Kıbrıs’ın yemek kültürü

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kıbrıs, aynı zamanda bu medeniyetlerin kültürlerine de sahip çıkmış.

Haberin Devamı

Kıbrıs mutfağının kendine has yemek, tatlı ve mezeleri arasında en çok bilinenleri hellim peyniri, şeftali kebabı, molehiya ve kolakastır.
Bence fırında makarnanın ve fırında patatesli tavuğun da en güzelini Kıbrıslılar yapar.
Kıbrıs, Türkiye’nin pek çok yöresinden göç almış. Dolayısıyla sokaklarında gezinirken pek çok dönerci ve kebapçı görebilirsiniz.
Ancak Kıbrıs’ın çok eski, geleneksel tatları da çok yaygın. Bunlar arasında dövülmüş ince buğdayla yapılan tarhana, Kıbrıs loru, pilavuna, hırsız kebabı, sini katmeri, pirahinin yanı sıra tadına doyulmaz bir reçel çeşidi olan macun vardır.
Karpuz kabuğu, taze ceviz, turunç, bergamut ve kabak macunları ilk akla gelen reçel çeşitleridir.
Zeytinli, bol naneli ekmeklerine eşlik eden muhteşem limonataları sıcak günlerin en güzel serinleticisidir.
Şimdi, 1980 öncesi ODTÜ günlerimde tanıştığım Kıbrıslı arkadaşım Nazmi’nin makarna bulisini hatırladım ve aklıma hemen onunla özdeşleşmiş olan şu Kıbrıs özdeyişi geldi: “Gullirinin garacocçası gurguramı yaktı.”

Haberin Devamı

ISPANAKLI DÖVME ÇORBASI

Buğdayı bir kaba alıp üzerini örtecek kadar su ilave edin ve 1 gece bekletin. Ertesi gün süzüp akan suyun altında yıkayın. Buğdayı derin bir tencereye alıp 8 su bardağı su ilave edin ve buğdaylar açılana kadar 40 dakika kısık ateşte kaynatın.
Unu ayrı bir kapta, kalan 1 bardak suda ezin. Yoğurdu ekleyip pütürsüz kıvamda oluncaya kadar çırpın. Kaynayan çorba suyundan 1 kepçe alarak sosa karıştırın, çırpın.
Çorbaya yavaş yavaş dökerek çırpma teliyle hızla karıştırın. (Yoğurdun kesilmemesi için hızlı hızlı karıştırmalısınız.)
Tuz serpip kısık ateşte 15 dakika daha kaynatın.
Üzeri için ıspanakların kök kısımlarını temizleyip bol suyla yıkayın. Yaprak kısımlarını ince ince kıyın.
Soğanları soyup zar şeklinde doğrayın. Tereyağını eritip soğanı sararıncaya kadar kavurun. Biber salçası ve toz biberi ilave edip karıştırın, çorbanın üzerine dökün. Kıyılmış ıspanakları çorbanın üzerine serpiştirin. 10 dakika daha kaynatın ve kaselere paylaştırıp servis yapın.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

- 1 su bardağı aşurelik buğday (dövme)
- 9 su bardağı su
- 2 çorba kaşığı un
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
- Yarım demet ıspanak
- 2 adet kuru soğan
- 50 gr tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yazarın Tüm Yazıları