İki ciddi tehlike

SAYIN Genel Başkanım (Deniz Baykal)... Önümüzdeki yerel seçimler gerek ülkemiz, gerekse partimiz CHP açısından büyük önem taşımaktadır.

Mevcut iktidar, ülkenin temel toplumsal sorunlarını çözmek bir yana, geleceğine dinamit koyan icraat içindedir. Bu nedenle, öyle inanıyorum ki, partimiz ciddi bir hata yapmadığı takdirde, oylarını artırabilmesi için gayet uygun bir ortam doğmuştur.

Bununla beraber, yerel seçimlere giderken bugün CHP iki ciddi tehditle karşı karşıyadır. Bunlardan ilki CHP'nin kendi dışından, hatta daha tehlikelisi çok farklı ideolojik kesimlerden aday aradığı söylentisi, ya da izlenimidir. Bu CHP'nin sosyal demokrat özünü ciddi biçimde erozyona uğratmaktadır.

Kaldı ki sağ oylar zaten kendi partilerine yönelecektir. Özellikle CHP dışındaki sosyal demokrat partilerin seçimlere birlikte girme önerisi ortada dururken, bu hata daha da belirginleşmektedir. ‘‘Sağdan gelen adaylara evet, sosyal demokrat ittifaka hayır’’ anlayışı son derece hatalıdır.

Oysa CHP'nin kendi içinden çıkarabileceği son derece nitelikli adaylar vardır. 1970'li yıllardan bu yana sosyal demokratların kent yönetimlerinde çok başarılı bir geleneği oluşmuştur. Bu başarının tekrar etmemesi için de hiçbir neden yoktur.

Öte yandan aday belirleme süreçlerinde izlenen yöntemi de demokratik olarak nitelemek mümkün değildir. Örgütlerin tercihleri göz ardı edilmekte, parti örgütü tekdüze yahut da hegemonik bir yapıya dönüştürülmektedir.

Ancak asıl tehlikeli girişim, CHP'nin ülkenin çağdaşlık mücadelesinin bayraktarlığından alıkoyulmaya çalışılmasıdır. Bunun CHP içinde ve dışarıda katılımcıları gözlenmektedir. Sağ kesimlerin yükselttiği bu kampanyanın CHP yönetimi tarafından durdurulması gerekmektedir. Bu sorumluluk da en başta size düşmektedir.

Ülkemizde işsizlik ve yoksulluğun böylesine arttığı bir dönem olmamıştır. Dünya Bankası raporlarına bile yansıyan bu durum karşısında sosyal demokratların asli misyonları olan sosyal adalete sahip çıkmaları ve ortak bir tavır almaları gerekmektedir. Böylesi bir dönemde CHP yönetimi sorumluluğunu üstlenerek dağınıklık içindeki sosyal demokratları toparlamalıdır. Bu son derece önemli bir sorumluluktur.

Aksi takdirde CHP, hem sosyal demokrat olmayan adaylarla halkın karşısına çıkarak saygınlık ve güvenirliğini yitirecek, hem de seçimlerde elde edebileceği başarıya ulaşamayacaktır.

Prof. Dr. Hurşit Güneş

Ambulans rezaleti

MERSİN'den bir okurumuz diyor ki: ‘‘Cem Karaca'nın ambulans yetiştirilememesi yüzünden öldüğü belirtiliyor. Türkiye'de ambulans sorunu maalesef ciddi bir durum aldı. 2002 Ekim ayında Erdemli'den 150 km uzaklıktaki Tarsus'un Koç lokantasına bir kadınla yemek yemeye giden Temel Bostan adlı bir ambulans şoförüne arkadaşım, 'Hasta mı getirdiniz?' diye sorunca aralarında olay çıkmıştı. Hatta sağlık müdürlüğü soruşturma açmıştı. Şimdi öğreniyoruz ki MHP'li olan bu kişi AKP yandaşı olmuş ve yeşil kartın başına getirilmişti. Bir başka olay da, Tarsus'ta trafik kazası geçiren bir kişiyi Adana'ya götürmekte olan ambulans yolda bozuldu diye bırakılmıştı. Tamirci Abdullah Eren getirildiğinde bakıyor ki, ambulansın mazotu bitmiş. Kimbilir o yaralı ne oldu? TV'lerde izliyoruz, trafik kazası geçiren ambulans diye bağırıyor; çocuk apartmandan düşmüş, kan revan içinde ambulans yok. Sağlık Bakanlığı bu ambulans sistemini artık bir disiplin altına almalı.’’

Açık oylama kapalı tasnif

AKP'li bir aday adayı, şu sözlerinin genel merkez yöneticilerine iletilmesini istiyor:

‘‘Yalçın Bey, aradan kaç hafta geçti, eğilim yoklamalarının sonuçları hálá açıklanmadı. Örgütün önünde de kendimizi tanıttık. İstanbul'da göz boyama kabilinden olsa gerek 25 kadar beldenin adayları açıklandı. Ben de bir beldenin aday adayıyım; bizimkisi ise açıklanmadı. Emin olun ne yapacağımızı bilemiyoruz. Matbacı 'Ne bastıracaksan acele et, sıkışacağız', fotoğrafçı 'Randevu almalısın' diyor. CD, kaset ve bayrak için sipariş veremiyorum. Diğer adaylar da aynı durumda... Büyüklerimizden öğreniyoruz; 1946 yılındaki seçimlerde de, CHP açık oylama yapmış, ancak tasnif kapalı kapılar ardında olmuş... Şimdi AK Parti de aynısını yaparak bizi oyalamak mı istiyor? Korkulmasın, başka partiye gitmeyiz; bu hafta sonuna kadar adaylar açıklanmalıdır.’’

Aday adaylarıyla ilgili eğilim yoklamalarının sonuçları Genel Merkez'in zemin katında saklanıyormuş, içeri ancak dijital kartla giriliyormuş; bütün sonuçları da AKP milletvekili Mustafa Ataş'ın kontrolünde parti dışından görevlendirilen 15 kadın personel tasnif ediyormuş... AKP'li aday adayı, sonuçlarla ilgili bir duyumunu da şöyle anlatıyor:

‘‘İstanbul Büyükşehir'le ilgili duyumumuza göre Veysel Eroğlu'nun % 50'nin biraz üzerinde, Kadir Topbaş ile Erol Kaya'nın da % 20'ler civarında oy aldıkları... Onun dışında bir bilgi öğrenilmiyor.’’

Raylı kaçakçılık

EDİRNE Emniyet Müdürü Uğur Gür, 'raylı kaçakçılık' operasyonunda, haklarında gıyabi tutuklama kararı verilen dört kondüktörün yakalanması için İstanbul polisine haber verdiklerini ve bunların alınarak Edirne'ye getirildiklerini söyledi. Haklarında savcılıkça gıyabi tutuklama kararı verilen diğer üç gümrük muhafızının da durumlarından gümrükler başmüdürlüğünü haberdar ettiklerini ve bunların da -biri hastanede- daha sonre teslim olduklarını bildirdi. ‘‘Yoksa bir ihmal söz konusu değildir. Hukuken ne gerekiyorsa o yapılmıştır’’ dedi. Gür ayrıca, Edirne'de 'Serhat 1 ve 'Serhat 2' operasyonları ile 103 bin Coptagon ile yeni yılda İstanbul'dan sonra ikinci büyük (245 kilo) eroini ortaya çıkardıklarını bildirdi.

İstanbul'dan Avukat Ergün Ulusal da, 4 tren kondüktör ve tren şefi ile ilgili görüntülerin rüşvet değil bilet parasının alınması olayı ile ilgili olduğunu öne sürerek, ‘‘Müvekkillerimin hiçbir zaman kaçma niyetleri olmamış, İstanbul'daki evlerinden polise teslim olmuşlardır’’ dedi.

Biliyor musunuz?

TUZLA Orhaneli Beldesi Belediye Başkanı Cemil Ekşi'nin yeniden ANAP adayı olduğunu... Eğilim yoklaması yapılmayan Pendik'te CHP aday adaylarından (diğerleri Seyyid Gürhan Toprak ve Elif İldan) Mehmet Salih Usta'nın daha önce DYP'den 1989-94'te Meclis üyeliği, 1999'da DSP'den belediye başkan adayı olduğunu, 2002'de YTP'de il yönetim kurulu üyeliğinde bulunduğunu... DSP'nin Kartal'dan sürpriz bir aday açıklayacağını... AKP Eminönü aday adaylarından Av. Nevzat Er'e, Eminönü eski Belediye Başkanı Tahir Aktaş'ın destek verdiğini... Bakırköy Florya'da seçim öncesinde 30 kaçak inşaatın sürdüğünü, bunları kimsenin görmediğini...

Biliyor musunuz?

Abidin'e uyarı

POPSTAR birincisi Abidin konserlerinde şarkı söylerken salondakileri havaya getirmek için çakmaklarını yakmalarını istiyor. Görüntü, yangın tehlikesi yönünden korkunç. Evdeki çocuklar özendiriliyor, görevliler ise umursamaz. Yoksa ben mi çok vesveseliyim? E.G.-TARABYA

Şaibeli satış

MALTEPE'de Başıbüyük Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği mal varlığını bir grup çıkarcıya peşkeş çekiyor. Geçmişte, şaibeli satışları valilik incelemesi sonrası durdurulan dernek yönetimi, bu kez başka bir kılıfta yine aynı şahıslara derneğin mal varlığını elaltından ihalelerle veriyor. Lütfen müdahale edin. S.K.-KADIKÖY

MESAJ PANOSU

ABBASAĞA'da iki haftadır sokak lambaları yanmıyor. Gece evimize hırsız girmeye çalıştı; uyandığım için bir kaybım olmadı. Polis bile caddenin bu kadar karanlık olmasının normal olmadığını söyledi. Ne yapabilirim?

Burcu ÖZDEMİR-BEŞİKTAŞ

AVUKAT Ergün Ulusal, Edirne
'de 4 tren kondüktör ve tren şefi ile ilgili görüntülerin rüşvet değil bilet parasının alınması olayı ile ilgili olduğunu öne sürerek, ‘‘Müvekkillerimin hiçbir zaman kaçma niyetleri olmamış, İstanbul'daki evlerinden polise teslim olmuşlardır’’ dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Türk dış politikası Lozan'dan bu yana ilk kez bir büyük kırılma içine girmiştir.’’

(CHP Genel Başkanı

Deniz Baykal)
Yazarın Tüm Yazıları