Kararsız bir yıl

Bu kez sadece bir haftayı değil, bütün yılı ipotek altına alan bir deney yapıyor, yeni yıl kararlarından ve coşkusundan uzak duruyorum

Haberin Devamı

Şunun şurasında iki gün daha dayanmayı, kayıtsız kalmayı başarabilirsem tamamdır. Tek endişem, ‘yeni yıla nasıl girersen tüm yıl öyle geçer’ inanışı. Deney yapayım derken koca yıl boyunca lanetlenmeyeyim de...
Yeni yıl kararları, şu anda global bir başlık. Tüm gazete, dergi ve internet sitelerinde en popüler yeni yıl kararları, listenin nasıl yapılacağı, neden alınan kararları uygulamak konusunda başarılı olunamadığı, başarılı olmak için neler yapılması gerektiğiyle ilgili makale ve araştırmalar yayınlanıyor. Meselenin global bir şuur -ya da şuursuzluk- haline gelmiş olmasının sebebi, dini kökenleri olabilir. Yeni yıl kararı denen şeyin Babilliler’den beri hayatımızda olduğunu biliyor muydunuz?
Konunun bu kadar popüler olması bile uzak durmak için yeterli ya, benim bir de bu kararlarla ilgili kötü bir geçmişim var. Ve o geçmiş çalışma masamın çekmecesinde duruyor. Bu kez karar almamak konusundaki kararlılığımı, geçmişten ders almak olarak da değerlendirebiliriz.
Şöyle ki:
Son 20 yılda alınmış kararların doldurduğu üç defter, kararsız geçmişimin şahididir. İnsan 20 yılda, aldığı kararların birini mi istikrarlı biçimde uygulamayı beceremez? Dileyene belgeleri sunabilirim, son 15 yılın listelerinde ilk sırada hep ehliyet almak var. Ve benim hâlâ bir ehliyetim yok.
Bu kez de liste yapmadan gireyim yeni yıla, kapılıp gideyim bahtımın rüzgârına... Eğer gerçekten de tüm yıl nasıl girersen öyle geçiyorsa, en kötü kararsız bir yıl geçiririm ki, hayatımda değişen bir şey olmaz.

Haberin Devamı

İyi ki başarısız oluyoruz

Yandaki 10 madde, hemen hemen küresel bir liste. Araştırmalar yeni yıl kararı alan kişilerin yüzde 88 oranında başarısız olduğunu ortaya koyuyor. Ya başarı oranı yüzde 90 civarında olsaydı? Başrolde zombiler yerine mükemmel insanların olduğu bir korku filmi gibi değil mi? Stepford Wives filmini hatırlar mısınız? Ira Levin’in 1972’de yazdığı romandan uyarlamadır. Connecticut’ın Stepford kasabasında kocaları tarafından ‘mükemmel!!!’ eşe dönüştürülmüş zombi-robot kadınların hikâyesini anlatır.

Haberin Devamı

Başarısızlığa mahkûm yeni yıl kararları

1. Düzenli spor yap
2. Sigarayı bırak
3. Yeni bir şeyler öğren
4. Sağlıklı beslen
5. Borçları temizle, para biriktir
6. Ailene, arkadaşlarına daha çok zaman ayır
7. Görmediğin yerlere git
8. Stresten uzak dur
9. Bir yerlerde gönüllü olarak çalış
10. Daha az iç

 

Yazarın Tüm Yazıları