Kar ve Ejderha

Ne kadar uzağa gitsen, o kadar az bilirsin… Lao Tzu

Haberin Devamı

Bilgelik uzaklarda bir bahçe gibi gelirdi küçükken. Uzakdoğu kelimesini çok sevmiştim. Hayalini kurmak için yeterince uzak ve zaten güneş doğudan doğar. O zamanlar David Carradine'nin oynadığı ‘Kung-Fu’ dizisi vardı, hani 'Kill Bill'deki kötü adam… Bir de tabii ‘Bruce Lee’ efsanesi bütün bizim kuşağı büyülemişti. Bu filmler hem kahramanlık, hem bilgelik destanları yazmıştı kafamda, mistik Uzakdoğu olgusunun ilk tohumları da böylece atılmıştır iç dünyama. Hep gizli bir Uzakdoğu dövüşleri hayranı kaldım.
Bugünkü misafirim Esat Ataç eski arkadaşım ve çevremdeki en ibretlik dönüşüm hikayelerinden birinin kahramanı. 90'ların başları, partileme günlerimiz… Sonra benim meditasyon-yogaya başlayışım ve Esat'ın da meditasyona başlamasına vesile olmam paylaşımlarımızın eksenini değiştirmişti. Yıllar içinde ikimiz de maneviyat yollarında farklı görünen yönlere doğru hareket ettik. Fakir, 'Musa Dede' olarak yeniden doğdum. Esat ise Çin'e, Wudang Dağı’na gitti ve en yaygın Uzakdoğu savunma sanatlarından 'Tai Chi Chüan'da (Gölge boksu) ustalaştı. Taoist yaşamı yerinde inceledi. Tao yol demek. Hepimiz yolcu değil miyiz? İşte yolumuz yine kesişti.

Haberin Devamı

Esat, sanırım onca seneden sonra yeniden tanışmalıyız seninle; Kimsin, kendini bize tanıtır mısın?
- “Ben şu'yum” demek zor geliyor artık. Yoldayım. Hem öğrenci, hem öğretmenim bu yolda. Kendimi adadım. Yaptığım şeyi aşkla yapıyorum. Paylaşmayı seviyorum. Ruhumu doyuruyor. Sebep-sonuç ilişkisi üzerinden yaşamıyorum. An dediğin anda, an geride kalıyor. Bütün dogmalardan sıyrılmaya, hayatı daha akıcı, sevecen biçimde yaşamaya çalışıyorum. Kendimi ruhban sınıfa ait görmüyorum ama manevi disiplinle uğraştığım oranda ayaklarım yere sağlam basıyor…

Yaşadığın dönüşümden bahsetsene biraz?
- Liseden iş hayatına atlamıştım. Tekstil sektöründe önemli markalarda ürün yöneticisi olarak çalışıyordum. Yıpratıcı bir eğlence hayatının içindeydim. Sağlık problemlerim baş gösterdi. Vücudumun defans sistemi çökmeye başlamıştı. Kendimi iyileştirebileceğim bir çözüm yolu arıyordum. Meditasyona başladım. Ayrıca artık tekstil sektöründe vizyonumu tamamladığımı düşünüyordum. 1999'da işimden ayrılıp yoğun yoga/meditasyon ve Tai-Çi eğitimine yöneldim. Moskovada Ulong (çay seremonisi) ve Çi-Gong eğitimi aldım, sonra Salvador Diaz ile Wu stili Tai-Çi çalıştım. Eğitmen oldum. İki sene milletin alay konusu oldum, ailemin desteğiyle anca geçinebiliyordum. Eğitmen olunca çevrem ciddi olduğumu anlamaya ve saygı duymaya başladı. Sonra Ebmas'tan 'Wing Tzung Kung-Fu' ve Eskrima eğitimi aldım. 2009'da Avrupa'nın en önemli 'Tai-Çi' organizasyonu WDP'nin seminerlerine katıldım. Çevremin derslerime ilgisi de gitgide artıyordu. 2011 yılında Wudang Dağı’na çıkıp öğretmenlik eğitimimi tamamladım. Şimdi WDP İstanbul temsilcisiyim. WDP gerek Avrupa'da gerek Çin'de organizasyonlarda altın madalya çıkaran, kurucuları arasında Tai-Çi dünyasında önemli bir isim olan Alman asıllı Türk hoca İsmet Himmet'in de bulunduğu bir okul.

Haberin Devamı

Tai-Çi nedir?
-  Tai-Çi, Çin kökenli bir savunma sanatı, hareketli meditasyon tekniği, Taoist savaşçı dansı, şamanik bir ritüel; bunların hepsi doğrudur yine de dile dökülünce eksik kalıyor… Hiçlikten varlık doğar. Tai-Çi zıtlıkların uyumunu yakalamaktır; nefes alış-veriş, atar damar-toplar damar ilişkisi bunun bedenimizdeki örnekleri. Bu, savunma sanatının da temel prensibidir; sertliğe karşı yumuşaklık gibi. Çi yaşam enerjimizdir, canlı cansız tüm varlıklarda bulunur. Üç hazine; Nefes-Çi (bedenimizdeki enerji merkezi diyafram noktamız), Beden-Jing (göbek deliğimizin az altı) ve Zihin/Ruh-Şen (iki kaşımızın arası)… Tai-Çi'nin formülü bu üçlünün uyumunu yakalamaktır. Çatışma güç kaybettirir, uzlaşma güç kazandırır. Tai-Çi aynı zamanda geleneksel Çin tıbbı koruyucu hekimlik sistemidir. Akapunktur gibi Çin manyetik tıbbı da bu bilgeliğe dayanır. 4-5000 yıllık kadim bilgelik Yakut, Sibirya, Uygur Türkleriyle ortak kültürden beslenmektedir. Wu şamanları, Cengiz Han gibi ölümsüzlüğü arayan liderlere cevap olarak Çi kavramı ve bilgeliğini geliştirmişlerdir. M.S.1500'lerde sistemleştiğini söyleyebiliriz. Tai-Çi günümüzde 7'den 70'e, sabah gün doğumu ve gün batımlarında, Çin'de, Avrupa'da, Amerika'da, Avustralya'da, parklar, açık alanlarda yaygın olarak çalışılıyor.

Haberin Devamı

Bagua; 8 unsur / 8 yön - Savaş sanatlarının temeli(bu yönleri savunmakla sayısız kişiye karşı durulabilir):
Kuzey-batı  Cennet  Chien
Kuzey   Su   Kan
Kuzey-doğu  Dağ   Ken
Doğu   Yıldırım        Cın
Güney-doğu  Rüzgar  Sun
Güney   Ateş  Li
Güney-batı  Toprak  Kun
Batı          Göl   Dui

Peki bu uygulamanın dayandığı 'Tao' nedir?
- Tao her şeyin kaynağı, isimsizin ismi… İsime düşünce derinlik ve anlam kayboluyor. Yol, tabiat, mevsimler döngüsü diyebiliriz. Tao ile 'kendini bilerek' ilişkiye geçilir. Tao'nun kavranması her şeyle bütünleşmekle olur. Sebep-sonuç ilişkisine oturtamazsın. Nefes-Zihin-Beden çalışmaları 'Yol'a hazırlıktır. Bir noktaya kadar usta-çırak ilişkisi varsa da, Tao bireysel, kendine dayalı bir sistemdir. Başı, sonu yoktur, önemli olan yolun içinde olmaktır. M.Ö.550'lerde Konfüçyus'un çağdaşı Lao-Tzu ile ekolleşmeye başlamıştır. Tao, Çin sufizmi olarak da biliniyor, hem tasavvufla hem folklorumuzla örtüşen yanları çok fazla…

Haberin Devamı

Yol kılavuz olabilir,ama yol tek değildir.
Adlar değişir.
Adsızdır göğün ve yerin başlangıcı,
Adlı her şeyin anasıdır.
Tutkusu olmayan gizliyi görür;
Tutkusu olan görüneni görür.
Bunlar aynı köktendir, ama adları farklıdır;
her ikisi de sırdır.
Sırların sırrı
harikalar bahçesinin kapısıdır.
Tao Te Ching - Lao Tzu / Yol ve Erdemin kitabı - çev.Osman Yener

Wudang Dağı?
- Wudang, Orta Çin'de Şaolin gibi Kung-Fu merkezlerinden biri. 'Nei-Dan', içsel savaş ekolü'nün merkezi. Hem de Taocu felsefeye, geleneksel tıbba ev sahibi olmuş, efsanevi savaşçılar yetiştirmiş stratejik bir yer. Ming hanedanının o dağdaki savaşçı keşişlerin iktidarına katkısına karşılık büyük bağışlarda bulunması sayesinde birçok tapınak yapılmış. Adını kılıçtaki ustalığı ile meşhur keşiş Zhen Wu'dan alıyor. 'Kaplan ve Ejderha' filmini izleyenler hatırlar. Aynı zamanda bir Taoist hac güzergâhı olan zirvedeki altın kubbeli manastıra ulaşmak için 16 bin basamaklı merdiveni tırmanmak gerekiyor. Benim ait olduğum okul WDP-Xuan Wu Pai, 'gizemli asker okulu' olarak biliniyor. Burada savaş sanatları ve maneviyat iç içe…

Haberin Devamı

Esat, Tai-Çi sanatıyla ilgilenmemizin bize gündelik hayatta ne faydaları olur?
-  Pratik uygulamaları hayat kalitemizi arttırır, yaşlanmayı geciktirir, bağışıklığı güçlendirir. Kas ve iskelet sistemi güçlendiği için beden hafifler, duruş bozuklukları düzelir. Otomatik solumadan farkındalıklı nefese geçeriz. Bize karşı yapılan ataklara otomatik savunma refleksleri veririz. Korunmayı, korumayı öğreniriz. Daha dengede daha ılımlı oluruz. Tüketmek yerine elimizdekinin değerini bilmeyi geliştiririz. Yıkıcı ve besleyici döngüleri fark etmeye başlarız. Tai-Çi hayatımıza ilham verir.

Çok teşekkür ederiz, bize birkaç tavsiyen de olur mu? Seninle nasıl temasa geçebiliriz?
- Yapacağınız işi severek yapın. En iyi şekilde yapın ve teslim olun. Zor diye bir şey yok, imkansız bir zaman meselesidir. Pratik için mutlaka konunun uzmanı bir eğitmene ihtiyaç vardır. Ben bu eğitimleri sanat ve ilim olarak görüyorum mümkünse de bilimle örtüştürüyorum. Mars Athletic G-Mall'da ders veriyorum. Temas kurmak isteyenler esatatac@gmail.com ve esatatac@facebook.com adreslerinden bana ulaşabilirler.

Ayrıca Esat Ataç meraklılara Hakan Onum'un 'Ejderha'yı Uyandırmak' kitabını, yakında vizyona girecek filimlerden 'Tai Chi Hero - Tai Chi Zero' ve 'Wudang-Kutsal Dağ'ı, internet sitesi olarak da wudang.tample.com'u tavsiye ediyor.

Şu biline ki fakir, misafirim olduğu için hareketleri gösterirken Esat'ın beni tartaklamasına müsade ettim. Gönlü kırılmasın diye de gizli sufi güçlerimi kullanıp kılıcını pırasaya dönüştürmedim. Laf aramızda bunlar 'Wu' yerine 'Hu' demeye başlarsa korkarım bizi de geçerler, sonra Mesih(a.s.) çekiklerden çıkarsa hiç şaşırmayın :) latife, Ya Latif… Hu

 

 

Yazarın Tüm Yazıları