Kritik günler geldi çattı

BAĞDAT

ÇOCUKLARININ
adını Saddam ve Uday koyan Lübnanlı aileden, Müslüman olmaya karar verdikten sonra Irak'a iltica etmek için çaba harcayan iki Çek vatandaşına kadar çok sayıda Saddam hayranının katıldığı ‘‘tevellüt-ü meymun’’ yani ‘‘kutsal doğum’’ kutlamaları sona erdi.

Dün de 1 Mayıs işçi bayramını kutlayan Irak, 1 haftadan beri tatil.

Bayramlar, bayramları izliyor.

Önceki gün Bağdat'ta Saddam'ın yeni bir heykelinin daha açılışı vardı.

Bu arada, doğum günü nedeniyle Saddam Hüseyin'i kutlama ziyaretine giden Başbakan Yardımcısı ve Askeri Sanayi Bakanı Abdül Tavvab el Mulla ve Cumhuriyet Muhafızları'ndan bir heyet, ‘‘Allah'tan Irak Devlet Başkanı'na, halkına ve ordusuna, Filistin'i başkenti Kudüs ile birlikte kurtaracak kuvveti vermesini’’ istediler.

* * *

DEVLET zirvelerinden sokağa yansıyan bu.

Sokaktan dışarı yansıyan da, Saddam'a bağlılık. Ama bu görüntü ne kadar doğru? Tahmin etmek zor çünkü burası Yugoslavya gibi değil. Miloseviç döneminde Yugoslavlar konuşurdu. Kimi lanetler, kimi korurdu.

Ama burada ağzına kilit vurmuş insanlar. Türk olduğum için para almak istemeyen esnaftan, beklediği ücreti almadığı için verdiğim parayı yüzüme fırlatan şoföre kadar farklı insanların farklı tepkileriyle karşılaştım. Ama, ‘‘Devletli’’ler dışında rahat konuşana rastlamadım.

Onlar da gerçeğin neresindeler kestirmek zor.

* * *

PETROL Bakanı Dr. Amr Muhammed Reşid, Filistini desteklemek için aldıkları petrol satışını durdurma kararının, Amerikan ekonomisini olumsuz etkilediğini açıkladı. Kararın yürürlükte olduğu bir ay içinde Amerikan ekonomisinin iki buçuk milyar dolar zarar göreceğini söyledi.

Amerikalı ekonomistler de aynı görüşteymiş.

Siz duydunuz mu? Böyle bir habere hiç rastlamadım ben.

Aksine gıda satın almak için BM'nin satışına izin verdiği petrol ihracatının durdurulması dünya petrol fiyatlarını pek etkilemedi. Fiyatlar 26 dolar civarında seyretmeye devam etti.

* * *

BAĞDAT'tan hüzünle dönüyorum.

Dışişleri Bakanı Naci Sabri'nin BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşmesi, Irak için kritik süreci başlattı.

Bazı yabancı gözlemcilere göre, BM denetçilerinin geri dönmesine izin verilse bile, artık çok geç.

Washington'dan işaretler bu yönde.

İşte bundan sonrası çok büyük bir belirsizlik. Acılarına Irak halkıyla birlikte katlanmak zorunda kalabileceğimiz bir belirsizlik. Dönüşümde anlatacak çok şeyim olacak.
Yazarın Tüm Yazıları