İzmir mutfağı çok zengin

İzmirli arkadaşlarım her fırsatta İzmir mutfağının ne kadar özel olduğunu anlatıp dururlar.

Haberin Devamı

İzmir dışında yaşayan İzmirliler de memleketlerinden sebze getirtirler. İzmirliler’in bu memleketten malzeme getirtme işini hep çok doğal karşılardım. Çünkü Antakyalı arkadaşlarım sürki, Kilisliler nar ekşisi, Tokatlı olanlar ise memlekete çemen siparişi verirlerdi.
Tabii ki herkes alıştığı yemeğin tadını özler zaman zaman... Memleketten ne kadar uzakta olursa olsun, memleket yemeği yemek ister.
Hele bazı yörelerin yemek kültürü o kadar farklı ve rafine ki, o yöreden gelen insanların memleket yemeği özlemine hep hak vermişimdir. Böyle yörelerin başında bence Antakya gelir. Eskiden Antakya mutfağının rakipsiz olduğunu düşünürdüm ama şimdi İzmir mutfağının da hatırı sayılır zenginlikte olduğunu düşünüyorum. Antakya mutfağının damağımdaki tahtına İzmir mutfağı ortak çıktı.
Elbette ki İzmir’e defalarca gitmiştim ama nedense hep balık ve salata yerdim, kimse de bana sakızlı işkembe yahnisi, midye lokması ya da kapari ikram etmedi.
En sonunda bu yemeklerin tadına bakınca içimden şöyle dediğimi hatırlıyorum: “Benim gibi yemeğe meraklı biri bile bilmiyorsa bu lezzetleri, sıradan biri nasıl bilecek?”

SIKICIK ÇORBASI

Haberin Devamı

1 su bardağı ince bulgur 3 yemek kaşığı toz tarhana 1 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 adet büyük boy kuru soğan 25 gr tereyağı (4 yemek kaşığı sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)
1 yemek kaşığı domates salçası 6-7 su bardağı et ya da tavuk suyu 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

İnce bulguru derin bir kaba koyup üzerine yarım su bardağı sıcak su gezdirin. Yumuşaması için en az 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine tarhana, un, kuru nane, tuz ve karabiberi katıp yoğurun. Yoğurduğunuz bulgur hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Bu işlemi yaparken elinizi suya batırın. Hazırladığınız yuvarlak küçük köfteleri 2 yemek kaşığı un serptiğiniz tepside biriktirin.
Yağı orta boy bir tencerede kızdırıp incecik doğradığınız soğanları tencereye koyun ve orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Salçayı ilave edip 1 dakika daha kavurduktan sonra et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın ve kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca tuzunu atıp köfteleri yavaş yavaş suya aktarın. Kısık ateşte, sık sık karıştırarak köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp tabaklara paylaştırdıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları