Köpeğiniz sürekli patilerini mi yalıyor?

Köpeğiniz patilerini sürekli olarak ve şiddetli bir şekilde yalıyorsa deri problemleri ile karşılaşabilirsiniz.

Gittikçe daha sık rastlanan bu problem genellikle ön patilerin alt bölgelerinde ortaya çıkar. Köpeğin sürekli olarak bu bölgeyi şiddetli bir şekilde yalaması sonucunda önce buradaki tüyler dökülür, sonra deri kalınlaşmaya başlar. Yalamanın devam etmesiyle birlikte zaman içinde yaralar oluşabilir. Yaraların kaşınması ile yalama şiddetlenir, yalama artınca yaralar kötüleşir ve problem bir kısır döngü şeklinde devam eder.

Bu problem birçok köpek ırkında görülebilir ama Doberman, Pincher, Labrador Retriever, Golden Retriever, Great Dane, İrlanda Seteri, Alman Çoban Köpeği ve Boxer gibi büyük ırk köpeklerde çok daha sık ortaya çıkmaktadır.

Ayak bölgesini yalamaya bağlı deri problemleri eğer herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa, köpeğin o bölgeyi yalayarak kendini mutlu hissetmesini sağlayan ve yalama sırasında salgılanan endorfin hormonunun olduğu düşünülüyor. Endorfin hormonunun etkisiyle kendisini iyi ve mutlu hisseden köpek, ayaklarını yalama huyu edinebilir.

Ön ayaklarda görülen alerjiler, deri parazitleri, mantar enfeksiyonları, eklem problemleri, travmalar, ayağa batan küçük yabancı cisimler, tümörler ve bazı sinir sistemi hastalıkları da sürekli olarak köpeğin patilerini yalamasına ve aynı problemin ortaya çıkmasına neden olur. Sıkılma, stres ve ayrılık kaygısı gibi psikolojik sorunlar da sürekli yalama huyu ortaya çıkarabilir.

Deride oluşan problemlerin tedavisi ve bu huyun giderilmesi için mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Hastalığın tedavisinde en etkili yöntem, şiddetli yalamaya yol açan gerçek sebebin tedavi edilmesi. Elizabeth tasması gibi köpeğin ayaklarını yalamasını engelleyen yakalıklar ve köpeğin yalamasını engelleyen kötü tatlı spreyler köpeğin o bölgeyi yalamasını önleyerek rahatsızlığın artmasını engeller. Psikolojik kaynaklı ayak yalama problemlerinde veteriner hekiminizin vereceği bir anti-depresan kullanmanız gerekebilir.

Bir klik ile eğitimi tamam

Artık birçok pet dükkanında Clicker denen küçük bir alet satılıyor. Clicker’ı kullandığınızda "klik" şeklinde metalik bir ses çıkarıyor. Bu ses ile köpeğinizi kendiniz eğitebiliyorsunuz. Clicker eğitiminin temelinde, köpeği ödüllendirmek yatıyor. Bir anlamda, köpeğinize yapmasını istediğiniz şey için rüşvet veriyorsunuz. Tabii o esnada clicker’ınızı kullanıyorsunuz. Bir süre sonra klik sesini duydu mu harekete geçiyor, rüşvete de gerek kalmıyor. Clicker, kendine has bir ses çıkarttığı ve bu ses günlük hayatta olmadığı için köpeğinizin başka seslerle karıştırması mümkün değil.

Bir süredir bazı petshoplarda "clicker" denen bir şey satılıyor. Clicker, "clicker training" yani cliker ile eğitimde kullanılıyor. Türkçesi, klikleyerek eğitim. Klikleyerek eğitim, son yıllarda Avrupa’da gittikçe daha çok tercih ediliyor. Bu şekilde köpeğinize birçok komutu öğretebilirsiniz.

Klikleyerek eğitimde klik sesi çıkartan bu aleti kullanıyorsunuz. Eğitim verdiğiniz köpek, verdiğiniz komuta uyduğunda clicker’a basıyorsunuz. Bu klik sesinin ardından köpeğinize bir ödül vererek, ona yaptığını onayladığınızı gösteriyorsunuz. Ve o da ödül kazanmak için bu hareketi tekrarlıyor. Çünkü klik sesini "şimdi ödül geliyor" şeklinde algılıyor. Böylelikle kısa bir süre içinde dört ayaklı dostunuza sesle eğitim vermiş oluyorsunuz. Ne eğitmen gerektiriyor ne de bir metot. Size sadece kliklemek düşüyor. Ancak eğitimin ilerleyen aşamalarında rüşveti bırakmanız gerekiyor. Aksi takdirde köpeğinizin ödüller yüzünden obez olması ve bunu alışkanlık haline getirmesi mümkün.

PAVLOW’UN KÖPEĞİNİ HATIRLAYIN

Klikleyerek eğitim moda olunca, bu yönetimi anlatan Clicker Training adında bir de kitap çıktı. Kitap petshoplarda ve bazı kitapçılarda 10 YTL’ye satılıyor. Kitabı Zoolistan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Regina Röttgen yazdı. Kitabı alanlara, clicker da hediye ediliyor.

Regina Röttgen bu sistemin ülkemizde yeni tanındığını ancak eski zamanlardan beri bilindiğini anlatıyor: "Clicker ile eğitimin kökü aslında çok eskiye, Skinner’ın ’işlevsel şartlanma’ teorisine dayanıyor. Tıpkı Pavlow gibi, Skinner da 1930’lu yıllarda hayvanlara belli bir sesin ardından bir ödülün geleceğini sezdirerek, deneme ve yanılma yöntemi ile hayvanların öğrenme kabiliyetini araştırmıştı. İlk pratik klikleyerek eğitim kitabı 1978 yılında yayımlandı. Clicker ile eğitimi, popüler yapan kişi ise yunus eğitmeni Karen Pryor oldu. Pryor düdük yerine küçük bir metal parçası kullanarak bu eğitim metodunu köpeklere uyarladı. Clicker eğitiminin adı da buradan geldi."

Clicker Training için çok fazla şeye ihtiyacınız yok. Sadece dostunuzun bayıldığı ödüller, bir Clicker ve birkaç dakika yeterli. Bir de, sabır tabii ki! Çünkü dostunuzla otur komutunu çalışmaya başladığınızda, ona "otur" dediğinizde oturmayacak. Önce, elinize Clicker ve ödül alıp hiçbir şey söylemeden sadece onu gözlemleyeceksiniz. Onu izlerken, köpeğiniz otururmuş gibi yaptığı anda "klik ve ödül" kuralını uygulayacaksınız. Yani, oturduğu anda klikleyecek ve bir ödül verecesiniz. İlk seferde bu ödülü niye hak ettiğini tabii ki anlamayacak. Ama, ödül almak için yaptığı hareketi tekrarlayacağı için, zamanla neden ödüllendirildiğini de anlayacak. Böylece o oturduğu zaman ödülü alınca sizin otur komutunuzla birlikte o ödülü düşünecek ve hemen uygulayacak.

Köpeğiniz, yapmanızı istediği şeyleri yapmaya başladığında eğimi ilerletebilir, komutları çoğaltabilirsiniz. Eğitim süresinde köpeğiniz istemediğiniz şeyler yaparsa bunları görmezden gelin ve tepki vermeyin. Klikleyerek eğitimin püf noktalarından biri de, o gün içinde eğitime ayırdığınız beş-on dakikalık sürede hiç konuşmamanız. Tepkilerinizi sözlü olarak verdiğinizde, klik sesi ikinci plana atılacaktır. "Bak, elimde ne var" gibi sözlerle ya da onu okşayarak dikkatini dağıtırsanız, ödülü klik sesiyle değil de bu sözler ya da hareketlerinizle bağdaştırmasına yol açabilirsiniz.

ÖNCE ÖDÜL SONRA KLİK

Sadece bir kez klik sesi çıkartın. Asla boş yere, öylesine kliklemeyin.

Klikten sonra, elinizi ödül kabına uzatın. Sıralama, daima önce klik, sonra ödül olmalı. Klik ve ödül arasında, sadece bir-iki saniye bekleyin.

Eğitimde dostunuzu çok yakından izlemeyin. Tüm dikkatinizin üzerinde toplandığını anlarsa, huzursuzlaşabilir. Sakin ve rahat olun.

Klik sesini çıkarırken, clicker’ı dostunuzun burnunun dibine sokmayın. Unutmayın, önemli olan clicker’ı görmesi değil, sese alışması.

CLICKER TRAİNİNG İÇİN İPUÇLARI

Öğretmek istediğiniz hareketi küçük adımlara bölün. Bu şekilde, dostunuzun doğru yaptığı adımlarını güçlendirme şansınız daha yüksek. Sadece bir hareketin bir adımını çalışın. İki hareket ya da adımı, aynı derste çalışmayın. Bu sadece dostunuzun kafasını karıştırır.

Öğreteceğiniz hareketin adımlarını, daha önce kafanızda belirleyin. Dostunuz bir adımı başarıyla bitirdiğinde, daha sonraki adımı bilmeniz gerekiyor.

Köpeğinizin başarıyla öğrendiği bir komuttan bir başkasına ilerlemeden önce belli bir sayıda tekrar yapın. Bu şekilde, dostunuz bu komutu daha iyi öğrenmiş olur. Daha sonraki adımlarda bu tekrarlama sayısına sadık kalın.

Bir harekette ilerleme kaydedemiyorsanız, derse son verin ve birkaç dakika sonra başka bir hareketi çalışın. Öğretemediğiniz hareketin adımlarını gözden geçirin, yeniden planlayın ve birkaç gün sonra tekrar deneyin. Köpeğinizin tepkileri karmaşıklaşmaya başlıyorsa, adımları gözden geçirin.

Derse aniden son vermeyin. Daima, dostunuz hálá hevesli ve başarılıyken bitirin.Cahit AKYOL

Pako pano

Ankara Eryaman’da bulduğum sarman kedinin sahibini arıyorum. İsteyen birine vermeye de hazırız. Çok güzel ve iyi huylu. 0505 667 47 72.

5 yaşında bembeyaz, gözleri farklı renkli safkan Van Kedisi çok acil yuva arıyor. Aksi halde sokağa terk edilecek. 0532 416 89 23.

Caddebostan sahilde bulduğumuz 2 yaşlarındaki bal rengi, dünya güzeli 3. numara Terrier, onu sevecek bir aile arıyor. 0532 628 26 69.

2 yaşındaki dişi kedimiz Çiko, Ankara’da Gençlik Caddesi ile Maltepe arasındaki bölgede kayboldu. Koyu kahverengi üzerine açık kahve renkli, ense kısmında metal para büyüklüğünde bir kellik var. 0312 466 28 76 veya 0 535 706 16 86.

Terrier cinsi, 7 yaşında, yeşil gözlü, beyaz renkli, dişi köpeğim Şeker, salı günü Maltepe Süreyya Plajı ışıklarında minibüs çarptıktan sonra kırmızı renkli bir araç sahibi tarafından alındı. Bilgisi olanlar lütfen bize haber versin. 0542 436 28 19 veya 0216 457 60 07.

15 gün önce kargaların saldırısından kurtardığım minik kedilere onları çok sevecek aileler arıyorum. 0555 709 30 89.

Kalamış Parkı’nda bulunan 3 yaşındaki erkek Golden’ın sahibini arıyoruz. 0533 464 05 74.

Terk edilmiş 2 aylık simsiyah melez köpek onu sevecek bir aile arıyor. 0532 628 26 69.

İran kırması 2 aylık siyah erkek kedi yavru acil yuva arıyor. 0543 254 65 77.
Yazarın Tüm Yazıları