Fecri Barlık, AA (Siirt)
3 metre derinlikteki kuyularda 2 saatte pişiyor, kahvaltıda yeniyor
Siirt mutfağının belki de en meşhur lezzeti olan büryanı tatmak için Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından meraklılar kente akın ediyor.
Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescilli büryan kebabı, benzersiz lezzetiyle Siirt’te kahvaltı sofralarını süslüyor. Özel hazırlanmış kuyu tandırlara sarkıtılarak tamamen buharla pişirilen büryan kebabını yemek için dünyanın dört bir yanından meraklılar Siirt’e geliyor.
Yaylada otlamış ve sütten kesilmiş kuzuların etiyle hazırlanan ve bölgede "perive" ve "parev" olarak da bilinen büryan kebabı, Siirt’te kahvaltı sofralarını süslüyor.
Büryan ustası Murat Kayaalp, ustalarından devraldıkları ve ilk günkü lezzetiyle bugünlere taşıdıkları büryanın 15 yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillendiğini anımsattı.
Büryanın yapılışıyla ilgili bilgi veren Kayaalp, kemikli olan kaburga ve omurga kısımlarını bakır kazana koyduklarını, gövdedeki kemiksiz etleri de çengellere astıklarını anlattı. Kuyu tandırda yaktıkları odunun köz haline gelmesinin ardından ilk önce bakır kazanı kuyuya bıraktıklarını dile getiren Kayaalp, şöyle devam etti:
"Daha sonra da üstteki etleri bakır kazana temas etmeyecek ve aralarında bir karış kalacak şekilde gövde etlerimizi sarkıtıyoruz. Yaklaşık 400 derece ısıda öncelikle gövde etinden damlayan yağlarla alttaki kemikli etler pişiyor. Alttan buharlaşan kemiklerimiz de üstteki etleri pişiriyor. Yaklaşık 2 saat sonra büryanımız hazır hale geliyor."
Günde üç kez büryan hazırladıklarını anlatan Kayaalp, ilk servisi saat 05.00, ikincisini 09.00, üçüncüsünü de saat 12.00'de sunduklarını söyledi.
Türkiye'nin her yerine büryan gönderdiklerini dile getiren Kayaalp, "Bazen yurt dışına da gönderiyoruz. Geçenlerde Almanya'dan gelen müşterilerimiz vardı. Almanya'daki hemşerilerimiz büryan talebinde bulunmuşlardı. Biz de paket yapıp Almanya'ya kadar gönderdik" diye konuştu.