Kriz sıkıştırdı, gıdada taksitli satış geri döndü

2005’te kapsam dışına çıkarılan gıda harcamalarına vade farksız taksitle alışveriş kapısı yeniden açıldı. Gıda harcamalarını taksitlendirmede, ’club kart’larını kullanan bankalar, tüm gıda harcamalarını 12 ay kadar faizsiz taksitlendirmeye başladı.

BANKALAR, krizle birlikte 2005 yılında kapsam dışına çıkarttıkları gıda harcamalarına taksit kapısını yeniden açtı. Gıda harcamalarının taksitlendirilmesinde bu kez, taksit kartların yerine zincir market ve mağaza müşterileri için düzenlenen ’club kart’lar kullanıldı. Böylece, bu kartlarla yapılan tüm gıda harcamalarına 3-12 ay arasında değişen vadelerde faizsiz taksitlendirme yolu açmış oldu. Öncülüğünü Yapı Kredi ve Fortisbank’ın yaptığı uygulamadan şu anda sadece Metro Grosmarket müşterileri yararlanabiliyor. Ancak, diğer banka ve zincir marketlerin de devreye girmesiyle birlikte uygulamanın kısa sürede yaygınlaşması bekleniyor. Bankaların Ramazan aylarında zincir marketlerle anlaşmalar yaparak, market alışverişlerine vade farksız taksit imkanı sağlanması, bu uygulamadan ekmek, süt gibi küçük boyutlu harcamaların da nasibini alması, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tepkisini çekmişti. Bunun üzerine gıda harcamaları 2005 yılından itibaren, kredi kartıyla yapılan vade farksız taksitli alışverişlerin kapsamı dışına çıkartılmıştı. Mağaza ve market zincirleri de 4 yıldan bu yana bankalarla işbirliği yaparak düzenledikleri taksit kampanyalarında gıda ürünlerini hariç tutuyorlardı.

Kriz gıdaya kaydırdı

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz eylül ayından bu yana yaşanan global krizden tüm sektörlerde olduğu gibi marketler de önemli ölçüde etkilendi. Zincir marketlerden haftalık-aylık olarak yapılan toplu alışverişler, yerini günlük alışverişlere bırakmaya başladı. Böyle olunca da rekabette ön plana çıkmak isteyen kuruluşlar, ’bir alana bir bedava’ ya da ’ikincisi yarı fiyatına’ gibi kampanyaları devreye soktu. Ancak, peş peşe uygulamaya konulan kampanyaların toplu alışverişleri canlandırmaya yetmemesi, bu kez vade farksız taksit silahının yeniden çekilmesine yol açtı.

Harcamanın yüzde 24.4’ü

Hane halkı tüketim harcamalarından yüzde 24.4 pay alan gıda ürünlerinde yeniden vade farksız taksitle satış uygulamasını başlatmak isteyen zincir marketler, bu kez bankalarla anlaşarak club kartlarını devreye sokmayı sağladı. Bunun ilk örneğini Yapı Kredi Bankası ve Fortis gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay Metro Grosmarket’in Club Kart’larına yönelik 12 aya varan vade farksız taksit uygulamasını başlatan bu bankalar, taksit kapsamına gıda ürünlerini de dahil ettiler. Metro zincirine bağlı tüm grosmarketlerde geçerli olan uygulamada bu ay, taksit süresi 3 ile 5 ay olarak belirlendi.

Bodrum’lu Fikret de balığı taksitle satmak istiyor

BODRUM, Rıhtım Balıkçılık’ın sahibi Fikret Kömürcü, Metro gibi kendisinin de balığı taksitle satmak istediğini söyleyerek, "Bu talebimi, yıllardır birlikte çalıştığım Yapı Kredi Bankası’nın Halikarnas Şube yetkililerine ilettim. Metro’ya bu imkanı sağlayan banka, küçük esnaf olduğum gerekçesiyle bana olumsuz yanıt verdi. Onlara bu imkanı sağlayıp, bize sağlamayan bankalar, haksız rekabete yol açıyor. Bizlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor" diye yakınıyor.

Müşterilerimize destek veriyoruz

METRO Grosmarket Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin, Club Kart uygulamasına geçen ay başladıklarını söyleyerek, "Bu uygulama, sadece kendi müşterilerimizle aramızda. Dışarı açık değil. Bu kart, sadece müşterilerimizin grosmarketlerimizden yaptıkları alışverişleri taksitlendirmelerine imkan sağlıyor. Gıda harcamalarının da taksitlendirilme talebi ilk önce sahil kesimlerindeki müşterimiz olan otellerden geldi. Biz de özellikle kriz ortamında müşterilerimizin rekabetçi olmalarına destek vermek istedik" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları