"Islama"nın kökeni

Hani her yörenin, her kentin kendine has bir mutfağı vardır. Hatta bazı kentlerin isimleri söylendiğinde akla hemen bir yemek adı gelir.

İzmit dendiğinde akla pişmaniye, Urfa dendiğinde kebap gelmesi gibi. İşte Adapazarı ve ıslama köfte de adı birlikte anılan bir ikili gibidir. Bu köftenin adında neden bir ıslaklık olduğunuysa yiyenler bilirler. Bilmeyenlere de biz anlatalım.

Islama köfteye adını veren şey aslında yanında sunulan ekmektir. Köfteyle birlikte tabağa koyulan ekmek dilimlenip zeytinyağı, et suyu ve pul biber karışımına batırılıyor. Sonra da köfteyle birlikte servise sunuluyor. Yani bir başka deyişle, bu köfte, adındaki "ıslama" sözcüğünü yanındaki ekmeğe borçlu. Kökeni Yugoslavya’ya dayanan köftenin ülkemize girişi ise 1929’da gerçekleşmiş. Oradan göç eden Mehmet Köprülüoğlu Sakarya’da açtığı dükkanda yaptığı köftenin Adapazarı dışına da yayılmasında büyük rol oynamış.

Akdeniz soslu rosto

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

90 dakika


Malzeme listesi

750-1000 gr dana nuar

30-50 gr bitkisel margarin

ya da tereyağı

4 adet orta boy domates

3 adet taze yeşil soğan

6 diş sarmısak

7-8 yaprak taze fesleğen

7-8 yaprak taze nane

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı sirke

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Margarin ya da tereyağı geniş bir tencerede kızdırılır. Bütün haldeki dana nuar kızgın yağda ve orta ısılı ateşte çevire çevire 10 dakika kadar kızartılır. Ancak etin delinmemesi ve suyunun akmaması için pişirilirken çatal gibi sivri uçlu bir malzeme kullanılmamalı. Kızartılan et orta boy, kenarları yüksek ve kapaklı bir fırın kabına yağıyla birlikte aktarılır. Bir çay kaşığı kadar tuz serpilip kapağı kapatılır. Kapaklı bir kap yoksa, etin üzeri alüminyum folyoyla da kapanabilir. Et 175 derceye ve alt üst konuma ayarlı fırında en az 1,5 saat pişirilir. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; zeytinyağı küçük bir tencereye koyulur. Çok ince kıyılmış soğan, sarmısak, fesleğen, nane ve rendelenmiş domatesler eklenir. Sirke, tuz ve karabiber serpilip orta ısılı ateşte 10-12 dakika kadar pişirilir. Pişen et fırından çıkarılır ve ılık hale gelmesi beklenip dilimlenir. Sıcak domatesli sos üzerinde gezdirilerek servise sunulur.

Not: istenirse kızartılan etin üzerine 10 su bardağı sıcak su ilave edilerek tencerede ve ocak üzerinde haşlama yöntemiyle de pişirilebilir.

Kahve soslu çikolatalı ıslak kek

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Malzeme listesi

200 gr yumuşak bitkisel margarin

1 su bardağı tozşeker

125 gr un

125 gr mısır nişastası

1 paket kabartma tozu

2 yemek kaşığı dolusu kakao (50 gr)

4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1 su bardağı dolusu ekilmiş fındık (150 gr)

100 gr bitter çikolata

kahve sosu için;

1 yemek kaşığı dolusu neskafe

1 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı tozşeker

3 yemek kaşığı likör

(Mandalina, limon likörü kullanabilirsiniz.)

Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin derin bir kaba aktarılır. Üzerine tozşeker eklenip mikserin yüksek devriyle krema kıvamına gelip beyazlaşıncaya kadar, 4-5 dakika çırpılır. Sırasıyla un, mısır nişastası, kabartma tozu ve kakao ilave edilip oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar kırılır. Tahta bir kaşık ya da plastik spatulayla karıştırılıp yumurtalar malzemeye iyice yedirilir. Son olarak, çekilmiş fındık içi ve keskin bir bıçakla küçük parçalara ayrılmış çikolata ilave edilir. İstenirse bitter çikolata yerine yarım su bardağı damla çikolata da kullanılabilir. Hamur iyice karıştırılıp 25-30 santim çapında yağlanmış bir fırın kabına aktarılır. Kek 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 45-50 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Ilık hale gelmesi beklendikten sonra bir kürdan 1-2 yerinden batırılıp çıkarılır. Böylece üzerine dökülecek sosu daha iyi çekmesi sağlanır. Kahve sosunun hazırlanması için; neskafe ve tozşeker sıcak suyun içine aktarılıp karıştırılır. Herhangi bir likör çeşidi de eklenip karıştırılır. Hazırlanan sos kekin üzerine gezdirilir ve kek dilimlenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları