Kristal patatesler

Gelişen bilim sayesinde, bildiğimiz pişirme yöntemlerine yenileri ekleniyor.

Tabii bu durumdan şikayet ettiğimiz yok, ne de olsa kazançlı çıkan sonunda biz oluyoruz. Böylece damak tadımız yeni lezzetlerle zenginleşiyor. Mesela patates kızartması...

Hepimizin bildiği yöntem; patateslerin bol yağda kızartılmasıdır. Ayrıca bilinen birkaç püf noktası da vardır: Yağın iyice kızdırılması ve patateslerin dilimlendikten sonra hafifçe kurulanması gibi. Bense, şimdi size belki de daha önce duymadığınız bir küçük taktik vereceğim. Patates kızartmalarınızı iki aşamada kızartmayı deneyin. İlk olarak, kızgın yağda (120 °C) dışları hálá yumuşak ama yarı pişmiş hale gelene kadar kızarttıktan sonra bir káğıt havlunun üstünde serinlemeye bırakın. Ardından daha kızgın yağda (190 °C) bir-iki dakika daha kızartın. Bu işlem patates dilimlerinizin dışlarına camsı bir doku kazandırırken içlerinin yumuşak kalmalarını sağlayacak.

Aşırı tüketildiğinde fazla kilolara neden olan ve nerdeyse bağımlılık yaratacak kadar lezzetli olan bu yiyeceğin obeziteye yol açabildiği de söyleniyor, dikkatli olun.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


ıpsmar-Lebje Basta

Soğanı incecik yemeklik doğrayın. Sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. 25 gram kadar tereyağını geniş bir tencerede eritin. Soğan ve sarımsağı tencereye koyup tavuk etlerini de ekledikten sonra, tüm malzemeleri karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. (İsterseniz bütün tavuğu kasabınızda küçük küçük parçalara ayırarak da kullanabilirsiniz.) Kavrulan tavuk etinin üzerine 10 su bardağı sıcak su ilave edip tuz serpiştirin.

İyice pişirdikten sonra ocaktan alın. Süzgeç yardımıyla tencereden aldığınız tavuk etlerini başka bir tencereye koyun. Tavuğu haşladığınız sudan 6 su bardağı kadar alıp orta boy bir tencereye aktarın. Suyu orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirdikten sonra mısır ununu yavaş yavaş tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, mısır unu muhallebi kıvamına gelinceye kadar, 10 dakika pişirin. Tavuk etlerini muhallebi kıvamındaki karışıma ilave edip servis tabağına alın.

Kalan tereyağını kırmızı biberle birlikte kızdırıp yemeğin üzerine aktarın. Ilık olarak servise sunun.

Malzeme listesi

á 4-6 adet tavuk but eti

(Tavuk incik ya da kemikli tavuk eti de kullanabilirsiniz)

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 5 diş sarımsak

á 50 gr tereyağı

á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber

á 1 su bardağı mısır unu

(İnce elekte elenmiş olmalı)

12 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


zbek usulü katlama börek

Limon suyu ve karbonatı yoğurma kabına koyun. Yumurta, su, sıvıyağ ve tuzu ekleyin. Unu da azar azar ilave edip kulak memesi kıvamında pütürsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini peçeteyle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. Dinlenmiş hamurdan eşit büyüklükte beş adet beze yapıp bu bezeleri, üzerine un serpiştirdiğiniz tezgahın üzerinde 30-35 santim çapında yufkalar oluşturacak şekilde açın.

Yufkaları aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste dizin. Yağlayıp üst üste koyduğunuz yufkaları ucundan başlayarak rulo yapın. Ruloyu bir parmak eninde parçalar oluşturacak şekilde dilimleyin. Hamur dilimlerini kestiğiniz tarafları yukarı bakacak şekilde tezgaha yerleştirin. Üzerlerine elinizle hafifçe bastırarak 7-8 santim çapında olacak şekilde inceltin ve hafifçe unladığınız tepside biriktirin. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp katlamaları kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Kızgın yağdan süzerek aldığınız katlamaları, pudra şekerine batırın ve servis tabağına yerleştirin. Ilık haldeyken servise sunun.

Malzeme listesi

á 2 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 1 çay bardağı yoğurt

á 1 çay bardağı su

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

á 1/2 limonun suyu

á 1 çay kaşığı karbonat

á 1 çay kaşığı tuz

á 5,5 su bardağı un

Kızartmak için;

á 1 su bardağı sıvıyağ

Üzeri için;

á 1 su bardağı pudra şekeri

á 125 gr eritilmiş margarin
Yazarın Tüm Yazıları