Dünyanın en güzel aromalı üzümü! Seyahatname'de bile yeri var
Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı.
Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı.
Ömerli Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ AA muhabirine, organik koşullarda yetişen 23 yerel genli üzüm türünden geçen yıl 30 bin ton ürün alındığını söyledi.
Adını üzümden alan Türkiye'nin ender yerlerinden birinin Ömerli olduğunu dile getiren Altındağ, "Bu coğrafya, Arapçada üzümün işlendiği yer anlamını taşıyan 'Mahserte' olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla yüzyıllarca burada üzüm üretimi yapılmış. Mezrone belki de dünyanın en güzel aromalı üzümü. Bu üzüm Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer almış" diye konuştu.
Üretici Beşir Temiz de Ömerli üzümünün tadına bakanların vazgeçilmezi olduğunu söyledi.Üzümün lezzetini kuru toprakta su vermeden yetiştirilmesinden aldığını vurgulayan Temiz, "Biz su vermeden, ilaç kullanmadan organik şekilde yetiştiriyoruz" dedi.
İlçenin humuslu toprağının bağcılık için elverişli olduğunu dile getiren Akdoğan, "Bağda su kullanmıyoruz. Yayla gibi yüksek bir yerde yetişen mezrone cinsi üzümünün tadı bütün üzümlerden farklı" diye konuştu.