Kışa Hazırlık - 1

Evin küçüğünün, iftar saatine 10-15 dakika kala yerine getirmesi gereken önemli bir görevi vardır : Fırına gidip sıcak sıcak ramazan pidelerini almak.

Ben de bu görevi yıllarca seve seve üstlendim. Bazen fırıncı, yanımda götürdüğüm yumurtaları bizim pidelerin üzerine sürerdi. Böylece pideler yumurtalı pide olurdu.

Bazen de pide gecikir, tam fırından çıkarken ezan okunmaya bağlardı. Hem koşturur, hem de sıcacık pideyi kenarından tırtıklamaya başlardım. Ne büyük keyifti ama...

Hele, ertesi gün arkadaşlarla birbirimize "oruç musun, horoz mu?" diyerek takılmak, ramazanın bir diğer eğlencesiydi. Oruç tutmayanların peşinde "horoz" diye koşmak, tutanlara ise inanmaz görünmek de yaptığımız diğer cinliklerdi.

İNCE NOKTALAR

Pişirdiğiniz yemeğin taşmaması için tencerenin ağzına biraz zeytinyağı sürün.

İFTAR MÖNÜSÜ

Beğendili Fuat Paşa köftesi

Yapılışı:

Öncelikle, patlıcanları közleyip kabuklarını soyun. Tuzunu ve karabiberini ilave ettikten sonra çatalla ezin ğimdi de kıymayı, irmiği, soğanı, karabiberi ve tuzu bir kapta yoğurup 20 dakika dinlendirin. Kıymadan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp üzerlerini parmağınızla kuş yuvası şeklinde oyun. Köftelerin çukur yerlerine patlıcan ezmesini paylağtırıp yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika piğirin. Fırından çıkardıktan sonra sütü, rendelenmiğ kağar peynirini ve unu ğırpıp köftelerin üstünü bu karışımla kapatın. Son olarak, 1 bardak sıcak su ekleyip 20 dakika daha pişirin. Yeşil soğanla birlikte servise sunabilirsiniz.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

500 gr. dana kıyma

2 yemek kağığı irmik

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiğ)

1 çay kağığı tuz, karabiber

İçi için

4 adet patlıcan

1 çay kağığı tuz, karabiber

Üstü için

1 çay bardağı rendelenmiğ kağar

1 yemek kağığı un

1 çay bardağı süt

2 yemek kağığı sıvıyağ

SAHUR MÖNÜSÜ

Pırasalı omlet

Yapılışı:

Öncelikle, pırasaların kök kısımlarını ince ince doğrayın. Yumuşamaları için 5 dakika hağlayıp süzün. Yumurtaları mikserde çırptıktan sonra unu, peyniri, karabiberi ve tuzu ilave edip karıştırın. Hağladığınız pırasalarla birlikte soğanı da ekledikten sonra hepsini birlikte çırparak 10 dakika bekletin. Son olarak, hazırladığınız karışımı teflon tavada kızdırdığınız sıvıyağa ekleyin. Üstünü kapatıp sallayarak kısık ateşte iki taraflı pişirin. Kalan karışımı da aynı şekilde piğirip omletleri üst üste koyduktan sonra servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

1 demet pırasanın beyaz kısımları

2 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiğ)

6 adet yumurta

4 yemek kağığı un

2 su bardağı beyaz peynir

4 yemek kağığı sıvıyağ

1 çay kağığı tuz, karabiber
Yazarın Tüm Yazıları