İzmir Tiyatro Günleri’nde 27 mi?

27’incisi başlamıştı İzmir Tiyatro Günleri’nin Mart’ın 27’sinde, özellikle Kültürpark alanı içinde özel tiyatroların birbiri ardından verdiği temsillerle 10 Nisan’a kadar sürdü.

Tiyatro coşkusuyla yola çıkanlarla yıllanmış sanatçıların sahnede göründüğü oyunların İzmir izleyicisinin ayağına kadar getirilip 15 gün boyunca sunulması, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başarısıdır kuşkusuz. Oyuncuların katıldığı söyleşiler düzenlenmiş olmakla da İzmir Tiyatro Günleri, sanatçı ile izleyicisini yakınlaştırıp algılarını karşılıklı geliştirmeleri yolu açılmış oluyor.
27’ncisine varılmış bir deneyim sonunda
düzenlenen etkinliğin etkin gücü ne durumda? Genel çizgileriyle aksaklıkları sıralamak herhalde yararlı olur. Dokuz Eylül ve Ege Üniversiteleri ile İzmir’in Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi’nin katkılarıyla desteklenen, uzmanlıklarına kuşku olmayan tiyatro kişilerinin yönlendirdiği Tiyatro Günleri’nde aksama, daha ilk adımda, düzenlenen program kitapçığında görülüyor: Rektörler, müdürler, danışmanlar yazılarıyla sunuş yapmışlar, Dünya Tiyatrolar Günü Evrensel Bildirgesi’ne de kitapçıkta yer verilmiş, ulusal bildirge konmamış.
Dört kısa oyun
Ayrıca, kitapçıktan Tiyatro Günleri’nin etkinlik akışını izlemek, başlı başına bir sorun.
Düzenleyen kuruluşlar arasında yer alan İzmir Devlet Tiyatrosu’nun, İzmir Tiyatro Günleri’ne hiçbir özel katkısı yok. Programda adı anılan oyunlar, zaten İDT’nun kendi sahnelerinde oynanmakta olan, üstelik geçen yıldan kalan oyunlar. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin “Dört Kısa Oyun”u da, fakültenin yıllardır kendi etkinliklerinden biri. Ege Üniversitesi’nin, ilgi alanı bakımından, oyun yeri vermek ötesinde bir destek sunmamış olması doğal.
Yine özellikle İstanbul, biraz da Ankara’dan gelen özel tiyatroların oyunları ile canlanıyor İzmir Tiyatro Günleri. Kaldı ki, bu oyunların birkaçı daha önce İzmir’e gelip seyirci karşısına çıkmış durumda. Üzerinde düşünülecek durum şu: Adı “İzmir Tiyatro Günleri” de, İzmir’in kendi kaynağında tiyatro üretme gücüyle yaptığı katkı ne? Bir kez daha söyliyelim: Her yıl 27 Mart’ta başlayan ve bu yıl 27’ncisi düzenlenen İzmir Tiyatro Günleri küçümsenecek bir etkinlik değildir; Büyükşehir Belediyesi’nin tiyatro sanatına verdiği değerin bir göstergesidir. Herhalde daha ötesi, bir Kent Tiyatrosu yaratmak dışında, belediyeden beklenemez.
Öyleyse neden 27’ncisi kutlanırkan bugün sanki 1’incisini kutlar gibiyiz?
Yazarın Tüm Yazıları