‘İlla kadın, tanıdığım kadın nazım geçen kadın’ demem

SABANCI Üniversitesi, İsveç Konsolosluğu ve Egon Zender’in yürüttüğü “Bağımsız Kadın Direktörler Projesi” (BKD) kapsamında yapılan seçim sonrası geçen yıl Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy’un telefonu çaldı:

Haberin Devamı

- Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu politikasını benimseyen şirketler arasında birinci oldunuz.
BKD’yi o telefonla öğrendi. Telefonu kapattıktan sonra düşündü:
‘İlla kadın, tanıdığım kadın nazım geçen kadın’ demem- Biz yönetim kurulumuzu belirlerken “İlla bir bölümü kadın olsun” diye bakmıyoruz. Yönetim kurulumuzda değişiklik gündeme geldiğinde değerlendirme yaparız. Önümüze çıkan adayların bize katkısını ölçer, sonra karar veririz.
KAGİDER Başkanı Gülden Türktan’la birlikte Danışma Kurulu Eşbaşkanlığını yürüttüğüm BKD projesi kapsamında Erdal Aksoy’la sohbete gittiğimde kapıda projenin Danışma Kurulu’nda da yer alan Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Botan Berker’le karşılaştım. Sohbeti birlikte sürdürdük.
Aksoy, çocuklarının Turcas Petrol Yönetim Kurulu’na girdiği döneme döndü:
- Oğlum ve CEO’muz Batu Aksoy ile kızım Banu Aksoy Tarakçıoğlu, Turcas Petrol’ün yönetim kuruluna 3 yıl önce girdi. Yönetime girene kadar 10-12 yıl şirketin farklı bölümlerinde ve kademelerinde çalıştılar. İki çocuğum yönetime girince, eskiden 1 olan aile üyesi sayısı 3’e çıkmış oldu.
Yönetim kurulunda 3-5 yılda bir değişiklik yapmaya özen gösterdiklerini belirtti:
- Bağımsız üye arayışlarımız sırasında değerlendirmeler yapıldı, kadın adaylar öne çıktı. Botan Hanım’ı şahsen tanımıyordum. Oğlum ve kızım karşıma ciddi analizlerle gelip, “Botan Berker” dediler. Bunun üzerine Botan Hanım’ı yönetim kurulumuza davet ettik. O da bizimle çalışmayı kabul etti. Şirketimize büyük katkısı var.
Neslihan Tonbul
’un Turcas Petrol Yönetim Kurulu Bağımsız Üyeliği’nin de benzeri şekilde geliştiğini vurguladı:
- Neslihan Hanım’la da yönetim kuruluna girmeden hemen önce tanıştım.
Böylece Turcas’ın yönetim kurulunda biri kızı, ikisi de bağımsız olmak üzere 3 kadının görev aldığının altını çizdi:
- Kadınlar bizi çok yönlü disipline ediyor, iz bırakıyorlar. Kadınlar politik davranmıyor, daha net konuşuyorlar.
Yönetim kuruluna kadın üye belirlerken şöyle bir tarzı asla benimsemediğini vurguladı:
- İlla kadın, tanıdığım kadın, nazım geçen kadın...
Nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan ülkeler arasında Türkiye’nin kadına bakışıyla farklı noktada bulunduğunu anımsattı:
- Kadınların gücünü öne çıkarmak, Müslüman ülkeler arasında Türkiye’ye farklı değer katıyor.
Turcas Petrol Kurumsal İletişim ve Kamu ilişkileri Müdürü Altan Kolbay’ın verdiği notlara baktım:
- Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin yönetim kurullarında kadın oranı ortalama yüzde11. Turcas’ta bu oran yüzde 42.
Bu oranı iş-çalışma yaşamının genelinde ve siyasette yakalasak, Türkiye bambaşka bir noktada olmaz mı?

Haberin Devamı


Özgür konuşma ortamına bakarım

TURCAS Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Botan Berker, uzun yıllar Merkez Bankası’nda çalıştığını, sonra reyting kuruluşu Fitch’de görev aldığını anımsattı:
- Çalışma ve iş ortamında “fikir özgürlüğü”ne önem veririm. Bu ortamı Turcas’da da gördüm. Doğru bildiğimi söylerken, “Acaba beğenilir mi” diye düşünmem.

Haberin Devamı


Verimli yapının küçük parçası olmayı seçerim

PETKİM’i Azerbaycan devlet şirketi Socar’la birlikte alan, daha sonra oradaki hisselerini devredip, İzmir Aliağa’da yapımı süren Star Rafinerisi’ne ortak olan Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, ortaklıklara bakışını şöyle paylaştı:
- Genelde ortaklığa gidilirken taraflardan biri, “Yüzde 51 bende olsun” diye ısrar eder. Biz öyle değiliz. Ortaklığın bize katacağı değere bakarız.
Geleneksel bakışın altını çizdi:
- Genelde, “Küçük olsun, benim olsun” bakışı vardır. Biz, “Büyük olsun, teknolojik üstünlüğü olsun, onun küçük parçası olmaya razıyız”deriz.
Sözünü şöyle bağladı:
- Verimsiz yapının büyük parçası olmaktansa, verimli yapının küçük parçası olalım.

Yazarın Tüm Yazıları