleştiriliyor. Üzerine de yeşil chutney sosu gezdiriliyor.
Luqaimat
Dubai sokaklarında karşımıza çıkan bu tatlı aslında bize çok tanıdık. Kendisine lokmanın Ortadoğulu kuzeni de diyebiliriz. Tıpkı lokma tatlısı gibi luqaimat için de top şeklindeki hamurlar yağda kızartılıyor. Ancak lokma tatlısından farklı olarak luqaimat’ın üzerine hurmadan elde edilen bir şurup gezdiriliyor.
Künefe
Yine çok tanıdık bir lezzet: Künefe. Ortadoğu’nun birçok ülkesinde karşınıza çıkabilecek künefe buralarda bizdekinden farklı olarak gül suyuyla lezzetlendirilmiş bir şerbetle tatlandırılıyor. Ayrıca künefe dilimleri ekmeğin ya da tatlı bir krepin arasına sarılarak yeniyor.
Trdelnik
Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan sokaklarının vazgeçilmezlerinden olan trdelnik, farklı isimlerle de anılabiliyor ancak yapılışı aynı. Bir nevi kek hamurundan yapılan külah şeklindeki bu tatlı demir çubukların üzerinde pişiriliyor. Ardından içindeki boşluğa yumuşak bir dondurma ya da fındık ezmesi dolduruluyor üzerine de tarçınlı şeker serpiliyor.
Bunny Chow
Güney Afrika’nın bu ünlü sokak lezzeti tavşan çorbası anlamına gelen adının aksine tavşanla yapılmıyor. İçi çıkarılan küp şeklindeki bir ekmeğin içine doldurulan köriden ibaret olan bunny chow’un adının nereden geldiğine dair ise çok sayıda teori bulunuyor.
Arepa
Dünyanın birçok yerinde görebileceğiniz arepa, Venezuela’nın çok sevilen bir sokak lezzeti. Mısır unu ile yapılan arepa’lar ya eriyen peynirle yeniyor ya da arasına doldurulan malzemelerle sandviçe dönüşüyor. Arepa’nın kökeni konusunda Venezuela ve Kolombiya arasında bir rekabet bulunuyor.
Elote
Meksika’nın en meşhur sokak lezzetlerinden biri olan elote, restoranlarda da bulunabiliyor. Közde pişmiş mısırın üzerine mayonez ve ekşi krema sürülüyor ardından da kırmızı biber, sarımsak ve cotija peynirine bulanıyor. Elote’yi isterseniz koçanıyla isterseniz de tanelenmiş olarak tüketebilirsiniz.
Quesa taco
Meksika’ya yakınlığı nedeniyle taco konusunda çok zengin olan Kaliforniya’da yeni trend quesa taco yani peynirli taco’lar. Klasik bir taco’ya ek olarak peynir ve tel tel et parçalarıyla lezzeti daha da artan quesa taco Los Angeles’ın çeşitli yerlerinde bulunan yemek kamyonlarında satılıyor.
Beignet
Beignet, özellikle New Orleans’da kahvaltılarda yenen bir tatlı atıştırmalık. Kare şeklindeki hamur parçaları yağda kızartılıyor ve üzerine pudra şekeri serpiliyor. Beignet’nin sıcak sıcak yenmesi makbul. New Orleans’taki bir beignet’ci o kadar meşhur ki burada günde 1000 kadar beignet satıyor.
Tostada
Meksika sokaklarında karşınıza çıkabilecek tostada’nın dışındaki tortilla ekmeği, çıtır çıtır olana kadar pişiriliyor. İçine konan malzemelerin ise sınırı yok. Bu malzemeler et, avokado sosu ya da peynir olabileceği gibi balık ya da karides gibi deniz ürünleri de olabiliyor.
Baget sandviç
Fransa sokaklarında her köşe başında görebileceğiniz bu sandviçler adı üzerinde baget ekmeklere yapılıyor. Ekmeğin arasına ne koydurduğunuz ise tamamen sizin zevkinize kalmış. Fransızlar genellikle sadece peynirli yeseler de siz dilediğiniz malzemeyle sandviç yaptırabilirsiniz.
Nasi goreng
Endonezya sokaklarında karşılaşacağınız nasi goreng’in kelime anlamı kızarmış pirinç. Bu yemeğin içinde pirincin yanı sıra soğan, sarımsak, demirhindi, soya sosu ve kırmızı biber gibi lezzet verici malzemeler bulunuyor. Hatta daha fazla aroma için nasi goreng’e yumurta, tavuk, karides gibi proteinler de eklenebiliyor.