İşte fırsat

ANAYASA’da bir değişiklik yapılmalı mı, yapılacaksa neler ele alınmalı tartışmalarının yine gündeme sokuşturulduğu döneme girdik. Siyasi iktidar ile ona yandaş kalemlerin açısından bakarsanız böylece “daha fazla” demokratikleşeceğiz. Tamam demokratikleşelim ama iktidarın o konuda samimi olduğuna inanan yok.

Haberin Devamı

Zaten tıkanma da orada...

Örneğin biz de Türkiye’de rejimin giderek daha hızlı bir şekilde “faşizme” doğru kaydığını düşünenlerdeniz.

Ama “madem bu sürecin bizi daha fazla demokratikleştirdiğini” iddia edenler var.

Sadece onlar değil, hepimiz için güzel bir fırsat doğdu.

Üstelik Anayasa’da değişiklik yapacağım diye muhalefetle çatışmaya veya referanduma gitmeye gerek olmadan gerçekleşebilecek kadar kolay:

Yeni Şafak gazetesinin sütun yazarı Ali Bayramoğlu, son birkaç yıldır, ikide bir “EMASYA protokolü”nden söz edip duruyordu. Hatta birlikte katıldığımız bir televizyon programında verdiği sözü tutsaydı, protokolün metnini bize de gönderecekti. Göndermedi.

O önemli değil ama son günlerde gazetelerde aynı konu tazelenince daha net olarak anlaşıldı ki Temmuz 1997’de Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan bu protokol, “Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu’nun 10. maddesinin C fıkrası”nın uygulanmasına bir yenilik getiriyor.

Haberin Devamı

Örneğin “Polisin yetersiz kalması durumunda mülki amirin jandarmadan destek isteyebileceğini” söyleyen yasa hükmü, il valisinin vereceği izne bağlı olarak “jandarmanın -valinin onayını almaya gerek duymadan- o ilin sadece kırsal alanında değil, şehir merkezlerinde de arama, kontrol, baskın ve operasyon yapmasına” olanak veriyor.

Keşke orada kalsa... Bu gazetenin eski okuyucuları arkadaşımız Necdet Açan’ın imzasıyla bundan 4 yıl önce yayınlanan “Sosyetik Fişleme” başlıklı haberi anımsarlar. O haberde gayretli bir “garnizon komutanının” çevredeki belli başlı insanlar hakkında istihbarat yaptırıp fiş tuttuğu bildiriliyordu.

Söz konusu komutana bildiğimiz kadarıyla kimse “Sen hangi yetkiyle bunu yaparsın?” demedi. Çünkü EMASYA protokolü -en azından kendi anlayışına göre- onu yetkili kılıyordu.

Böyle bir uygulamayı ne “hukuk devleti” ile açıklayabilirsiniz, ne “demokrasi”yle...

Çünkü o uygulama, “askeri vesayet” denen demokrasiyle bağdaşmaz kavramın tipik örneği idi.

Haberin Devamı

Kaleminden nadiren isabetli bir görüş ve değerlendirme çıkan Ali Bayramoğlu’nun, bu protokole kamuoyunun dikkatini çekmek suretiyle yaptığı hizmeti takdirle kaydetmek gerekir.

Şimdi bugünkü siyasi iktidara düşen, işte bu protokolü sür’atle yürürlükten kaldırmak ve eğer ülkenin huzuru, asayişi yönünden bir boşluk doğacaksa onu telafi edecek yasa değişikliğini Meclis’e sunmaktır.

 

Yazarın Tüm Yazıları