İyi polis kötü polis

Ne zaman polislerle ilgili bir yazı kaleme alınsa “polis düşmanı” ilan edilir medya mensupları.

Haberin Devamı

Her meslek iyi/kötü kaleme alınabilir, haberi yapılabilir ama iş polislere gelince ağzını açan “düşman” ilan edilir.
Her meslekte iyiyi-kötüyü sorgulayabiliyoruz ama konu polislere gelince hiçbir şeyi sorgulayamıyoruz.
Soracak gibi olduğumuzda anında “kasti konuşmakla” suçlanıyoruz.
Ancak ve ancak herkesin izlediği o rezil videodaki gibi bir olay olacak, iş sınıra dayanacak, ancak o zaman konuyu açabiliyoruz.
Hazır yeri gelmişken şu soruların cevaplarını bir vatandaş olarak çok merak etmekteyim, sormak isterim:

  • Yürüyüş yolundan yürürken, taşıt yolunda trafik var diye yayalara ait yoldan gazlayan trafik polisine hesap sorduğunda “Bir sorun mu var hanfendi??” cevabıyla, bir “atar” durumuyla karşılaşmak normal midir?
  • Trafikte kural ihlali yapan polise korna çalmak, uyarmak, dünyanın en acayip işi midir? Yasak mıdır, tuhaf mıdır, “tehlikeyi göze almak” mıdır? Üniformasının ve polis aracının “gücünü” sonuna kadar kullananların bu halleri kabul edilmeli midir?
  • Bir arkadaşıyla Taksim’de içki içmiş, gece eve dönerken sokakta adres soran bir araca yardım etmeye çalışan bir kadın, polis tarafından “o biçim” sanılır ve merkeze götürülme bahanesiyle alınıp saatlerce araçta metruk yerlerde dolaştırılırsa, kendini koruması gereken bir kuruma güvenir mi?
  • Alkol muayenesi için durdurulan bir kadın sürücü, memur ile “içtin mi içmedin mi” sohbeti yapmak, alkol almadığı halde “Seni gidi, içmişsin ama, hadi bakalım üfle” dalgasına meze olmak zorunda mıdır?
  • Karakola gidip şikayette bulunmak için erkek mi olmak lazımdır? Karakola şikayet için girmiş bir kadına polisin “Ne işi var bunun burada” muamelesi yapması, “pazarci dili” ile “Ne istiyon? Geç şöyle, adın ne?” diye sorması normal midir? Bu senli benli, resmiyetten uzak haller vatandaşa güven mi vermektedir?

Bu arada, polislerden uzun süredir “özlük hakları”, “sesimiz olur musunuz” mail’leri yağıyor basın mensuplarının posta kutularına. Onlar da çoğu meslek grubu gibi “sorunlarımızın çözülmesi için gazeteci ve yazarları toplu taciz etmeliyiz, böylece bizi haber yaparlar ve bu haberleri okuyan bakanlar sorunumuzu çözer” yönteminin çalışacağını düşünüyorlar.
Tamam, sıkıntıları gerçek fakat...
Cebini “kötü polis” hikayeleriyle doldurmuş vatandaş ve basın, henüz oraya gelemedi, kusura bakmayın...

Yazarın Tüm Yazıları