İktisat Fakültesi mezunu olmak...

İKTİSATLILAR, İstanbul’da “Karıncalar Günü”nde buluşmuş. Geceye katılan bir okurumuz, Sencer Divitçioğlu, Toktamış, Erol, Erdoğan, Orhan ve Yüksel beylerin de orada olduğunu bildiriyor. Gönderdiği bir ‘anı’ notunu paylaşmak istiyor:

“Ankaralı mezunların sayısı çoktur. Çoğu da bürokraside çalışmıştır” dedikten sonra eskilere gidiyor:
İÜ İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936’da kurulmuş ve 4 Mart 1937’de 118 öğrenciyle öğretime başlamış, 1939-40 dönemi sonunda da ilk ezunlarını vermiş; 1 numaralı diplomayla Adnan Altay Özbek, 2 numaralı diplomayla da (ilk kadın) Zehra Bereket ilk mezunlar arasında yeralmıştı.
Eski milletvekili ve Bakan Yılmaz Karakoyunlu’nun 2009’daki bir yazıyıyla bu günü hatırlayalım:
“Türkiye’nin gerçek anlamda iktisat eğitimi, Atatürk’ün emriyle gerçekleşmiştir. (...) İktisat Fakültesi’nin kuruluşunda Hitler Almanyası’ndan kaçan bilim adamları, Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelmiş ve güçlü bir öğretim kadrosu oluşturmuşlardır. Almanya’nın ünlü bilim adamlarından Dobrestberger, Röpke, Ricci iktisat ve iktisat teorisi dersi verirlerdi. Fritz Neumark maliye dersini okuturdu. Alexander Rustow iktisadi coğrafya ve iktisat tarihi dersleri verdi. (...) Alfred Isaac işletme iktisadı kürsüsünün başındaydı. Türkiye’de ticarî hesap ve malî cebir eğitimi böyle başlatıldı. Gerhard Kesler, sosyoloji okutuyordu. Bu kadro, Türk hocalarla çok ahenkli bir eğitim düzeni gerçekleştirdiler. Şükrü Baban, Refii Şükrü Suvla, Hazım Atıf Kuyucak öne çıkan isimlerdi. (...) Sonraları Sabri Ülgener, Sabahattin Zaim, Süleyman Barda, Haydar Kazgan, Gülten Kazgan, Besim Üstünel, daha sonra da Erdoğan Alkin, Akın İlkin, Yüksel Ülken, Demir Demirgil, Erol Manisalı iktisat eğitimine ciddiyet ve değer kazandıran hocalardı. Yaklaşık 15 sene evvel, İktisat Fakültesi kuruluş yıldönümünde, dönemin dekanı Esfender Korkmaz’ın tören açılış konuşmasını hatırlıyorum. Bu dev kuruluşun en gururlu özetini vermişti. Genç ve yaşlılaarın ortak idrakinde bir alkış şelalesiydi o. (...) Mülkiye’de okuduğumuz yıllarda sadece İktisat Fakültesi öğrencilerine imrenirdik. Bu imrenme içten içe büyüyen bir hayranlık, hâttâ kıskançlık zemini oluşturdu. Ben Mülkiye’yi 50 yıl önce bitirdim. Geriye bakıp gördüm ki, bu hayranlık hâlâ sürüyor...” *
Eski mezunları hatırlamaya çalışırsak Abdullah Gül, Tunca Toskay, Sümer Oral, Atalay Şahinoğlu gibi isimleri hatırlatabiliriz.
İ.Ü. giriş kapısı yanında bulunan yazıtlardan birinde şunlar yazılıdır:
“Atatürk öncülüğünde Alman öğretim üyelerine kucak açan Türk milletine ve onun akademik kuruluşlarına Alman milleti adına şükranlarımla.”
Richard von Weizsacker, Almanya Federal Cumhuriyeti Başkanı.
Bir diğer yazıtta da “Fatih Sultan Mehmet ilk sarayını bu sahada yaptırmıştır.”
(İst. Fetih Der. 1955)

Bu nasıl indirim!


ÇALIŞTIĞIM için çoçuğumu anaokuluna gönderiyorum. Resmi anaokularının ücretleri bu yıl Sayın Bakanın emri ile indirildi, 125 TL olarak belirlendi.
Sevindik. Hatta bakan okul müdürlerini uyardı 126 TL alanı yakarım diye.
Ancak Çankaya Milli Eğitim’e bağlı resmi Zübeyde Hanım Anaokulu’nda 125 TL yanında ayrıca bir de 160 TL alacağız diyorlar.
Bu nasıl indirim!
Sayın Milli Eğitim Bakanı hani indirim olmuştu!
K. K.

Felsefe çalıştayı

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Felsefe İhtisas Komitesi ile Türkiye Felsefe Kurumu’nca düzenlenen İlk ve Ortaöğretimde Felsefe Eğitimi Çalıştayı 29-30 Eylül tarihlerinde Ankara Başkent Öğretmenevi’nde yapılacak. Çalıştayda ilk ve ortaöğretimde felsefe eğitimi çeşitli yönleriyle ele alınacak.
Çalıştayda ‘Çocuklar ve Felsefe’, ‘Felsefe Dersi Programı’, ‘Öğretmen Eğitimi’, ‘Felsefe Ders Kitapları’ başlıklı oturumların yanı sıra son zamanlarda çocuklara yönelik olarak yayımlanan telif ve çeviri felsefe kitaplarını tartışmaya açan oturumlara da yer verilecek.

KISA... KISA...

UĞUR Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın yazma, felsefe, sinema, siyasal düşünceler tarihi seminerleri’nin yeni dönemi 10 Ekim’de başlıyor. Bu yıl ayrıca, Anne-Baba Okulu ile Hobi Atölyeleri seminerleri de yapılacak.(umag@umag.org.tr)

TÜRK Japon Vakfı Türk Sanat Müziği Korosu Şef Emine Gürsel yönetiminde 1 Ekim Cumartesi 14.00’de çalışmalarına başlıyor. (İrtibat: 0505 240 65 10)
Yazarın Tüm Yazıları