İçimizdeki büyücü

EĞER o küçük kızın, annesinin çantasına ne tıkıştırdığına dikkat etmeseydim, içimdeki büyücüden de haberim olmayacaktı.

İnsanın her yaştan arkadaşları olması da işte bu yüzden önemli. Hayatı çoğaltıyor. Gelişmeleri izleme merakı uyandırıyor.

* * *

ARKADAŞIMIN sekiz yaşındaki kızı Ayşe Balá, annesinin arkasından uzandı ve elindeki koskoca kitabı çantaya yerleştirmeye çalışırken sorumu yanıtladı.

Kitap, Harry Potter'ın son cildiydi ve yeni cildi henüz yayınlanmadığı için, altıncı kez aynı kitabı okuyordu. Öncekiler zaten sullar seller gibi okunmuş, bitirilmişti.

Milyonlara ulaşan satış rakamına, 750 binden fazla internet kulübüne, filmine, hergün hakkında çıkan haberlere pek yüz vermemiştim ama sekiz yaşındaki bir kızın tuğla kalınlığındaki bir kitabı hem de altıncı kez okuyor olmasının bir sırrı vardı elbet.

Ertesi gün, kitabı aldım ve okumaya başladım.

* * *

HARRY Potter, aynı hayal aleminin devamı olsa da konuşan çaydanlıklar, ders veren tavşanlar, yürüyen merdivenler, iskambil evler dünyasında onunla birlikte dolaştığımız harikalar diyarındaki Alice'ten çok farklı.

J. Alcott'un Küçük Kadınları gibi, büyüklerin dünyasına hazırlanan kız kardeşlerin öykülerine de hiç benzemiyor.

Kırmızı Saçlı Çocuk, Gizli Bahçe ve Pardayanlar'dan da çok farklı.

Pekiyi, ne var bu yeni de?

Muggle'ları ve sihirbazları, asaları ve Nimbus 2000 modeli uçan süpürgeleri, en iyi sihirbazlık okulu ve sihirbaz futbolu Quidditch ile Harry Potter, bir büyü öyküsünde gerçek hayatı anlatıyor.

Ortak dil yaratıyor.

* * *

ÖRNEĞİN 'Muggle'lar. Şimdi bütün çocuklar bunun ne demek olduğunu biliyor. Büyücülük yeteneği olmayan insanlara ‘‘Muggle’’ deniyor.

Bunlar, dar kafalı, bencil, küçük hesaplar peşinde, başarısız insanlar. Aramızda çok var böyleleri. Artık çocuklar, insanların yüzüne bakıp kimin ‘‘muggle’’, kimin büyü yeteneğine sahip olabileceğini anlıyor.

Büyü, sadece asa sallayıp, birkaç gülünç sözcük söylemekle olmuyor.

Duvarların açılması için incelikle rica etmeyi bilmeniz, kapıların geçit vermesi için doğru yerlerinden gıdıklamanız gerekiyor.

‘‘Gerçek. Hem en güzel hem de en kötü şeydir. Bu yüzden de büyük bir titizlikle ele alınmalıdır.’’

Bu yüzden de Tılsım öğretmeni Profesör Hogwarts, öğrencilerine gerçeğin değiştirilmesini ‘‘büyülerin en karmaşığı ve tehlikelisi’’ olarak tanıtıyor.

Ve, herkesin değiştirme gücü kendi yetenekleriyle belirleniyor. Asa sahibini seçiyor.

* * *

KÜÇÜK bir kız çocuğu sayesinde bir haftadan beri ben de klübe katıldım. İçimdeki büyücüyü keşfettim. İnsandaki değiştirme isteği, gücü ve cesaretine bağlı bir yetenek bu.

Durmadan büyüler yapıyorum. Sıkıntıları, sorunları, kızgınlıkları, yalnızlıkları, sevgisizlikleri değiştirmenin sihirli anahtarlarını aradıkça kendimde buluyorum.

O akşam Ayşe Balá ile tesadüfen bu meseleyi konuşmasaydık eğer, 'muggle'laşma tehlikesi ile her an karşı karşıyaydım.

Muggle'laşmayın sakın. Büyü yapın, değiştirin, hayatı güzelleştirin.
Yazarın Tüm Yazıları