İftar sofralarının vazgeçilmezi iftariyelikler

İftar sofralarındaki çeşitlilik, her evde farklılık gösterir. Şükürler olsun, artık canımızın çektiği hemen her türlü yemeği hazırlayabiliyor ya da hazır halde bulabiliyoruz.

Her konuda aşırıya kaçmak müslümanlık dininde günah olduğundan, iftar yiyeceklerinin de (açlığın etkisiyle) tüketilebileceğinden fazla hazırlanmaması gerekiyor.

Yine de geleneksel Ramazan sofraları için mutlaka iftariye tabağı hazırlanır. Bir su bardağı suyun ardından bir-iki zeytin ve hurmayla oruç açılır. Çorbadan önce iftar kaselerinde sunulan peynir, reçel, bal, tereyağı, sucuk, pastırma, zeytin gibi çeşitlerle sıcak ramazan pidesi yenir.

Tüm bu iftariyeliklere ek olarak; üzeri cevizle süslü tahinli pekmez, tahin helvası, kaymakla da sofranızı zenginleştirebilirsiniz.

İftariyeliklerin amacı, oruç açmanın yanı sıra, tatlı, tuzlu ve baharatlı lezzetleriyle iştah açıcı olmaktır. Ancak iftariyelikler çok çeşitli olsa bile azar azar tadımlık yenilmeli, çorba, ana yemek, tatlı ve mutlaka içilmesi gereken sıvılar için de midede yer bırakılmalıdır.

Köfteli pazı borhani

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg. pazı yaprağı

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 250 gr. orta yağlı dana kıyma

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 4 adet yumurta

Pazı yaprakları yıkanıp süzüldükten sonra incecik doğranarak bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir tencerede kızdırılıp incecik doğranan kuru soğanlar kızgın yağda, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilip, 5-6 dakika daha kavrulur. Kıymanın rengi kahverengileştikten sonra doğranmış pazı yaprakları aktarılır. Tuz ve karabiber de serpilip karıştırılarak pazı 2-3 dakika kavrulduktan sonra, bir su bardağı ılık tavuk ya da et suyu ilave edilir. Arada sırada karıştırılarak yaklaşık 10 dakika pişirilir. Son olarak, kaşıkla yemeğin üzerinde dört adet boşluk açılıp yumurtalar bu boşluklara kırılır. Ocağın altı kısılır ve yemek kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, yumurtalar kayısı rengi alıncaya, beyazları iyice pişip sarıları hafif suluca kalacak biçimde pişirilir. Servise sunulmadan önce yanına kızartılmış köfteler yerleştirilir ve sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları