KKTC çıkmazda

LEFKOŞA - Saray Oteli'nin teras katındaki Basın Merkezi'ne inen çıkan gazeteci sayısı 300 dolayındaydı.

KKTC sınır kapılarını açtığından neredeyse tüm Rum gazeteciler Türk kesimine geçmişlerdi. Herkes oylamayı izlerken, Saddam'ın yakalanması herşeyi alt üst etti. Tüm gözler, sandıklardan CNN ve BBC'ye çevrildi.

‘‘İktidar’’ kanadından bir siyasetçi ‘‘Gördünüz mü Amerika'nın yaptığını... Dünyanın gözü Kıbrıs'tayken bir anda gündemi değiştirdi. Saddam birkaç gün önce yakalanmasına rağmen açıklamanın bugüne getirilmesi ilginç değil mi?’’ dedi bize...

15 Kasım'da KKTC'nin 20. kuruluş yıldönümünde büyük bir kutlama yapılırken, İstanbul'da sinagoglarda patlayan ‘‘El Kaide’’ bombaları bırakın Türkiye'yi dünyayı sarsarak gündemi değiştirdi. Komplo teorileri üretildi. Ama sonuçta Saddam'ın yakalanması da, KKTC'deki seçimin tadını kaçırdı denilebilir.

Bir dostumuz bu gelişmeler karşısında ‘‘KKTC bahtsız’’ dedi.

Hani çölde kalan ‘‘talihsiz deve’’ye kutup ayısı tecavüz edermiş ya onun gibi bir şey. Kıbrıs Türkleri'nin kendi iradelerini ortaya koydukları gün kafalarının da karışık olduğu dün akşamki sonuçlarla ortaya çıktı. Yeniden iktidar umudunu taşıyan UBP-DP büyük oranda oy yitirdi. Bu oranlar UBP'de yaklaşık %8, DP'de de %10'u buluyor. Muhalefetteki CTP ise %20'den fazla oy artışı sağladı. En büyük başarıyı ise iki ay önce kurulan Mustafa Akıncı'nın Barış ve Demokrasi Hareketi gösterdi. Hiç yoktan %14 oy, M. Ali Talat'a büyük güç verdi.

Amerikan Büyükelçiliği'nin Basın Müşaviri ile BM temsilcisinin, Basın Merkezi'ne gelerek sonuçları merakla izledikleri dikkati çekti.

ERKEN SEÇİM Mİ

İktidar ve muhalefetin dün akşam ortaya 25-25'lik dengesini, Türkiye'de olmayan ‘‘karma oy’’ sistemi bozar mı? %15'i bulan bu oy oranının iki tarafa nasıl yansıyacağı önemli... Ayrıca, beşinci ilçe İskele'deki bazı oy hesaplarının, Lefkoşa'dan CTP lehine olan bir milletvekilliğini alması durumunda dengenin 24-26 oranında iktidar grubu lehine olacağı hesapları da yapılıyordu gece yarısı...

UBP Genel Merkezi'nde, ‘‘Bizi Lefkoşa'daki oylarla göçmenlerin çoğunlukta olduğu Güzelyurt yıktı’’ deniyordu. Özetlenirse bir tarafta AB'yi isteyenlerle öbür yanda statükoyu korumak isteyenler işin içinden çıkamadılar. Ortaya çıkan tıkanıklık karşısında, Denktaş'ın tavrı önemli... İlk demeçleriyle ‘‘ezici’’ çoğunluğa iktidarı vereceğini söyleyerek kendisini bağlayan Denktaş'ın durumu daha kritik hale geldi. Gerçekten bu seçim bir iktidar çıkaramıyorsa, bir ‘erken seçim’ tartışmaları gündeme gelirse hiç şaşmamak gerekiyor.

AKINCI'NIN TEPKİSİ

20 günlük seçim kampanyasının sonucu Türkiye'deki kadar olmasa da çeşitli ‘‘seçim oyunları’’ ile geçti. Telsim üzerinden, biri AKP adına olmak üzere gönderilen spekülatif mesajlar en çok muhalefet kanadını kızdırdı. Nitekim, Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) lideri Mustafa Akıncı, SMS yoluyla mitinglerine yapılan AKP davetini, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın yine aynı yöntemle yalanlamasını garip karşıladı. ‘‘Esas muhatabı benim, ben yalanlıyorum’’ dedi. Dün sandık başları sakindi. Kıbrıs Güvenlik Kuvvetleri mensuplarının ilk kez kışlalarında değil ikametgahlarının olduğu sandıklarda oy kullanması dikkat çekti.

Parti başkanları oy kullanırken, seçmenden çok medya mensupları vardı yanlarında. Denktaş oy kullanırken Rum televizyoncular, kendisinden bir cümle alabilmek için adeta birbirlerini ezdi.

KKTC seçim sistemine göre, seçmenler partilerinin dışında istedikleri takdirde ‘‘karma oy’’ yöntemiyle milletvekillerini tek tek de seçebiliyor. Bazı seçim bölgelerinde bu yolla UBP-DP veya CTP-BDH-ÇABP milletvekillerinden karma listeler yapıldığı gözlendi. Seçim sonuçları ne olursa olsun KKTC'de kazanan ‘‘demokrasi’’ oldu.
Yazarın Tüm Yazıları