İyi ki Kayahan Bey, Nilüfer’e ambargo koymuş

Olanda hayır vardır.

Kendi tabiriyle "Büyük Usta" Kayahan, artık şarkılarını láyıkıyla söyleyemediği iddiasıyla, onca yıllık yol arkadaşı ve şarkılarının pek çoğunu üne kavuşturmuş muhteşem vokal Nilüfer’e şarkı "ambargosu" koymasaydı, Nilüfer’in altısına şarkı yazarı olarak da imza attığı 11 şarkılık albümü Karar Verdim’le hiç müşerref olmayabilirdik.

Zira Nilüfer, 33 yıllık sanat hayatında, hiçbir zaman oyunculuğa filan soyunmadığı gibi, şarkı yazarlığı konusunda da "haddini bildiğini" söyleyerek tevazu göstermiş ve şahsi kanaatimizce mükemmel yorumculuğunu, her nasıl oluyorsa, daha da geliştirmeyi tercih etmiş bir şahsiyettir. İlahi antika kadın; ne hikmetse, işini iyi yapan bir şarkıcı olmayı, kendine sıfatlardan sıfat beğenen bir ultra-mega-hiper-über ego olmaya her daim yeğlemiştir.

Oysa, Erkekler Ağlamaz gibi nesiller-üstü bir şarkının hem sözünü hem müziğini, Asya, Müslüm Gürses, Duman gibi sanatçıların seslendirdiği o canım klásik Olmadı Yar’ın ve Kavak Yelleri’nin güftesini yazmış bir sanatçıdan söz ediyoruz.

Yanisi, geçmiş, geleceğin teminatıysa

-ki öyledir- Nilüfer’in, yazmaya yeltendiğinde, ezelden ebede aynı lezzeti alarak dinleyebileceğiniz, taş gibi şarkılar yazmaya muktedir olduğunu biliyoruz.

Ne demiştik? Olanda hayır vardır.

Her dem güzel, yaşsız kadın Nilüfer, o her zamanki mütevazı perdeden, bu albümün kendisini ne kadar heyecanlandırdığını anlatıyor. Alışageldiğimiz türden "ortalarda" bir figür olmadığı ve konserlerinde de konuşmaktan ziyade şarkı söylemeyi tercih ettiği için hep biraz "soğuk" ve "mesafeli" algılanan Nilüfer’e, bu kıkır kıkır heyecanlı háller çok, ne çok yakışıyor.

Bazen ne kadar istemeseniz de hayat, insanı karar almaya koşar. Ki bu çoğu zaman, hiç beklenmedik iyi sonuçlara gebe bir "gidiş"tir. Değil mi ki karar vermek, yolun yarısını kat etmektir. Ne demiştik? Olanda hayır vardır. Dellenerek alınmış pek çok karar, hayırlara vesiledir.

Nilüfer de nitekim, ömrünün 50., sanat hayatının da 33. yaşında, hayırlı kararlar aldığı ve bunları uyguladığı bir dönemden geçiyor.

Bu aralar müzik kanallarında klibi dönen, sözü ve müziği kendisine ait olan ve son albümüyle aynı adı taşıyan Karar Verdim’de ne diyor:

"Acılarımı birer birer yakıp gideceğim / Yine tam aşkın ortasından dalıp geçeceğim / Geceleri günleri sayıp / Kendi derdine yanıp / Sen ağlarken ben güleceğim."

Şarkının Sultanahmet’teki Darphane’de, Murat Küçük tarafından, 33 mm’lik sinema filmi tekniği ile çekilen siyah-beyaz klibi, Nilüfer’in, o yaşsız güzelliği ile mükemmel vokalini konuşturduğu bir performans klibi... Nilüfer, oturduğu yerde, gayet "kararlı" bir şekilde, şarkısını söylüyor. Başkaları ne der bilemem ama şahsen, Nilüfer’in "Gözün Aydın" gibi şarkılarındaki hoptirilaylom hállerine yeğlerim bu "kararlı dinginliği..." Söz konusu Nilüfer olduğunda biraz fazla "tutucu" bir tavır sergiliyor da olabilirim tabii... Fakat bu tutuculuk, sanki biraz da Nilüfer’in duruşundan ve onun duruşunu kendisine yakıştırarak taşımasından kaynaklanıyor. Zira yine Nilüfer, Milliyet’ten Aslı Çakır’a verdiği röportajda da şöyle diyor:

Sizi sahnede de dans ederken pek görmediğimiz için soruyorum. Albümdeki Aşk isimli şarkı çok tango gibi. Sizi klipte dans ederken görebilecek miyiz?

- Aşk’a klip çekersek dans eder miyim bilmiyorum. Küba’da, barda şarkı söyleyen bir kadın geliyor benim aklıma o şarkıda. Belki ben şarkıyı söylerim ama başkaları dans eder. Yine yırttım danstan.

Dans edebiliyor musunuz bari?

- Ederim tabii...

Göbek atabiliyor musunuz?

- Yok. Eskiden annem beni düğünlere götürdüğünde de atmazdım. Zaten o zaman bu kadar göbek atılmıyordu. Şimdi her kanalda göbek atanları görüyorsun. Sabahın 10.00’unda kadınlar göbek atıyor. Sabah 10.00’da göbek atılır mı ya?

GERİSİNİ KOYVER GİTSİN

Valla, sabahın o saatinde bizce de atılmaz ama işte, atan atıyor. Yakıştıran atsın da yani; kime ne... Gelin görün ki Nilüfer atmamayı tercih ediyor. Nilüfer, tercihleri doğrultusunda yaşayan bir kadın. Biraz doğru zamanlama, biraz şans, çokça da yetenek ve şuur...

Nilüfer’in kararları, arada bir tekliyor gibi görünse de genellikle tıkır tıkır, yolunda ve yerinde işliyor.

Nilüfer, kararlarını şık bir eldiven gibi giyiyor.

Aman aman, hep böyle kararlar versin ki elleri dert görmesin.

Gerisini de at denize, koyver gitsin...
Yazarın Tüm Yazıları