Koltuğu arkaya yatırma kavgası bitiyor mu

Yolcular arasındaki en büyük kavga nedenlerinin başında ‘koltuğu yatırma’ geliyor.

Haberin Devamı

Bazı havayolları kısa uçuşlarda kullandığı uçaklarında sabit koltuk uygulamasına geçiyor.

Kabin memuru ikramı uzattı. Karnınız da aç. Hemen önünüzdeki tepsiyi açtınız ve yemeklerin tam tadına bakacakken öndeki yolcu ani bir hareketle koltuğunu geriye yatırdı! Etrafa saçılan yemekler, batan kıyafetleriniz… “Uçakta en çok neye sinirleniyorsunuz” sorusunun cevabı işte bu. Bir anda arkaya yatan veya aniden kalkan koltuklar. Arkadaki yolcu sinir oluyor. Hatta iş çoğu kez kavgaya kadar gidiyor.
Yapılan araştırmalar, yolcuların bu durumdan yüzde 90’ının rahatsız olduğunu ortaya koyuyor. Kimi yolcu öndeki koltuğun yatmasının kendi alanını kısıtladığını iddia ediyor. Bazıları ise öndeki koltuğa dizlerini dayayarak tepkisini ortaya koyuyor.
Aslında en büyük sorun 3 saate kadar olan kısa uçuşlarda yaşanıyor. 10 yolcudan 9’u, kısa uçuşlarda kullanılan, tek koridorlu uçakların koltuklarının sabitlenmesini istiyor. Giderek daha da daraltılan uçaklarda zaten koltukların arkaya çok az yattığı ve konfor konusunda fazla bir artı sunmadığı birçok yolcunun ortak fikri.

Haberin Devamı

SİZ HANGİ YOLCUSUNUZ

Psikologlar, yolcuları ikiye ayırıyor. Birinci grupta ‘fedakâr’ yolcular, öndeki koltuk yatırıldığında adeta ağızlarının içine girse bile sesini çıkarmıyor.
İkinci gruptakiler ise ‘egoistler’. Koltuğu arkaya yatırmalarını hak olarak görüyorlar. Hatta anketlerde “Arkanızda hamile bir yolcu varsa koltuğunuzu yatırır mısınız” sorusuna bile “Kesinlikle evet, çünkü hakkım” cevabını veriyor.
Genellikle hem kadın hem de erkek yolcularda 18-24 yaş aralığında olanlar fedakâr kategorisinde yer alırken yaş ilerledikçe, özellikle de 35’in üzerindeki yolcular daha egoist davranıyor.

ÇOĞUNLUK NE DİYOR

Araştırmalarda aslında yolcuların yüzde 64’ünün koltuklarını arkaya yatırmaktan çekindiğini ortaya koyuyor. Birçok yolcu koltuğu kıpırdatmadan uçuşunu tamamlıyor.
Yine de koltuğunuzu yatırırken bunu yemek servisi sırasında yapmamaya çalışın. Hatta arkaya yatırmadan önce izin istemeniz, tüm sorunları ortadan kaldıracaktır.

Arkaya yatan koltuktan rahatsız mı oldunuz

Haberin Devamı

Kibarca uyarın.
Durumda değişiklik yoksa kabin memurunu çağırın. Rahatsız olduğunuzu, yolcuyu uyarmasını isteyin.
Sakın dizinizi yaslamayın veya öndeki koltuğa vurmayın. Bu tür hareketler, krizin tırmanmasına neden olacaktır.
Siz de koltuğunuzu arkaya yaslarken önce arkada oturan yolcuyu kontrol edin. Çok uzun boylu, zaten koltuğa zor sığmış bir yolcuyla karşılaşabilirsiniz. Lütfen durumuna saygı gösterin.
Koltuğu yatırmadan izin istemek, tüm krizleri çözecektir.

Uçakta kavga çıktı, F-16’lar geldi

İki yıl önce United Havayolları’nın Washington DC’den kalkan uçağında müthiş bir koltuk kavgası yaşandı. Bir kadın yolcunun uyarılarına rağmen önde oturan erkek yolcu koltuğunu düzeltmedi.
Bir anda başlayan kavga tüm uçağı sardı. Kabin memurları yolcuları ayıramayınca, pilot acil durum ilan etti. Alarm nöbeti bekleyen silahlı iki F-16 kalkarak United uçağının yanına geldi.
Pencereden F-16’yı gören yolcular pilotun anonsu ile sakinleşse de uçak acil iniş yaptı. Polis kavgaya karışan yolcuları tutukladı, haklarında ‘uçakta terör saldırısı’ iddiası ile dava açıldı.

Yazarın Tüm Yazıları