Kadın ve Erkek ve Aşk (2)

Mitler, göçebelerin ziraatle uğraşan kavimler karşısında nasıl daha baskın olduğunu anlatır.

Toplumların doğayla iç içe bulunmalarının bir sonucu olarak Tanrıça figürünün ön planda olduğunu işaret eder.

Eski Mısır’da önce Tanrıça Nuth ile karşılaşırız. Ancak Tanrılara dayanamayan Tanrıça göklerdeki yerine çekilir. Yani Dünyayı terk eder. Dünya mitolojisini araştıracak olursanız önce Tanrıçalar dönemi olduğunu görürsünüz. Ve Tanrıçalar dönemini en uzun yaşayan topraklar Anadolu’dur.

Ana Tanrıça Kibele ve daha pek çok tanrıçanın birlikte hüküm sürdüğü Anadolu, Olimpos’un tanrıları tarafından ele geçirilir. Tanrıça Hekate’yi tahtından düşüremeyeceğini anlar. Olimpos’un en büyük Tanrısı Zeus, Hekate’yi gözden düşüremeyeceğini anladığı zaman Yer altı Ülkesi Hades’in anahtarını Hekate’ye verir.

Hekate hem Olimpos’a kabul edilmiş, hem de Ölüler Ülkesinin anahtarıyla ödüllendirilmiştir. Ne var ki, ölüm son derece ürkütücüdür. Bunun sonucunda Hekate korkulan tanrıçalardan biri haline gelir. Karanlıklar diyarı Hades ile bütünleşen Hekate’den halk uzaklaşmaya başlar. Ve bunun sonucunda unutulmaya mahkum olur. Böylece Zeus’un stratejisi işe yaramış ve Tanrıların zamanı gerçekten başlamıştır.

Tanrıçalar döneminden sonra başlayan Tanrılar dönemi hálá devam ediyor. Anaerkil toplumdan sonra başlayan Ataerkil toplum düzeni içinde şimdi yeni bir zamanın sancıları yaşanmaya başladı.

Bunun işareti olarak kadınların başkaldırısı biçiminde ortaya çıkan ilginç olaylar meydana geliyor. Özellikle ilişkilerde yaşanan ve bir çeşit başkaldırı niteliğinde değerlendirilecek olayların yanı sıra bilinen erkek motifi de değişmeye başladı. Buna bağlı olarak kadın-erkek ilişkilerinde de ilginç gelişmeler son derece dikkat çekici. Mesela Beyazıt Öztürk’ün "Kadınlar" başlıklı programına katıldığımda masanın başında oturan kadınların hal değiştirdiklerini şaşkınlıkla izlerken tarih içindeki dünyanın gelişim sürecini hatırladım ve "Evet, artık değişim sürecinin başlamış olduğunun bir işareti bu" dedim. Tabii buna bağlı olarak aşk anlayışının da değişeceğini söylemeye gerek yok. Üstelik astrolojik açıdan gökyüzünün konumu da bu değişimi işaret ediyor.

Gerçekçi davranın

Koç burcunda ilerleyen Ay, öğle saatlerinde Neptün’ü harekete geçirecek ve hayal gücünü uyandıracak. Hayal gücü gerektiren konulara yönelik çalışmalar açısından ilginç bir gün. Ancak fantezileri tetikleyen olaylar da açığa çıkabilir. Heyecan uyandıran gösteriler, geçmiş ve geleceğin arasında köprü oluşturacak fantastik istekler ortaya konulabilir. Hayalleri gerçekleştirmek için büyük bir arzuyla yeni atılımlarda bulunmak mümkün. Oğlak burcundaki Venüs, hayaller yerine gerçekçi davranmak için zorlayabilir.
Yazarın Tüm Yazıları