Kültür Başkenti İstanbul’a yakışan Tiyatro Olimpiyatı

İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) bu kez de önemli bir tiyatro şenliği ile bizi büyülüyor.

Kültür Başkenti İstanbul, Tiyatro’nun da başkenti niteliğini kazandı.

Uluslararası önemli grupların, yönetmenlerin, oyuncuların buluştuğu 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları; tiyatronun işlevine, ölmezliğine yeniden dikkatimizi çekiyor.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı festivalin, olimpiyatın kitabına yazdığı önsözde çağımız ve tiyatro üzerine, bizi salonlara çekecek saptamalarda bulunuyor:

"Eski Yunan’dan bu yana tiyatro, toplulukların tragedyasını hep anlatmış, ama insanoğlunun ölümsüz olduğunu da söylemiş, umut vermiş, inanç sağlamış. Bireylerin ortak duygularının öyküsünü sahneye çıkarmış. Sevgi, onur, merhamet, gurur, dostluk ve özveri gibi insanlığın ortak değerlerini yüzyıllarca yineleyip durmuş..."

Olimpiyat’
ta tiyatro dünyasının klasik, modern oyunlarının en iyi icralarını seyretmek mümkün.

* * *

FESTİVAL yönetmeni Dikmen Gürün de, "Tiyatro insanın yenilendiğini hissetmesidir... Bir yeniden doğuştur... Bir anlamlı buluşmadır. Hepinizi bu buluşmaya bekliyoruz."

Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları Komisyonu Başkanı, yönetmen Theodoros Terzopoulos, günümüzde sanatın, sanatçının işlevine değişik bir yaklaşım getiriyor:

"Modern dünyada siyasi ve ekonomik durum sanatın temel değerlerini küçümsemek ve yok etmekle kalmadı, yaratıcıları bir araya getiren, farkların ve benzerliklerin kayda geçeceği gerçek bir buluşmayı da son derece zor bir hale getirdi."

Yönetmen, bu duruma her sanatseverin, her sanat adamının katılacağı bir çözüm öneriyor.

Çeşitli anlayışların diyaloğunu sağlamak. Tiyatronun da bu açıdan birincil önemi taşıdığını söylüyor.

6 Haziran’da son bulacak festivalin, yarından itibaren gerçekleştirilecek gösterileri mutlaka izlenmeli.

Arıza, Yağmurlu Bir Mevsim İçin Raga, Medea, Phronemophobia (Düşünme Fobisi), Oyun Sonu, Godot’yu Beklerken, Ay, Aşk, Ölüm..., Oyunu Bozun, Zeynep Tanbay Dans Projesi, Beş Yıl Geçince, Fırtına, Son Dünya, Ivanov, Othello, Euridice’nin Çığlığı.

Hürriyet’
in desteklediği genç tiyatro bölümü, özellikle genç kuşağın ilgisini çekecek.

Bavullar, Dikkat Köpek Var, Doğu-Batı ve Bir Yağmur Damlası.

* * *

OYUNLARDAN, gösterilerden seçkin bir listeyi sundum.

Biletleri Biletix ve AKM gişelerinden sağlayabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları