İzmir’in muhteşem otları

16 Nisan’da TÜYAP Kitap Fuarı için İzmir’deydim. Ama aklım hep, İzmir’in o muhteşem otları ve dillere destan çeşitlilikteki zeytinyağlılarındaydı.

Dönüşümde İstanbul’da Kazayağı otu kavurması, ısırgan otlu börek ve tadını çok beğendiğim Hodan’ı yemek fırsatım oldu. Çınarcık yöresinden gelen Hodan’a, yabani kuşkonmaz da deniliyor. Yaprağına sarılan mısır unlu dolma ile, sapları ve çiçekleri karıştırılarak hazırlanan salatasının tadı hala damağımda.

İnce Noktalar

Kekinize katacağınız sütü, el yakmayacak sıcaklıkta ısıtarak kullanırsanız, kekinizin çok daha iyi kabardığını göreceksiniz.


KABUL GÜNÜ

Kayısılı biskotti

Yapılışı:

Robotta kayısı, kuru üzüm ve fındıkları iyice ufalayıp, yoğurma kabının içine aktarın. Üzerine un, toz şeker, karbonat, tuz, vanilya ve yumurtayı ekleyerek iyice yoğurun. Hamuru 2 eşit parçaya bölüp, bilek kalınlığında uzun rulolar hazırlayın. Fırın tepsisinin içine yağlı kağıdı serip, 2 ruloyu aralıklı olarak yerleştirin. Bir kasede çırparak hazırladığınız yumurta ve su karışımını fırça yardımıyla ruloların üzerine sürün. 175 dereceli fırında 15 dakika pişirip, çıkarın. 10 dakika soğutup, 2 parmak kalınlığında dilimleyin ve tekrar yağlı kağıdın üzerine yerleştirip, fırında 20 dakika kadar pişirin. Sıcakken tepsiden alıp, soğuyunca servise sunun.

12 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı kuru üzüm

20 adet kuru kayısı

1 su bardağı fındık içi

2,5 su ardağı elenmiş un

1 su bardağı toz şeker

1 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı tuz

3 adet yumurta

1 paket vanilya

Üzeri için

2 adet yumurta

1 yemek kaşığı su

1 adet yağlı kağıt

Fesleğenli mısır unu keki

Yapılışı:

Yumurta ile toz şekeri mikserle 5 dakika çırpıp, üzerine süt, sıvıyağ ile margarini ekleyip, tekrar çırpmaya devam edin. Mısır unu, un, kıyılmış fesleğen veya kuru fesleğeni katıp, kabartma tozunu ilave edin. 5 dakika daha çırpıp yağlanmış, fırına dayanıklı cam kaba karışımı yayın. 175 dereceli fırında 35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

10 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika

Malzeme listesi

4 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı eritilmiş margarin (eritilip, soğutulmuş)

2 su bardağı un

Yarım demet taze fesleğen (ve 2 yemek kaşığı kuru fesleğen)

1 paket kabartma tozu

Tuzlu çestır

Yapılışı:

Yoğurma kabında margarini krem peynirle karıştırın. Unu, tuzu ve yumurta akını ekleyerek iyice yoğurup, 30 dakika bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, ince rulolar yapın ve iki ucunu birleştirerek simit şekli verin. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp, çörekotunu serpiştirin. 175 dereceli fırında 20 dakika pişirip, servise sunun.

10 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

Malzeme listesi

250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

1 paket krem peynir

4 su bardağı un

2 yemek kaşığı çörekotu

1 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)

1 çay kaşığı tuz
Yazarın Tüm Yazıları