İstediğiniz rüyayı görebilirsiniz (2)

Rüyalar aracılığı ile soruların cevaplarını bulmak veya çözümü bulunamamış bir sorunu çözmek, dünya tarihi kadar eski bir yöntem.

İşin ilginç tarafı ise uygulanan pek çok yöntem zaman içinde kaybolduğu halde rüya görmek için geliştirilen uygulamalar gelenekselleşmiş ve hálá büyük bir heyecanla uygulanmaya devam etmektedir. Gezip dolaştığım farklı bölgelerde ve çeşitli kültürlerin içinde benzer uygulamaların olduğunu görmek beni de çok heyecanlandırdı ve rüyaların bilgi ile irtibat kurmak için çok önemli bir araç olduğunu düşündürdü. Elbette bu konuda çok daha derin bir araştırma yapmak gerekiyor fakat ulaşabildiğim bilgileri paylaşmak belki de araştırmalarını derinleştirme fırsatı olanlar için küçük de olsa farklı bir pencere açabilir diye düşünüyorum.

Belirli bir amaç için istenilen rüyayı görmeye yapılan uygulamalara "Şaman yöntemi" olarak genel bir ad vermemin nedeni Şamanların rüya görmek için yaptıkları törenleri hatırlatıyor olması.

Halk arasında karşılaştığım uygulamaların içinde belli bir sorunun cevabını almak için oruç tutulduğunu anlatanlarla karşılaşmıştım. Önce sordukları sorunun cevabını rüyalarında görmek için niyet ediyorlar ve oruç tutuyorlar. Bu orucun zamanı kültürlere göre değişiyor. Üç gün veya yedi gün oruç tutulduğu gibi kırk güne kadar oruç tutulan durumlar olabiliyor. Belki de bu oruç zamanı sorunun önemine göre belirleniyor veya o kültürün geleneğine göre belirleniyor. Sonra niyetleriyle karşılaşmak için yatıyorlar ve rüyalarında bazen alenen, bazen kültürel sembolleri içeren rüyalar görüyorlar ve sorularının cevabını alıyorlar.

Cevap bulamayanlar oruçlarını ve niyetlerini daha sonra tekrarlıyorlar. Oruç tutmanın dışında yapılan uygulamalarda ilginç malzemeler kullanılıyor. Mesela yedi evden çalınan bir miktar un ve dul bir kadının evinden çalınan tuz ile bir hamur yapılıyor ve pişiriliyor. Sonra yaptıkları bu ekmekten yiyip gece rüya görmek için yatıyorlar. Ve rüyalarında gelecekte evlenecekleri eşi görüyorlar. Bu yöntemi daha çok Doğu Karadeniz’de genç kızlar yılın belli bir mevsiminde gelecekteki eşlerini görmek için uyguluyorlar.

Aşk skandalları

Duyguları değiştiren ilginç olayların meydana geleceğini işaret eden gökyüzünün konumu aşk skandallarının ortaya çıkabileceğini ve finans alanında farklı sektörlerin doğabileceğini gösteriyor. İsteklerin özgür bir biçimde ifade edilmesi şaşırtıcı olacak. Sanatsal faaliyetlere yönelik son derece yaratıcı organizasyonlar ortaya çıkabilir. Alışkanlıkların büyük bir hızla değişmesi mümkün. Ortaya çıkan karışıklıkları yatıştırmak, uyum ve ahengi sağlamak için son derece etkileyici yöntemler geliştirilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları