Boşnak böreği geleneği Bursa'da yeniden canlandırıldı
Osmanlı-Rus Savaşı sırasında 1877-1878 yıllarında Bosna Hersek'ten göç edenlerin yaşadığı Bursa'nın Kestel ilçesinde bulunan Atlı Konak'ta açılan tesisle, Boşnak böreği geleneği yıllar sona yeniden canlandırıldı.
"Burası Boşnakların ilk göçtüğü yıllarda halk arasında 'Atlı Konak' olarak anılıyor. İnsanlar bu konağa atlarını bağlamış ve burada fırınlarını inşa ederek, sac altında Boşnak böreği pişirmiş. Biz de Atlı Konak'ta bu tarihi yeniden yaşatmak için böyle bir girişimde bulunduk. Boşnak kültürünün güzelliğini insanlara anlatmak istedik. Bosna'daki bu güzel kültürün yaygınlaştırılmasını ve tanıtılmasını istiyoruz. Biz burada Bosna Hersek atmosferi oluşturmaya çalışıyoruz. Arka fonda Boşnak müzikleri çalıyor."
Haftada ortalama 50 tepsi börek ürettiklerini belirten Yalım, "Yaklaşık 3 ay önce açılmamıza rağmen çok fazla ilgi görüyoruz. Börekleri Boşnak kadınlar yapıyor. Normalde burada 6 kişi çalışıyoruz. Hafta sonları çalışan sayısı 15'e yükseliyor. Yarı zamanlı çalışanları Bursa Uludağ Üniversitesinde okuyan Boşnak öğrencilerden seçiyoruz." dedi.
Börek açan Huriye Akşeker (56) de su, tuz ve unu karıştırıp hazırladıkları hamuru masalar üzerinde oklava kullanmadan açtıklarını, böreğin pişmesinin ise yarım saat sürdüğünü kaydetti. Akşeker, "Sırf bu kültürü yaşatmak için burada çalışıyorum. Normalde ev hanımıyım. Bosna'da yaşayan akrabalarımız var. Halen gidip görüşüyoruz. Böreği annelerimizden öğrendik, biz de evlatlarımıza aktarıyoruz" dedi.