Kağıt üstünde rüya gibi proje

EYVAH, yangın.

Hem de, petrol boru hatları oradan geçiyor. Rafineri orada. Akaryakıt depolama tesisleri orada. Enerji santralları aynı yerde.

Haberin Devamı

Organize sanayi bölgesi, tersane, çeşitli fabrikalar hep orada. Üretilen malların bazıları patlayıcı madde.
Eyvah, yangın.
Sadece bu tesisler değil, çevredeki yerleşim yerleri de, yangın nedeniyle büyük tehdit altında. Ne gam, herkes yangın karşısında ne yapacağını biliyor.
Sanayide çalışanlar koruyucu ekipmanları nasıl kullanacağını biliyor. Herkes yangın söndürme araçlarını kullanabiliyor. İtfaiyeciler 600 dereceyi bulan sıcaklıktan hiç etkilenmeden, o teçhizata, giysilere sahip olarak yangının içine dalıyor. Enkaz altında kalanları kurtarmayı herkes biliyor. Yangının nereye sıçrayabileceğini hesaplayan uzmanlar, yangını dar bir bölgede hapsetmeyi başarıyor.
Yangın atlatılıyor.
BTC VE ÃœNÄ°VERSÄ°TE
Yukarda aktardığım olay, bir projenin provası. Projenin bu yıl sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor.
Ceyhan Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi adını taşıyan proje Türkiye’de bir ilk.
Adana Ceyhan petrol ve doğal gaz boru hatlarının birbirini kestiği bir alan. Ayrıca, pek çok sanayi kuruluşunun yer aldığı bir bölge. Gelecekte yerli ve yabancı firmalar burada yatırımlar planlıyor.
İşte, bütün bu bölgeyi yangına ve çevre risklerine karşı korumak üzere bir merkez kuruluyor. Projeyi Bakü Tiflis Ceyhan Şirketi (BTC) ile Çukurova Üniversitesi birlikte hazırlıyor. Toplam yatırım 1.7 milyon lira. Bir milyonu üniversite, 700 bin lirayı BTC karşılıyor.
Kurulacak merkez hem fiilen her türlü afete karşı bölgeyi koruyacak, hem de bölgede yaşayan insanları bu yönde eğitecek.
TEKSAS ÖRNEĞİ
Yılda 500 kişi eğitilecek. Değişik yangın türlerine karşı nasıl müdahale edileceği öğretilecek. Bu tür eğitimin merkezi Teksas. Ceyhan’daki merkezde Teksas eğitim ölçüleri uygulanacak.
Çukurova Üniversitesi BTC’nin önerisi üzerine girişimde bulunuyor. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Dalı kurmak amacıyla, YÖK’e başvuruyor.
Özetlediğim bu projeyi dinlediğimde, rüya gibi. Koca bir alanı, sanayinin ve boru hatlarının kalbini en modern yöntemlerle afete karşı koruyacak.
Umarım, kağıt üstünde anlatıldığı gibi, bir tesis çıkar ortaya, uygulama da ona göre olur.

Haberin Devamı

Nükleer santraldan acilen vazgeçmek

Haberin Devamı

JAPONYA’da korkunç depremin pek çok korkunç sonuçlarından biri nükleer santralda yangın çıkması.
Depremle birlikte nükleer santral kapatılıyor, ama yangın çıkması önlenemiyor.
Nükleer bir santralda yangının insanlara ve çevreye verdiği zararı ölçmek mümkün değil. Birkaç kuşak insan başta kanser, çeşitli hastalıklara yakalanıyor.
Çok tartışılmasına rağmen, Türkiye bir değil, hatta iki nükleer santral yapımına karar veriyor. Ruslar yapacak.
Japonya’da bir nükleer santralda yangın çıkıyorsa, Japonya gibi bir deprem ülkesi olan Türkiye’de nükleer santraldan vazgeçmek gerektiği gün gibi ortada.
Acilen ve derhal. Aksi halde, o sorumluluk aradan yüz yıl geçse de, santrala karar verenlerin peşini bırakmaz.

Haberin Devamı

Kadrolaşmanın aynası

TAPU Kadastro’dan Milli Piyango’ya, Devlet Demir Yolları’ndan Maden Tetkik Arama’ya, Çaykur’dan Sosyal Güvenlik Kurumu’na, Et Balık Kurumu’dan YÖK’e ve değişik bakanlıklardan çeşitli görevlerde pek çok devlet memuru görevinden istifa ediyor, AKP’den adaylık için.
Adaylar ve görevleri itirafın belgesi. AKP’nin devlette kadrolaştığının aynası.
Çıkarını AKP’de görüp, AKP felsefesiyle hiç  ilgisi olmadığı halde, AKP’den adaylık için istifa eden bazı bürokratlar hariç. Onlar durumdan vazife çıkartıyor.
Onlar bir başka şeyin aynası. Siyasi görüşü ne olursa olsun, her iktidarla aynı yakınlık içinde, içli dışlı uyumun emsalsiz göstergesi.

Haberin Devamı

Her eve imam mı

BUGÜN saat 16.00-17.00 arasında evde misiniz? Sakın evden ayrılmayın, aile imamı sizi ziyaret edecek.
AKP’nin son projesi muhteşem, her eve bir aile imamı. İmamlar ev ev gezecek, dini konularda bilgi verecek, bizim bu alandaki eksikliklerimizi giderecek. Zaten başka ne eksiğimiz var ki.
Uygulamayı Diyanet İşleri Başkanlığı yürütecek. Devlet eliyle aile imamlığı. Ancak, orada kalmıyor.
Diyanet aile ve irşat büroları kurmayı planlıyor. İrşat, yani aydınlanma, bilgilenme. Bu bürolara başvuracak kişilerin psikolojiden hukuka kadar her türlü sorunları, bu bürolar eliyle yönlendirilecek.
Toplumun en merkezi, en etkili, yetkili kurumu Diyanet İşleri Başkanlığı olacak.
Orta ÇaÄŸda kiliselerin bile bu kadar geniÅŸ görev ve yetki alanı yok.Â
Aile imamlığı, saçmalığın artık daniskası.

Yazarın Tüm Yazıları