‘İmtiyazlı başkomiser’

ÇILDIR (Ardahan) Emniyet Amir Vekili Başkomiser Arif Şenal, bundan bir süre önce Çıldır’ın Aşağıcambaz Köyü’nden getirdiği, 1300 yıllarına ait Akkoyunlular döneminden kalma yaklaşık 650 kilo ağırlığındaki bir ‘koç’ heykelini ilçedeki lojmanların arka kısmındaki bahçede saklıyor.

Olayı öğrenen Çıldır eski Belediye Başkanı Ercan Şirin, savcılığa dilekçe vererek bu tarihi eserin başka bir yere kaçırılabileceği iddiasıyla şikáyetçi oluyor.

Bunun üzerine Savcı Kemal Duru, bir polis ekibiyle birlikte giderek tarihi eseri yerinde tespit ediyor. Açılan soruşturma sonucunda, başkomiser hakkında Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefetten dava açılıyor.

Geçen yıl da, ava kapalı bölgede av yaparken görüntülenen ve yanında çalışan bir polis memurunun eşine cep telefonuyla taciz mesajı gönderdiği belirtilen başkomiser, Ardahan Emniyet Müdürü Mehmet Gürtekin tarafından kollandığı idda edilmişti. Ve başkomiser için bir işlem de yapılmamıştı.

Çıldır Belediye Başkanı AKP’li Nizameddin Coşkun, gazetelere verdiği demeçlerde, başkomiserin Çıldır’dan alınmasını istemişti. Ticaret Odası üyelerinin ‘çalışmadığı’ yolunda Başbakan Erdoğan’a yaptıkları şikáyet üzerine 8 ay görev yaptığı Siirt’ten alınarak üç ay önce Ardahan’a verilen Vali Murat Yıldırım’ın, en son tarihi eser kaçakçılığından sonra başkomiser için ‘İyi niyetle yapmıştır’ demesi AKP kadrolarında tepki çekti.

Vatandaş diyor ki:

‘Van Rektörü Prof. Aşkın, tarihi eser kaçakçılığı iddiası nedeniyle ellerine kelepçe takılarak tutuklanırken, başkomiserin yasadışı işlemlerine kimler kol kanat geriyor; neden?’

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, polis suç işlemesin diye dua ettiklerini söylerken, Çıldır’daki başkomiserin ‘eylemleri’ne ne diyecekler acaba?

O geçitte çok kişi öldü

KONUYU, Tercüman’
dan Şamil Tayyar gündeme getirdi; sanıyoruz kendisine Emin Özgönül anlatmıştır.

Eski Adana Milletvekili Cüneyt Canver’i, 1. ölüm yılında 24 Nisan 2003 yılında Adana’da anmıştık. Canver’in milletvekili arkadaşı Ali İhsan Elgin de, aralarında Fikri Sağlar, Melih Aşık, Emin Özgönül, Adnan Akgünel, İdris Akyüz, Mehmet Ayan ve İlhan Şeşen, Canver’in ailesi ve yakınlarının bulunduğu bizleri Yenice’deki bahçesinde akşam yemeğine davet etmişti. Dört arabayla giderken, gece karanlığında hiçbir işaretin bulunmadığı bir tren geçidinden geçtik. Son araçla tam biz geçmişken, arkamızdan bir katarın geçtiğini, sesinden dehşetle anladık. 10 saniye geç kalsaydık, geçen 26 Kasım’da trenin, limon işçilerinin bulunduğu kamyona çarptığı gibi (10 ölü 26 yaralı) aynı akıbete uğrayacaktık. Elgin bu olayı bir kez daha yetkililere anlatıyor, Mersin-Adana arasındaki yaklaşık 10 hemzemin geçidinde işaret, ışık ve bekçi bulunmadığını iletiyor, önlem alınmasını istiyor. Bariyersiz ve bekçisiz geçitlerden günde en az 7-8 bin araç gelip geçiyor, tonlarca narenciye taşınıyor.

TCDD’nin yeniden başına dönen Süleyman Karaman’ın, demiryolları ihaleleri kadar bu soruna da el atması gerekiyor. Yoksa daha çok can gidecek, ocaklar sönecek.

Turkcell sinemacılığı öldürüyor

TURKCELL, ‘Genç Turkcell’ diye bir kulüp kurmuş ve bu kulübe üye olanlara bir şifre vererek Türkiye’nin 20-25 ilinde belli sinemalara (ki bu sinemaların önemli bir kısmı, Türkiye çapında sinema zinciri olan büyük şirketlerdir) gidip 1 bilet alana 2. bilet bedava veriliyor. Bu durumda aynı filmi gösteren diğer sinemalar büyük zarar görüyor. Seçilen sinemalar, bedava verdikleri biletin bedelini Turkcell’den tahsil ettikleri için bir sorun yaşamamakta, olan uygulama dışında kalan diğer sinemalara olmakta.

Turkcell, sinemalar arasında ayrım yaparak, bir diğer sinema işletmesine verdiği bu destekle sektörde rekabetin dengesini bozmuştur. Ve bu durum uzadıkça sektöre daha da zarar verecek.

Turkcell gibi büyük kitlelere hizmet götüren ciddi bir firmanın, işletmecilere böylesine bir zarar verdiğinin bilincinde olmasını, bu haksız ve rekabete aykırı uygulamayı durdurmasını istiyoruz.

Hakan ÇELİK ADANA

Peşkeş mi çekiliyor

NE
garip ülkeyiz... Devletin kendi malı, işgal edilir, gider yüksek bedellerle kiracı olur. Adliyeler, vergi daireleri gibi... Bu garabeti dünyanın hiçbir ülkesinde göremezsiniz.

Kadıköy’den Mebrure Saral, bu çarpıklığa somut bir örnek veriyor:

‘Kadıköy Rıhtım Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi bir hafta gibi kısa bir sürede 50 yıllık arşiviyle zaten rezaletin son perdesi olan Bostancı Oto Sanayi Sitesi’ndeki kiralık Maliye kompleksine yangından mal kaçırılır gibi taşındı. Anadolu yakasının tek ihtisas vergi dairesinin taşınmasının niçin, hangi maksat ve kimlere hizmet etmek amacıyla taşındığının gerekçesi halka açıklanmak zorundadır. Bu olay halka saygısızlıktan başka bir şey değildir. Rıhtım’daki bu tarihi bina kime peşkeş çekilecektir? Fenerbahçe’ye verildiği iddiaları doğru mudur?’

Kadıköy’de kamunun 100 parça gayrimenkulu işgal altında iken, Bostancı’ya taşınan vergi dairesi için ne kadar kira ödeniyor acaba?

Avrupalı belediye Gazimagosa!

GAZİMAGOSA ile ilgili 26 Kasım tarihli yazınızda, ne yazık ki kısa süreli kalışınızda kentin sokaklarını görmediğinizi fark ettim. Bu kadar parası olan bir belediye, kente nasıl olur da hiç yatırım yapmaz diye düşünüyorum. Her taraf delik deşik. Gazimagosa-Lefkoşa anayolu üzerinde bulunan ve çemberden sonraki trafik ışıklarına gelirken yol tam bir faciaya davet çıkarır nitelikte. Her yer çöp, moloz, artık yığını içinde. Bakımlı yollar, bağlı olduğu partinin ileri gelenlerinin oturdukları bölgelerde. Diğer yerlerde ne bir düzen, ne bir bakım, ne bir denetim. Hiçbir şey yok diyebilirim.

Beri tarafta 15 Ağustos Bulvarı diye bilinen yol asfaltlandı, değişiklik yapıldı; neden mi? Rumlar kullanıyor da ondan. Larnaka’dan gelenler 2.5 mil kapısından giriş yapıyorlar.

Size tavsiyem, bir sonraki gelişinizde lütfen ara sokakları dolaşın; ama habersizce. Ve de seçimlere yakın gelmeyin; zira seçimlerden önce bakım onarım yapılır da.

Avrupalı olduğu bir tek 15 Kasım’da belliydi. En büyük gündü, 22 yaşına basmıştı cumhuriyetimiz! Ama anayollarımız dahi bayraklarla süslenmemişti...

Doç. Dr. Gül CELKAN-DAÜ öğretim üyesi

GÜNÜN SÖZÜ

‘Sadece bir tek şeyle ilgilenen herkes tehlikelidir.’

(G.K.Chesterton)

RTÜK niçin kuruldu

YURDUMUZDA mevcut tüm TV kanallarında bir dizi modası aldı yürüdü. Adeta birbirleriyle yarış ve rekabet halindeler. Ancak; diziler çoğunlukla şiddet, aşiret kavgası, kan davası, aile ve evlilik düzensizliği, eşkıyalık, cinayet gibi konuları işlemekte ve toplumumuza bir kıssa veremediği gibi geleceğimizin teminatı olarak yetiştirmeye çalıştığımız gençliğe de kötü örnek olmaktadır.

Radyo ve TV yayınlarını kontrol etmek ve gereken yaptırımları uygulamak için kurulmuş olan, hayli bir görevli kadrosuna sahip RTÜK, bu yayınları onaylıyor mu?

İhsan Cahit YİMSEK-AYDIN

Mescit istiyoruz

ÖNDERİMİZ Atatürk’ün getirdiği demokrasi defalarca rafa kaldırılmış ve halen de kaldırılmaktadır. Bunun şahit ve mağduru olduğum son örneğine öğrencisi bulunduğum Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsünde karşılaştım. Bir mescidimiz vardı, kapatıldı. Bizim herhangi bir siyasi organa bağlılığımız katiyen yoktur. Namaz kılmanın sıkıntısını yaşarken, derslerimize nasıl konsantre olalım? Kafamızın gayet rahat olması gerekmez mi?

Abdullah AYDOĞAN

Biliyor musunuz

CHP Antalya Milletvekili Nail Kamacı, Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin’e, Milli Takım’a ve Fatih Terim’in sekreteri Aylin Sungar’a ödenen primlerin miktarını sorarken, ‘Kulüplerden de büyük miktarda transfer ücreti ve prim alan futbolcular bu primi hak etmişler midir? Hak etmedikleri gibi bir sonuca varılırsa, verilen pirimlerin geri alınması söz konusu olacak mıdır?’ diye sorduğunu...

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın, bazı haberlerin aksine ‘ROJ TV’nin programlarına katılmadığını’ açıkladığını...

MESAJ PANOSU

SARIYER-Büyükdere
sahili nedir; balıkçı barınağı mı, yoksa balık hali mi? O kazıklı yol niye yapıldı oraya? Güzelim sahile kıymayın. A.ÖZDAĞLI

YURTSEVER
Hareket, Duyarlı Kentliler Hareketi ve bir çok başka demokratik kitle örgütünün düzenlediği Göztepe Parkı’nın yeşil alan olarak kalması için düzenlediği eylem yarın 11.00’de Göztepe Parkı’nda. (0-212 258 44 64)

www.goztepeparki.com

KADIN Girişimciler Derneği’nin düzenlediği, iki gün sürecek, ‘Balkan İşkadını Dernekleri Konferansı’ 08.30-21.00 arası Taksim Elite Otel’de.

AVRUPA Tıbbi Oknosoloji Derneği’nin (ESMO) öncülüğünde kanser tedavisinde işbirliği amacıyla Türk ve Yunan Tıbbı Onkoloji Dernekleri’nin eğitim programı 08.30-16.30 arası Hyatt Regency Oteli’nde.

KÜLTÜR Üniversitesi, KOSGEB ve MPM’nın düzenlediği ‘2. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi’ bugün ve yarın 09.00-15.30 arasında Ceylan International’de.

SAYIN Kemal Unakıtan, SSK ve Bağkur emeklilerine 2000-2002 yılları arasında yapılan eksik ödeme ile ilgili beyanatınızda, yanlış hatırlamıyorsam, ‘kimse mahkeme yoluna gitmesin ödeyeceğiz’ demiştiniz. İki seneden fazla oldu hiçbir ödeme yapılmadı. Ne zaman ödemeyi düşünüyorsunuz?

Halil ERSOY-ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları