Kış güneşi

Evet, yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak şart.

Haberin Devamı

Ama bunu sadece yaz mevsimiyle sınırlı tutmak yanlış. Uzmanlar, yıl boyunca güneşten korunmak gerektiği konusunda uyarıyor. Çünkü özellikle son yıllarda cilt kanserlerinin en yaygın görülen kanser türü olduğu belirtiliyor. Zararlı güneş ışınları ve alınması gereken önlemler konusunda detayları İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Sibel Alper’e sorduk.

Amerika’da yapılan bir araştırmada yılda yaklaşık 1.2 milyon cilt kanseri vakası tespit edilmiş. Türkiye’de ise bu oran, tüm kanser hastalıkları arasında yüzde 16.67 ile dördüncü sırada.
Araştırmalara göre, her 5 kişiden biri yaşam süresi içinde deri kanseri tanısı alacak.
İstatistikler ürkütücü. Ancak sadece yaz mevsiminde değil kış aylarında da alınacak önlemlerle uzun vadede güneşin zararlı etkilerini bertaraf etmek mümkün.
Prof. Dr. Sibel Alper, güneş ışınlarının D vitamini sentezi gibi olumlu etkileri dışında cilt kanserlerinde aşırı UV ışınları maruziyetinin söz konusu olduğunu belirtiyor:
“UVC ışınları normalde yeryüzüne ulaşmıyor, ozon tabakasında filtre ediliyor. Ancak son 15-20 yıldır ozon tabakasının incelmesi nedeniyle deriye ulaşıyor ve kansere neden oluyor. Yine UVA ve UVB, tamiri mümkün olmayan DNA hasarına yol açıyor. Güneş ışını hasarı birikici olduğundan, çocukluk çağından itibaren olumsuz etkisi başlıyor. Çocuklukta bir kez güneş yanığı geçirmek bile ileri yaşlarda deri kanseri riskini 3 kat artırıyor.”

ESKİ VE YENİ ÇIKMIŞ BENLERE DİKKAT!

Açık tenli ve güneş hassasiyeti bulunan kişiler, cilt kanserine yakalanma konusunda daha fazla risk taşıyor. Alper, beyaz tenli, açık renk gözlü, kızıl saçlı kişiler, çocukluğunda ağır güneş yanıkları geçirenler, ailesinde deri kanseri öyküsü olanlar, organ nakli geçirmiş hastalar, uzun süre korunmasız güneş altında zaman geçirenler, uzun süreli güneşlenenler ve solaryuma girenlerin risk altında olduğunu belirtiyor:
“Ayrıca vücutta yeni çıkan veya doğuştan olan bir benin renk, ebat veya şekil değiştirmesi, kanaması, büyümesi, birden çok renkli olması, kaşınması durumlarında da dikkatli olunmalı. Tüm bu değişiklikler, tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden her kanserde olduğu gibi deri kanserlerinde de erken tanı ve tedavi büyük önem taşıyor. Kanserleşmenin başladığı aşamada tanı koyabilmek amacıyla dermoskop, bilgisayarlı dermoskopi gibi görüntüleme yöntemleri uygulanıyor. Kişilerin bu cihazlarla ben haritaları çıkarılıyor, kaydediliyor. Böylelikle en ufak değişiklik fark edilerek tehdit ortadan kaldırılıyor.”

Haberin Devamı

Nasıl korunmalı?

Haberin Devamı

Güneşten korunmanın ilk basamağı mekanik. Yani giysiler ve şapka ile güneş teması minimize edilmeli. Kumaşın cinsi bile korunmada etkili. Polyester ve yün, pamuklu kumaşlara göre UV ışınlarını daha çok emiyor.
Mekanik korumaya ek olarak güneşten koruyuculardan yararlanılmalı. Ancak bunlar, kontrolsüz bir şekilde güneşte kalınması halinde yarar yerine zarar getirir. Çünkü koruyucular belirli oranda ve sürelerde etkilidir.
Hiçbir koşulda 11:00 ve 16:00 saatleri arasında güneşte kalınmamalı.
Ürünler dışarı çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı, 4 saatte bir yenilenmeli.
Güneş koruyucunun hem UVA hem UVB’ye karşı koruma sağlaması ideal.
Ayrıca gözler gözlükle, dudaklar da güneş koruyucu ile korunmalı...

Haberin Devamı

Makyajda 3G görünüm

Deniz Berdan’ın İstanbul Fashion Week’teki defilesinde görev alan makyaj artisti Alp Kavasoğlu,
2013 kış makyajının ipuçlarını verdi.

2013 kış makyajında hangi renkler ve uygulamalar öne çıkıyor?
- Buğulu gözler parladı. Sezonda pırıltılar, yoğun pigmentler dikkat çekiyor. Göz makyajı için bu sezonun en gözde renkleri kiremit, kızıl kahve ve koyu yeşil tonları. Eye-liner iddiasını koruyor. Özensiz görünümlü, ‘grunge’ etkili kedi gözler bu sene çok moda. Ayrıca sonbaharın koyu renkleri dudaklarda baskın bir görüntü yaratacak. Vişneçürüğü, koyu bordolar ve kırmızının her tonu dudaklara doku ve ışık katıyor.

Bu kış yüzün hangi bölgesi ön planda olacak?
- Gözlerini ön plana çıkarmak isteyenler için koyu ve parlak farlar, dudakları ön plana çıkarmak isteyenler için koyu belirgin dokulu rujlar tercih ediliyor. Ama dudaklarla gözleri aynı anda ön plana çıkarmamaya dikkat etmeli.

Doğru yapılmış makyaj genç gösterebilir mi?
- Genç gözükmek, yüzünüzde yarattığınız harmoni ile doğru orantılı. Kapıdan içeri girdinizde makyajınızı değil sizi görmeliler. Genç ve sağlıklı görünmek istiyorsanız cilt pigmentlerinize, yüz şeklinize, göz ve saç renginize göre makyaj yapmalısınız. Her ne kadar moda hayatımızda büyük yer tutuyorsa da her kadın tektir ve genç, sağlıklı görünmek için makyaj yaparken kendi özelliklerini ön planda tutmalıdır.

Genç görünmenin ipuçları neler?
- İnce dokulu kapatıcılar, sanılanın aksine gün içinde çizgilerde birikme yapmıyor ve daha sağlıklı duruyor. Makyaja başlamadan, BB krem yani renkli nemlendirici kullanın.

Haberin Devamı

Makyajda en sık yapılan hatalar

En sık yapılan hatalardan biri, hem gözleri, hem dudakları hem de elmacık kemiklerini aynı anda vurgulamaya çalışmaktır. Doğal ve sağlıklı görünmek, her zaman için daha iyidir.
Kalın kapatıcılar her zaman daha yaşlı, yorgun ve sağlıksız gösterir. Göz altlarına sürülen beyaz renkli kapatıcılar ise doğal görünümden uzaktır. Yapılması gereken fondöteni yüzde renk eşitlemek için, kalın kapatıcıları ise bölgesel iyileştirmede kullanmak olmalıdır.
Yüzün T bölgesi dediğimiz orta bölgesinin mat, elmacık kemiklerinin ise parlak olması yüze göz alıcı 3 boyutlu bir ifade verir.


EDİTÖRDEN...

Kusursuz kirpikler

TCA Studio Make-up Profes-sional’ın koleksiyonunda yer alan Prolash Maskara, kirpiklere kusursuz, doğal ve mükemmel şekilde hacim veriyor. Uzun süre kalıcı, kirpikleri kolayca kavrama özelliğine sahip ürünün özel fırçası ile anında mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Fiyatı, 39 TL.

Haberin Devamı

3 saatte nemlendirin

La Colline’in yaşlanma karşıtı formülü Nativage, hücresel enerji sistemini yeniliyor. Yaşlanma etkilerini yavaşlatan ürün, aynı zamanda serbest radikallerin su ve oksijen içerisine taşınmasını sağlayarak cilt bariyerini güçlendiriyor. Sonuçta cilt nemleniyor, sıkılaşıyor ve parlaklığı artıyor.

Selülit oluşumuna paydos

Collistar’ın mezoterapi etkili ürünü Biorevitalizing Anticellulite Concentrate, selülitlere savaş açıyor. Mezoterapi uygulamalarında kullanılanlara benzer son derece aktif içerik kokteyli ile selülitin yol açtığı kusurlara karşı savaşan Meso-Dren Complex ve derideki pürüzleri gidererek yenileyen ve sıkılaştıran Bio-Shape Complex, etkili sonuçlar sunuyor. Fiyatı, 128 TL.

Tekin Acar Hatay’da

Türkiye genelindeki mağazalaşma atağını sürdüren Tekin Acar Cosmetics, bu kapsamda Hatay’da ilk mağazasını açtı. Açılışa özel kampanya düzenleyen Tekin Acar Cosmetics, 20 Ekim’e kadar Palladium Antakya mağazasından yapacağınız 250 TL ve üzeri alışverişlerinize 50 TL hediye çeki fırsatı sunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları