İlan etsin küfür mü yesin

ZOR ilan eder. Çalışma Bakanlığı ekonomik kriz var, diye zor açıklama yapar.

Tayyip Erdoğan başından beri, "Kriz bize teğet geçer" diyor. Kızdığı anda ise, Sinop’taki gibi, "Şimdi beni küfür ettireceksiniz" diye gürlüyor. Sıkı mı, Çalışma Bakanlığı kriz ilan etsin? Var mı öyle babayiğit?

..............

İşsizlik Fonu’ndan çok az kişi yararlanıyor. Örneğin, ocakta sadece 651 kişi. Yılda 8 bin, hatırınız için 10 bin kişi yararlanıyor olsun.

Oysa, dün açıklanan rakamlara göre, işsiz sayısı üç milyona dayanmış durumda. İşsizlik oranı yüzde 12.3. Daha vahimi, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 23.9 gibi, ürkütücü bir oran.

Artan işsizlik karşısında, AKP İşsizlik Fonu’nda değişiklikler yapıyor. Yandaş medyadaki gürültü bir yana, sözüm ona bazı ciddi haber kanallarına göre bile, AKP işsiz kalanlara elini uzatıyor. Palavra. Yok öyle bir şey.

Değişiklik var da, işsizlere çare değil.

KOŞULLAR AĞIR

İşsizlik Fonu dokuz yıldır var.

Fonun şu an varlığı 35 milyar TL. Faiz geliri ayda 5 milyon TL. Fondan işsizlere ödenen miktar yılda 450 TL dolayında. Yani, fonun bir aylık faiz geliri, bir yıllık işsizlik giderini karşılıyor.

Bu kadar para varken, fon neden bu kadar az ödeme yapıyor? Neden işlemiyor?

Çünkü, fondan yararlanma koşulları ağır.

İşsiz kalan kişinin daha önce 600 gün prim ödeme zorunluğu, son dört ay içinde prim ödemiş olması gibi koşullar. İşsiz kalma riski yüksek olanlar için, bu koşullar ağır.

Oysa, CHP Trabzon milletvekili Akif Hamzaçebi’nin verdiği önergeler var, "fondan yararlanma koşullarını hafifletelim" yolunda. Ama, AKP dinlemiyor.

ASIL MESELE

Yeni tasarıda iki değişiklik var.

1-İşten çıkartılan kişiye halen üç aylık kısa çalışma ücreti ödeniyor. Bu tasarıda altı aya yükseliyor.

2-Ödeme miktarı yüzde elli artıyor. O miktar hemen hemen asgari ücrete denk.

Asıl bir başka koşul var. Sistemin işlemesi için, Çalışma Bakanlığının, ekonomik kriz ilan etmesi gerek.

İlan etsin de, Erdoğan’ı kızdırsın da, küfür mü yesin? O bakanlık krizi zor ilan eder. Tasarı, dostlar alışverişte görsün, vaziyetinde.

2002 şimdi tersine işliyor

2002 seçimlerine giderken, iki vahim durum var.

Biri, her kafadan farklı sesin çıktığı, karmaşık bir siyasal iktidar. Herkesi bıktıran üçlü koalisyon. Öteki, ekonomik kriz.

AKP bu iki durum üzerinden iktidara geliyor.

Şimdi tek başına bir iktidar var. Halkta bıkkınlık faktörü bu kez farklı işliyor. Kamplaşma ayyuka çıkıyor. Yolsuzluk iddialarından geçilmiyor. Dış politikada öyle bir gelgit ki, neredeyse İsrail’le savaşa tutuşacak gibiyiz.

Ve asıl ekonomik kriz. Kriz ve yoksulluk ve işsizlik artıyor.

2009’da Türkiye 2002’yi yaşıyor. 2002’de kriz iktidar değiştiriyor.

Çeşitli illerde pek çok belediye başkan adayı ile konuşuyorum, halk en çok ekonomik krize duyarlı.
Yazarın Tüm Yazıları