İki kez süzülmüş viski

Arpa, buğday ve su... Bu üç sözcük, içki kültürü olanlara mutlaka bir şeyler çağrıştırmış olmalı.

Evet, pek çoğumuzun "zengin içkisi" olarak bildiği viskiden bahsediyoruz. Aslında bir markete girip de içki reyonuna şöyle bir göz attığınızda viskilerin de çeşitlerine bağlı olarak fiyatlandırıldığını görürsünüz. Amerika’da da durum pek farklı değil aslında. Çeşit çeşit viski arasında en çok satılanlardan biriyse Jack Daniels. Türkiye’de de viski dendiğinde pek çoğumuzun aklına aynı marka geliyor değil mi? Bir de Jack Daniels’la aynı imbikten damıtılan Gentleman Jack var ama Türkiye’de pek de tanınmıyor. Bu viski, Jack Daniles’dan farklı olarak iki kez süzülüyor ve tadı ondan daha yumuşak. Süzme işlemlerinin ilki damıtıldıktan hemen sonra gerçekleşirken, ikincisi viski fıçıda dört ya da beş yıl kadar bekledikten sonra yapılıyor. Zaten ikinci süzme işleminden hemen sonra da şişeleme işlemine geçiliyor. İki kez süzülen viski ise daha pürüzsüz oluyor ve damakta yumuşak bir dokunuş bırakıyor.

Zeytinyağlı kereviz yaprağı

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 300-400 gr kereviz sapı ve yaprağı

(2-3 adet kerevizin sapı ve yaprağı da olabilir.)

á 1 adet orta boy patates

á 1 adet orta boy havuç

á 1 adet orta boy kuru soğan

Sosu için;

á 1/2 su bardağı zeytinyağı

á 2 adet orta boy portakalın suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 4 çay kaşığı tozşeker

á 2 çay kaşığı un

ayrıca 1 su bardağı su

Özellikle büyük marketlerde satılan yapraklı kereviz sapı kullanılabileceği gibi 2-3 adet kerevizin sap ve yaprakları da kullanılabilir. Kereviz sap ve yaprakları ve sapları yıkandıktan sonra 2-3 santim boyunda doğranır. Patates ve havuç da soyulduktan sonra küçük parmak (serçe parmak) boyunda ve eninde dilimlenerek bir kenarda bekletilir. Soğan soyulup ortadan ikiye bölünür. Kereviz sap ve yaprakları geniş bir tencereye dizilir. Üzerine havuç ve patatesler yerleştirilir. Ortadan ikiye bölünmüş olan soğan sebzelerin ortasına koyulur. Diğer taraftan sosun hazırlanması için; zeytinyağı derin bir kaba aktarılıp üzerine sıkılmış portakal suyu eklenir. Tuz ve karabiber katılıp, tozşeker ve un ilave edilir. Malzemeler tel çırpıcı ya da çatalla iyice çırpılır. Su eklenip tekrar karıştırılır.

Hazırlanan sos sebzelerin üzerine gezdirilip tencere orta ısılı ateşin üzerine oturtulur. Yemek kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapatılıp ocağın altı kısılır ve yemek kereviz sapları iyice yumuşayıncaya kadar, en az 35 dakika pişirilir. Soğan yemeğin içinden çıkarılır. Ocaktan alınıp, soğuması beklendikten sonra servise sunulur.

Not: Kereviz yaprağının pişmesi bazen daha uzun sürebilir.

Yulaflı New York kurabiyesi

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 180 gr tereyağı (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)

á 125 gr beyaz tozşeker

á 100 gr kahverengi tozşeker

ıvarsa 1 çay kaşığı toz karanfil

á 1 çay kaşığı toz tarçın

á 2 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 200 gr un

á 140 gr yulaflı un karışımı

á 1 adet orta boy muz

á 8-10 adet kuru kayısı

á 1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

á 1 su bardağı iri çekilmiş fındık içi

(Ceviz ya da badem de kullanabilirsiniz.)

á 2-3 yemek kaşığı hindistancevizi

Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağı derin bir kaba koyulur. Üzerine beyaz ve kahverengi tozşeker eklenip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Varsa, toz haline getirilmiş 1 çay kaşığı karanfil ve tarçın ilave edilip oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar da kırıldıktan sonra mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika daha çırpılır. Ezilip püre haline getirilmiş muz, un ve yulaflı karışım katılıp tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla malzemeler karıştırılmaya devam edilir.

Son olarak, tavla zarı formunda küp küp doğranmış kayısılar, kuru üzümler ve çekilmiş fındık (ceviz ya da badem de kullanılabilir) ilave edilir. Hindistancevizi tozu da eklenip malzemeler iyice karıştırılır. Bu işlem sonunda koyu muhallebi kıvamında sulu bir hamur elde edilir. Diğer taraftan, fırın tepsisine fırın kağıdı serilir. Hamurdan kaşık yardımıyla kabuklu ceviz büyüklüğünde ya da yemek kaşığı dolusu parçalar alınıp fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Kurabiyeler 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış olan fırında 20 dakika pişirilip çıkarılır. Soğuması beklenip servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları