Kendini programlama sanatı

Tıpkı bilgisayar gibi beyninizi de programlamanız mümkün.

Mesela sabahın herhangi bir saatinde hiçbir araca ihtiyaç duymadan kendiliğinden uyanıvermenizin sırrı, beyninizi programlamak. Sabah saat 06:00’da uyanacağım diyorsunuz ve yatıyorsunuz. Tam 06:00’da içinizdeki alarm harekete geçiyor ve sizi uyandırıyor.

Bazen de programınız tam tersine çalışıyor. Mesela erken kalkacağım diyorsunuz ve her zaman olduğundan daha geç uyanıyorsunuz. Veya bugün geç saatlere kadar uyuyup tatil yapacağım diyorsunuz ve her zaman olduğundan da erken uyanıp sıkıntı duyuyorsunuz. İyi dediğiniz şeyler kötü, kötü dedikleriniz ise iyi gelişiyor. Yani kısaca sizde "tersine çalışan" bir program işliyor. Bu durumda isteklerinizi nasıl gerçekleştireceksiniz? İstedikleriniz olmayacak, tersine istemedikleriniz olacak. Ve ben, bu duruma uyan pek çok örnekle karşılaştım. Daha küçücük bir çocukken beynini farkında olmadan tersine programlamış olduğunu anladığım bu kişilerin son derece duygusal ve hassas tipler olduklarını tespit etmiştim.

Bu kişiler çocukluk döneminde üzülmek istemedikleri için kendilerini en kötü sonuçlara hazırlıyorlarmış. Hem de kesin olarak iyi sonuçlanacağını bildikleri halde hem çevrelerine hem de kendilerine iyi olmadığını söylüyorlarmış. Mesela girdikleri sınav son derece başarılı geçmiş ve yüksek not almaları neredeyse kesin olan durumlarda bile sınav sonrası kaygıları devam ediyor ve kötü not bekliyorlarmış. Arkadaşlarına ve yakınlarına sınavdan kötü not alacaklarını söylüyorlarmış. Aradan zaman geçip sınav sonuçları açıklandığında tabii söylediklerinin tersi ile karşılaşınca daha çok seviniyorlarmış.

Başlangıçta yani çocukluk döneminde kendinizi bu şekilde "ters" programladıysanız, ilerleyen yaşlarda da bu program aynı şekilde çalışmaya devam ediyor. İşin ilginç tarafı ise kişi bunun farkına varamıyor. Çünkü çocukluk dönemine ait özel tavrınızı tamamen unutmuş oluyorsunuz.

Biraz dikkatli ve kendisiyle ilgili biriyseniz, hayatınızda meydana gelen olayları izleyip bu tersliği ortaya çıkarabilirsiniz. Bunu değiştirebilmeniz elbette pek kolay değil. Kendinizi yeniden programlamanız gerekiyor. Fakat en azından isteklerinizi ve nasıl bekleyeceğinizi artık bilecek duruma gelebilirsiniz.

Ortak projeler

Bugün öğle saatlerinde Ay, Aslan burcuna giriyor. Merkür ise Yay burcunda dolaşmaya başlıyor. Bugün Merkür, Mars ve Jüpiter kavuşum yapacak ve Ay bu kavuşumu harekete geçirecek. Kültürel etkinliklerin hareketleneceğini işaret eden gökyüzünün konumu, projelerin düşünüldüğünden daha büyük olacağını gösteriyor. Yabancılarla birlikte yapılacak ortak projeler farklı boyutlar kazanabilir. Fazla düşünmeden alınacak kararlar ve hızlı gelişen olaylar, yeni girişimlerin ortaya çıkmasını sağlayacak.
Yazarın Tüm Yazıları